• Home
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • Πράσινη πολυκατοικία:4+1 αλλαγές που μπορείτε να κάνετε
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πράσινη πολυκατοικία:4+1 αλλαγές που μπορείτε να κάνετε

Κανένα σπίτι δεν είναι αρκετά «πράσινο» αν δεν είναι η πολυκατοικία του «πράσινη». Ενώ για τον καθένα μας ξεχωριστά απαιτείται η υιοθέτηση κάποιων συνηθειών, η μετατροπή της πολυκατοικίας μας σε οικολογική χρειάζονται κάποιες σημαντικές εργασίες αναβάθμισης. Εσείς, ως διαχειριστής της πολυκατοικίας οφείλετε να γνωρίζετε τι θα ωφελήσει μακροπρόθεσμα το κτήριο στο οποίο διαμένετε.
Ας δούμε κάποιες μετατροπές που μπορούν να γίνουν σε μια πολυκατοικία, με σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων κι ενέργειας.
1.Κουφώματα
Εξασφαλίστε την προστασία της πολυκατοικίας σας από τις ακραίες θερμοκρασίες, προχωρώντας σε αντικατάσταση των κουφωμάτων της στο κλιμακοστάσιο και τον φωταγωγό. Ο κρύος αέρας τον χειμώνα εισβάλλει στην πολυκατοικία και διαχέεται σε όλα τα διαμερίσματα, όταν τα κουφώματα δεν είναι σύγχρονης κατασκευής. Ο ελληνικός καύσωνας έχει την ίδια «μαγική» ιδιότητα, καταφέρνοντας να βάλει «φωτιά» σε κάθε ένοικο. Φροντίστε, λοιπόν, να διατηρήσετε μέσες θερμοκρασίες, για όλους σας τους γείτονες.
2.Σύστημα θέρμανσης
Δεν υπάρχει πιο σύγχρονη επιλογή στη θέρμανση της πολυκατοικίας από τους λέβητες συμπύκνωσης σε συστοιχία. Οι πολλαπλοί λέβητες σε συστοιχία ήρθαν να αντικαταστήσουν τις αντλίες θερμότητας https://www.caloria.eu/category/proionta/antlies-thermotitas/ και τους καυστήρες πετρελαίου https://www.caloria.eu/category/proionta/kafstires/petrelaiou/ και εξασφαλίζουν τη θέρμανση της πολυκατοικίας χωρίς κανένα απρόοπτο. Πώς γίνεται αυτό; Ακόμα κι αν υπάρξει βλάβη σε έναν από τους λέβητες, η συστοιχία συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς πρόβλημα. Έτσι, εξοικονομούνται καύσιμα σε μέγιστο βαθμό, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη μείωση των κοινοχρήστων για όλους τους ενοίκους.
3.Εξωτερική θερμομόνωση
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που συναντούμε πλέον στη χώρα μας κάνουν επιτακτική την ανάγκη για μόνιμες λύσεις ως προς την προστασία της πολυκατοικίαςμας. Η τοποθέτηση, λοιπόν, θερμομόνωσης στους εξωτερικούς τοίχους της, κάνει την πολυκατοικία μας ανθεκτική σε κάθε αντίξοη συνθήκη. Διενεργείστε μια συνέλευση και ενημερώστε τους ενοίκους για τη διαδικασία και τα πλεονεκτήματα που θα έχει αυτή η αναγκαία πρωτοβουλία.
4.Ελαιοχρωματισμός με οικολογικά χρώματα
Ακόμα και στην πιο «απλή» αναβάθμιση της πολυκατοικίας σας, μπορείτε να βάλετε οικολογική πινελιά – κυριολεκτικά. Οι προαναφερθείσες ακραίες καιρικές συνθήκες, μαζί με το πέρασμα των χρόνων, δημιουργούν ορατές φθορές στο εξωτερικό της πολυκατοικίας. Συγχρόνως, το καυσαέριο που εισχωρεί στο εσωτερικό και η κακή μόνωση, προκαλούν αποχρωματισμούς κι ενοχλητικές γκρίζες «ζώνες». Αξιοποιήστε για το βάψιμο της πολυκατοικίας οικολογικές επιλογές, που δίνουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο χρώμα.
4+1. Αλλαγή κεντρικής εισόδου
Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, μπορείτε να επενδύσετε στην αλλαγή της κεντρικής σας εισόδου, ώστε να διασφαλίσετε μια πιο «χειροπιαστή» θερμομόνωση. Ειδικά αν η πόρτα σας είναι από αυτές τις παλιές, τις απλές γυάλινες, τότε κάθε διαδικασία αναβάθμισης, υπονομεύεται.
Μια ενωμένη πολυκατοικία στα δύσκολα φαίνεται. Οι εργασίες αναβάθμισής της δεν είναι ό,τι πιο εύκολο, όμως, το μακροπρόθεσμο όφελος ξεπερνά κάθε δυσκολία.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Ανεξερεύνητο νησί με μυστηριώδη λάσπη προβληματίζει τη NASA

Κώστας Παππάς

Δωρεάν διαχείριση των ποιμενικών ζώων από τον Δήμο Ιωαννιτών

Κώστας Παππάς

Πρέβεζα – Εικαστική παρέμβαση στο χώρου του Βοτανικού Κήπου

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..