ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το έθιμο της Μεγάλης Φωτιάς στην Αγία Θεοδώρα

Μαρία Παπαθεοδώρου
Στην ενορία της Αγίας Θεοδώρας, το έθιμο της Μεγάλης Φωτιάς εδώ και πολλά χρόνια, μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά. Οι νέοι της ενορίας έστησαν μεγάλα ξύλα στον προαύλιο χώρο του Ναού και την στιγμή της Σταύρωσης, συμβολίζοντας την φωτιά που άναψαν έξω από το κυβερνείο του Πόντιου Πιλάτου περιμένοντας την απόφαση για τη τύχη του Ιησού.

Τα τελευταία χρόνια, το έθιμο έχει ενταχθεί στις εκδηλώσεις της «Βυζαντινής Άρτας» του Δήμου Αρταίων.
Πλήθος πιστών συρρέουν στην Αγία Θεοδώρα το βράδυ της Μ. Πέμπτης για να προσκυνήσουν τη Σταύρωση του Χριστού και να παρακολουθήσουν από κοντά το άναμμα της Μεγάλης Φωτιάς.

Να σημειωθεί ότι έχει υποβληθεί φάκελος για συμπεριληφθεί το έθιμο ατην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO. Το αίτημα έχει περάσει επιτυχώς την πρώτη φάση και όπως σημειώνουν στις δηλώσεις τους ο Δήμαρχος Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ενορίας Αγίας Θεοδώρας Σάκης Κουρσάρης ελπίζουν ότι θα επιτευχθεί ο στόχος.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Εξοφλημένες οφειλές επιδικάστηκαν υπέρ της «Αειφορικής Ηπείρου» από το Διαιτητικό Δικαστήριο

Κώστας Παππάς

Λειτουργία Αίθουσας Αιμοδοσίας εκτός Νοσοκομείου Άρτας

Κώστας Παππάς

Νομικά θα κινηθεί μεγάλη μερίδα ανεμβολίαστων υγειονομικών της Άρτας με αφορμή τον υποχρεωτικό εμβολιασμό!

Κώστας Παππάς

Leave a Comment

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..