• Home
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Σιωπά” οριστικά το θεατράκι του Κάστρου – Η απάντηση της Υπουργού σε ερώτηση του Χ. Γκόκα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σιωπά” οριστικά το θεατράκι του Κάστρου – Η απάντηση της Υπουργού σε ερώτηση του Χ. Γκόκα

Νέες αντιδράσεις αναμένεται να πυροδοτήσει η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να προχωρήσει παρά τις αντιρρήσεις της τοπικής κοινωνίας, στην απομάκρυνση του μικρού θεάτρου εντός του Κάστρου της Άρτας.
Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή Άρτας του ΚΙΝΑΛ Χρήστου Γκόκα σχετικά με το Κάστρο και το ΞΕΝΙΑ, σημειώνει ότι το έργο στα πλαίσια του διασυνοριακού προγράμματος INTERREG θα προχωρήσει κανονικά μετά και την έγκριση του σχετικού αιτήματος που υπέβαλλε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας με προϋπολογισμό 976.732 ευρώ. Τα σχετικά συμφωνητικά έχουν ήδη υπογραφεί και το έργο αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα. Όπως αναφέρει η Υπουργός:
«Στο έργο προβλέπεται η πραγματοποίηση εργασιών στο χώρο του πλατώματος της εσωτερικής ακρόπολης, προκειμένου να αξιοποιηθεί και να είναι προσβάσιμος στο κοινό. Για την υλοποίηση αυτών των εργασιών, θα πρέπει να απομακρυνθούν ξύλινες κερκίδες του υπαίθριου θεάτρου. Η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, προκειμένου να μη στερήσει από τους Αρτινούς και την τοπική κοινωνία τη δυνατότητα λειτουργίας ενός υπαίθριου θεάτρου εντός του Κάστρου, που έχει συνδεθεί με την πολιτιστική ζωή της πόλης, έχει προβλέψει στην εγκεκριμένη προμελέτη τη μεταφορά των ξύλινων κερκίδων του θεάτρου στο βόρειο τμήμα του Κάστρου, πλησίον της βόρειας πύλης, στο χώρο όπου υπήρχαν γήπεδα τένις κατά την εποχή λειτουργίας του Ξενία. Συνεπώς, το υπαίθριο θέατρο θα συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς καμία διακοπή εντός του χώρου του Κάστρου».
Η κα Μενδώνη απαντά και σε ότι αφορά το ΞΕΝΙΑ και την αξιοποίησή του αναφερόμενη στο ιστορικό της υπόθεσης ενώ απαντά και σε ερώτηση σχετικά με την λειτουργία ξενοδοχείων εντός των κάστρων σε διάφορες πόλεις της χώρας. Αναφέρει συγκεκριμένα:
«Το Κάστρο της Άρτας, συνολικής έκτασης 37.600 τ.μ., αποτελεί κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο δυνάμει της ΥΑ 90211!4215/7.12.1956, ΦΕΚ 281/Β/29.12.1956), εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας και προστατεύεται από την ισχύουσα Αρχαιολογική Νομοθεσία.
Με το Ν.4049/2012 (ΦΕΚ 35/Α/23.02.2012) η κυριότητα του κτηρίου του πρώην ξενοδοχείου Ξενία μεταβιβάστηκε στο Δήμο Αρταίων. Συγκεκριμένα, εντός του Κάστρου της Άρτας, μεταβιβάστηκε εδαφική έκταση 4.250 τ.μ., όπου περιλαμβάνεται το κτήριο του Ξενία και ο περιβάλλον χώρος αυτού. Μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης κυριότητας, ο Δήμος Αρταίων υπέβαλλε το έτος 2016 αίτημα για επαναλειτουργία του Ξενία ως ξενοδοχείου, το οποίο δεν εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, με το σκεπτικό ότι η λειτουργία ιδιωτικής ξενοδοχειακής εγκατάστασης μέσα στο χώρο του κάστρου αντιβαίνει στο δημόσιο χαρακτήρα του αρχαιολογικού χώρου και δεν συνάδει με τον ιστορικό – πολιτιστικό χαρακτήρα του μνημείου (αρ. ΥΠΠΟΑ ΓΔΑΠΚ/ ΔΒΜΑ/ TBMAXMAE/ 20214/ 11757/ 500/ 142/ 24-01-2017 Υ.Α.).
Κατόπιν τούτου, ο Δήμος Αρταίων κατέθεσε νέα πρόταση για τη χρήση του Ξενία, ως πολιτιστικού πολυχώρου, υιοθετώντας τις προτάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ώστε η χρήση του Ξενία να μην αντιβαίνει στο δημόσιο χαρακτήρα του αρχαιολογικού χώρου και να συνάδει με τον πολιτιστικό χαρακτήρα του μνημείου.
Η ανωτέρω πρόταση εγκρίθηκε, με όρους να υποβληθούν από το Δήμο Αρταίων αναλυτική έκθεση για τις πολιτιστικές δραστηριότητες μονίμου χαρακτήρα που θα στεγαστούν στο πρώην ξενοδοχείο, πλήρη μελέτη για την αποκατάσταση του κτιρίου, καθώς και πρόταση για την επίλυση της πρόσβασης στο Ξενία (ΥΠΠΟΑ/ ΓΔΑΠΚ/ ΔΒΜΑΙ TBMAXMAE/ 116087/ 79845/ 1734/ 562/ 16-03-2018 Υ.Α.). Με την ανωτέρω απόφαση, ο Δήμος Αρταίων υπέβαλε προς ένταξη την αξιοποίηση του Ξενία σε Ε.Π. του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και η πρόταση έχει ήδη εγκριθεί.
Θεωρούμε, ότι η αξιοποίηση του Ξενία από τον Δήμο Αρταίων ως πολιτιστικού χώρου, όπου θα πραγματοποιούνται ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες, καθώς και με χώρους ψυχαγωγίας (αναψυκτήριο, εστιατόριο, κλπ.), ώστε να εξασφαλίζονται έσοδα από
την μίσθωσή τους, συνάδει απόλυτα με το χαρακτήρα του αρχαιολογικού χώρου και θα προσδώσει νέα δυναμική εν γένει στο Κάστρο της πόλης.
Η οποιαδήποτε αλλαγή σήμερα στη διαδικασία, που έχει ήδη δρομολογηθεί, θα έχει επιπτώσεις στην ήδη εξασφαλισμένη από το Υπουργείο Ανάπτυξης χρηματοδότηση.
Όσον αφορά τα διαλαμβανόμενα στην Ερώτηση του Βουλευτή, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
Το Κάστρο Μονεμβασίας, η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, η Παλιά Πόλη των Χανίων και το Κάστρο των Ιωαννίνων είναι αρχαιολογικοί χώροι, οι οποίοι παράλληλα είναι ενεργοί οικισμοί και όλα τα αιτήματα που τους αφορούν εξετάζονται από τα αρμόδια Συμβούλια του ΥΠΠΟΑ σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν.3028/2002. Η νοτιοανατολική ακρόπολη (Ιτς Καλέ) του Κάστρου των Ιωαννίνων, στην οποία λειτουργεί ένα αναψυκτήριο, είναι επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος.
Όσον αφορά στην Ακροναυπλία, σας γνωρίζουμε ότι το “Ξενία” Ναυπλίου δεν ξαναλειτούργησε, ενώ η ξενοδοχειακή μονάδα στην Ακροναυπλία, δεν σταμάτησε ποτέ να λειτουργεί μετά την οικοδόμησή της. Μάλιστα το έτος 2002, μετά από εξέταση της υπόθεσης από το ΚΑΣ, εγκρίθηκε μελέτη ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού της (αρ. ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ30/9855/338/19-02-2002 Υ.Α.).
Καταλήγοντας, επισημαίνεται ότι τα Αρχαιολογικά Συμβούλια του ΥΠΠΟΑ εξετάζουν κάθε αίτημα που υποβάλλεται λαμβάνοντας υπόψη αφενός την αρχαιολογική νομοθεσία και αφετέρου την υποβληθείσα μελέτη σε συνδυασμό με την φυσιογνωμία του κάθε μνημείου ή αρχαιολογικού χώρου, ούτως ώστε η όποια τυχόν παρέμβαση να μην προσβάλλει αυτό».
Ο Βουλευτής Άρτας του ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας σχολιάζοντας την απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού τονίζει:
«Από την απάντηση διαφαίνεται ότι το Υπουργείο Πολιτισμού δεν εισέρχεται στην ουσία της γνωμοδότησης του ΚΑΣ που απορρίπτει μια ήπιας όχλησης δραστηριότητα όπως είναι η ξενοδοχειακή δραστηριότητα, σε σχέση με τη λειτουργία χώρων ψυχαγωγίας, ενώ αναφέρεται στην περίπτωση του Ναυπλίου με επιχείρημα ότι εκεί η δραστηριότητα δεν διακόπηκε ποτέ, ενώ το «ΞΕΝΙΑ» Άρτας σταμάτησε να λειτουργεί, αν και αγνοεί ότι αυτό έγινε με ευθύνη του ίδιου του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η απάντηση θεωρώ ότι δεν είναι ολοκληρωμένη ως προς τα περιθώρια τροποποίησης της πορείας του θέματος του ΞΕΝΙΑ για επαναλειτουργία του ως ξενοδοχείο, ενώ το επιχείρημα της χρηματοδότησης δεν μπορεί να είναι ανασταλτικός παράγων, αφού μπορεί να αξιοποιηθούν οι όποιοι πόροι για παράλληλες επεμβάσεις στον ίδιο ή και σε άλλους χώρους.
Επίσης, είναι ανησυχητική η αναφορά στο υπαίθριο θέατρο του Κάστρου, αφού από τα αναφερόμενα στην απάντηση προβλέπεται η μεταφορά και λειτουργία του σε άλλο χώρο, στο βόρειο τμήμα, χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτή θα είναι μόνιμη ή προσωρινή. Και αναφέρεται στο έργο, στο χώρο του υπαίθριου θεάτρου, που αναμένεται να ξεκινήσει (προϋπολογισμού 976.000 ευρώ) δηλαδή και για τις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι οι χρηματοδοτήσεις λαμβάνονται περισσότερο υπ’ όψιν για τις εξελίξεις, και όχι αυτή καθ’ αυτή η φύση της χρήσης των χώρων, η ιστορία τους και ο δεσμός των Αρτινών μαζί τους, αλλά και η προοπτική τους με συνθήκες βιωσιμότητας και επανασύνδεσής τους με την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Άρτας, καθώς και την ανάδειξή τους σε σημείο αναφοράς για ντόπιους και ξένους επισκέπτες» σημειώνει ο κ. Γκόκας.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Πρόστιμο 5.000€ και αναστολή λειτουργίας σε κατάστημα στην Άρτα

Κώστας Παππάς

Κακοκαιρία “Μήδεια”: Έρχονται πολικές θερμοκρασίες και χιόνια – Πόσο θα διαρκέσει

Κώστας Παππάς

Επίσημη πρόσκληση: Ζητούνται σπίτια και ξενοδοχεία για μετανάστες – Δείτε όλες τις λεπτομέρειες

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..