Το 4ο ετήσιο συνέδριό της πραγματοποίησε η ΕΛΛ.Ο.Κ. (Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου) στην Αθήνα το διάστημα 31 Ιανουαρίου ως 2 Φεβρουαρίου 2020 με θέμα:
«Αποστολή Καρκίνος». – «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δράσης για τον Καρκίνο» Προκλήσεις & Ευκαιρίες για την Ελλάδα
Οι «ΕπιΣτήθιοι Φίλοι», Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών και Φίλων Άρτας συμμετείχε, ως μέλος της ΕΛΛ.Ο.Κ., στις εργασίες του Συνεδρίου με εκπροσώπηση από την πρόεδρο του Συλλόγου κ. Τσιρογιάννη Αγγελική και τις κ. Βάρδια Σαπφώ, γραμματέα του Συλλόγου – εθελόντρια και Σεντόρη Βασιλική, κοινωνική Λειτουργό του Συλλόγου – εθελόντρια.
Οι κύριοι θεματικοί άξονες του Συνεδρίου αφορούσαν σε δράσεις που θα στηρίξει το πρόγραμμά της η ΕΛΛ.Ο..Κ για το 2020. Πιο συγκεκριμένα, έγινε παρουσίαση της Ευρωπαϊκής πολιτικής «Αποστολή για τον καρκίνο» (Cancer – Mission) και των δράσεων που θα υλοποιηθούν στα πλαίσια αυτής.
Στην ενότητα με θέμα την Αξιολόγηση Ιατρικής Τεχνολογίας για τους ασθενείς
Αναφέρθηκε από ειδικούς η Αξιολόγηση των Τεχνολογιών Υγείας (HTA), ενώ τονίστηκε από όλους τους συνέδρους η αξία της συμμετοχής εκπροσώπων των ασθενών με καρκίνο στην Επιτροπή Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας και η μετεξέλιξή της σε ανεξάρτητο οργανισμό σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
Παρουσιάστηκε η εξέλιξη της πρωτοβουλίας ALL. Can και η πορεία της ανάλογης Ελληνικής πλατφόρμας.
Στην θεματική ενότητα σχετικά με την Ευρωπαϊκή & Εθνική Πολιτική για τον Καρκίνο
Επισημάνθηκε η αναγκαιότητα σχεδιασμού εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο, καθώς και η δημιουργία ενός πληθυσμιακού Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών .
Σε επόμενη ενότητα με θέμα την Βιοιατρική Έρευνα και την ψηφιακή τεχνολογία που την υποστηρίζει,
Παρουσιάστηκαν αναδυόμενες τεχνολογίες στη διάδοση και θεραπεία του καρκίνου μέσα από την αξιοποίηση των ΒigData (Μεγάλων Δεδομένων) και της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και
τονίστηκε η αναγκαιότητα της δημιουργίας Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία
παράλληλα υπογράφηκαν διμερείς συνεργασίες της ΕΛΛ.Ο.Κ. με επιστημονικές ιατρικές εταιρείες στον χώρο του καρκίνου.
Ακολούθησαν ενότητες με θέματα που αφορούν σε μικροβιακές αντοχές ασθενών με καρκίνο, σε θέματα γονιμότητας ογκολογικών ασθενών, αλλά και στις κοινωνικές επιπτώσεις της νόσου όπως το ζήτημα της επαγγελματικής επανένταξης των ασθενών με καρκίνο με παρουσίαση πανευρωπαϊκών ερευνών στο θέμα. Από νομικούς έγινε ενημέρωση
πάνω στο σημερινό καθεστώς προστασίας των ασθενών με καρκίνο, ενώ
αναδείχθηκε η αξία του ρόλου των φροντιστών στο πλευρό των ογκολογικών ασθενών και η ελλειμματική ανταπόκριση της πολιτείας για την κάλυψη των αναγκών τους.
Τους ομιλητές και τα πάνελ των συντονιστών υποστήριξαν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ερευνητές από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαία Επίτροπος για την υγεία κ. Κυριακίδου Στέλλα με μήνυμά της επιστέγασε χαρακτηριστικά τις εργασίες του Συνεδρίου τονίζοντας την αναγκαιότητα συντονισμένης δράσης στα πλαίσια εκστρατειών για τον καρκίνο αλλά και της οργάνωσης εθνικών σχεδίων, καθώς είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι το 40% του πληθυσμού θα νοσήσει από καρκίνο κάποια στιγμή της ζωής του.
Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου με τους συνέδρους – μέλη της ΕΛΛ.Ο.Κ. να γίνονται εξακτινιστές των νέων συμπερασμάτων στις περιφέρειές τους.
previous post