• Home
  • ΒΙΒΛΙΟ
  • «Ισαάκ Μιζάν, αριθμός βραχίονα 182641» Στον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Πατρών
ΒΙΒΛΙΟ

«Ισαάκ Μιζάν, αριθμός βραχίονα 182641» Στον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Πατρών

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Στην Πάτρα και στο «Σπίτι του Ηπειρώτη», (Μουρούζη 14), παρουσιάζεται τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 7.30 μ. μ. το μυθιστόρημα του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Ισαάκ Μιζάν, αριθμός βραχίονα 182641».
Το βιβλίο αφηγείται την τραγική ιστορία του Αρτινού Εβραίου Ισαάκ Μιζάν στα στρατόπεδα ομήρων Άουσβιτς – Μπιρκενάου, Μπέργκεν – Μπέλζεν κλπ., όπου μεταφέρθηκε μαζί με άλλους 351 αδελφούς του. Ο Ισαάκ Μιζάν γεννήθηκε το 1927 στην Άρτα, όπου και έζησε ως το έτος 1961, για να πάρει κι αυτός, όπως και η πλειονότητα των υπόλοιπων επιζώντων Εβραίων, το δρόμο για την Αθήνα. Σήμερα ζει στη Γλυφάδα.
Την ίδια τύχη με τους 352 της Άρτας είχαν οι 213 Εβραίοι της Πάτρας, οι 250 της Πρέβεζας, οι 1725 των Ιωαννίνων κλπ. Στις 2 Απριλίου 5.200 Εβραίοι της Ηπείρου, του Αγρινίου, της Πάτρας, της Αθήνας και της Θεσσαλίας στοιβάχτηκαν στην αμαξοστοιχία της ντροπής και του θανάτου, για να φτάσουν τη 10η Απριλίου στο στρατόπεδο του Άουσβιτς – Μπιρκενάου. Όπου θα βρουν αμέσως τραγικό θάνατο οδηγούμενοι στα κρεματόρια οι ηλικιωμένοι και οι αδύναμοι προς εργασία, καθώς και τα παιδιά με τις μητέρες τους,.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Χρήστος Μούλιας, δικηγόρος, συγγραφέας, και ο Γιάννης Χρυσανθόπουλος, ποιητής. Την εκδήλωση θα προλογίσει και θα συντονίσει ο Γιάννης Η. Παππάς, φιλόλογος, ποιητής. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Αλέξανδρος Χάιδας, Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών.
Θα προβληθεί ολιγόλεπτο βίντεο με αφήγηση του ήρωα του βιβλίου Ισαάκ Μιζάν, ο οποίος θα στείλει και χαιρετισμό για την εκδήλωση.
Την παρουσίαση διοργανώνει ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών με τη συνεργασία του ηλεκτρονικού λογοτεχνικού περιοδικού www.diapolitismos.net.
Το πρωί της Δευτέρας ο Δημήτρης Βλαχοπάνος θα επισκεφτεί το Γυμνάσιο Αγίου Βασιλείου Πατρών και το πρωί της Τρίτης τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών, όπου θα μιλήσει στους μαθητές για το εβραϊκό ολοκαύτωμα και τη ναζιστική κτηνωδία.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

«Η ανέραστη δεσποινισκυρία Ερασμία»

Κώστας Παππάς

«Η διαδρομή και το κόμιστρο» Στρατής Γαλανός – Εκδόσεις Λιβάνη

Κώστας Παππάς

Ο ματωμένος γάμος της Αλεξάνδρας στη Βιάννο Κρήτης

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..