Κυρίως ενημερωτικό χαρακτήρα είχε η συζήτηση για το Στρατόπεδο “Βερσή” στο Δ.Σ Αρταίων. Ο Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης ενημέρωσε το σώμα για τις ενέργειες στις οποίες προέβει όταν δημοσιεύματα έφεραν το Κέντρο Νεοσυλλέκτων στη λίστα των Κέντρων Φιλοξενίας Μεταναστών.
Ο Δήμαρχος με επιστολή του στον Γ.Γ Μεταναστευτικής Πολιτικής και τα συναρμόδια Υπουργεία εξήγησε τους λόγους για τους οποίους το Στρατόπεδο δεν μπορεί να φιλοξενήσει μετανάστες. Οι λόγοι αυτοί αφορούν στο ότι το Στρατόπεδο παραμένει ενεργό, βρίσκεται εντός του περιαστικού δάσους της Άρτας και πολύ κοντά σε σχολεία και άλλες δραστηριότητες. Επομένως, δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για τη φιλοξενία μεταναστών
Η απάντηση του Γ.Γ Μεταναστευτικής Πολιτικής ήταν άμεση και σε αυτή αναφέρεται ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για την δημιουργία τέτοιας δομής στο συγκεκριμένο σημείο.
“Στόχος μας είναι όχι μόνο η διατήρηση αλλά και η αναβάθμιση του Στρατοπέδου” τόνισε ο κ. Τσιρογιάννης για να προσθέσει ότι οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται βοήθεια και αν χρειαστεί ο Δ. Αρταίων να αναλάβει το μερίδιο που του αναλογεί στην υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών θα το κάνει, όχι όμως σε σημεία που δημιουργούν άλλα προβλήματα. “Αν προκύψει κάτι νεώτερο και υποδειχθεί άλλο σημείο, μπορούμε να βοηθήσουμε” επεσήμανε ο Δήμαρχος.Οι επικεφαλής των παρατάξεων που τοποθετήθηκαν αναρωτήθηκαν γιατί το θέμα έρχεται ως τακτικό στη συνεδρίαση του Δ.Σ εφόσον θεωρείται λήξαν και εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στις δύσκολες στιγμές που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι υπογραμμίζοντας ότι αν κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά, η Άρτα να αναλάβει τη φιλοξενία ικανού αριθμού προσφύγων και μεταναστών με ασφάλεια και διασφάλιση των προσωπικών τους αναγκών.
Η επικεφαλής της παράταξης “Δημοτικής Αναγέννησης”, δημοτική σύμβουλος Τζένη Ταπραντζή – Κοίλια σημείωσε “Δεν υπήρξε θέμα με το Στρατόπεδο και αν υπήρχε θα έπρεπε να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ και όχι ένα τέτοιο θέμα να στοιβάζεται σε μία συνεδρίαση 50 θεμάτων”.
Ο επικεφαλής της παράταξης “Γέφυρα στο Μέλλον”, δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Παπαλέξης τόνισε “Το θέμα του Στρατοπέδου έρχεται και ξανάρχεται είτε γιατί κλείνει είτε γιατί γίνεται δομή φιλοξενίας μεταναστών. Πρέπει να επενδύσουμε στο Στρατό, στο ΤΕΙ και στο Νοσοκομείο μέσω του Ιατρικού Τουρισμού. Το Στρατόπεδο πρέπει να λειτουργεί και να αναβαθμιστεί. Αν χρειαστεί, θα πάρουμε κι εμείς όσα μάς αναλογούν σε σημεία ασφαλή”.
Ο επικεφαλής της παράταξης ” Πολίτες με Όραμα”, δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Μπαλάγκας σημείωσε ” Επί της ουσίας είχαμε μία απλή ενημέρωση. Το Στρατόπεδο πρέπει να παραμείνει και να ενδυναμωθεί ως πολλαπλασιαστής της δυναμικής της περιοχής μας. Επί της παρούσης δεν υπάρχει λόγος συζήτησης του θέματος”.
Ο επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”, δημοτικός σύμβουλος Στράτο Καλλώνης σημείωσε “Δεν ξέρω γιατί το συζητάμε αφού δεν υπάρχει θέμα. Το θέμα γι αυτές τις ψυχές είναι ο πόλεμος και τα συγκεκριμένα συμφέροντα που οδηγούν εκεί. Εάν χρειαστεί, να τους υποδεχθούμε αλλά πρέπει να τους προσφέρουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, ασφάλεια, συνθήκες υγιεινής και περίθαλψη. Οι συνθήκες στα νησιά είναι τρισάθλιες και πρέπει να απεγκλωβιστούν”.
Τέλος, η επικεφαλής της παράταξης “Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή”, δημοτική σύμβουλος Λίτσα Κιτσαντά τόνισε “Η χώρα μας είναι “πέρασμα” και θα συνεχίσει να χειρίζεται τέτοιες καταστάσεις. Η Ε.Ε μάς αντιμετωπίζει ως “παρία της Ευρώπης”. Άποψή μας είναι ότι αν χρειαστεί θα φιλοξενήσουμε μετανάστες. Είμαστε ενάντια στα στρατόπεδα φιλοξενίας, είμαστε υπέρ των ανοιχτών δομών φιλοξενίας με ασφάλεια και υγιεινές συνθήκες διαβίωσης.
Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί το συζητάμε αυτό το θέμα αφού θεωρείται λήξαν. Είναι ενεργό αλλά για πόσο; είναι το δικό μου ερώτημα. Κάποια στιγμή όμως πρέπει να κάνουμε μία ουσιαστικότερη συζήτηση“.