Την απραξία της κυβέρνησης να λάβει ουσιαστικά μέτρα του κλάδου της εστίασης, ενός από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, αναδεικνύουν με Ερώτησή τους προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σαράντα επτά (47) Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας.
Στην Ερώτησή τους οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν, ότι κανένα από τα μέτρα οικονομικής στήριξης, που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, δεν προστατεύει τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις του κλάδου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα απραξίας και εν τέλει ανορθολογισμού της Κυβέρνησης αποτελεί η ρήτρα των μέχρι πέντε (5) εργαζόμενων σε κάθε επιχείρηση ως προϋπόθεση για την ένταξη στο οικονομικό βοήθημα των 800 ευρώ.
Με την παραπάνω ακατανόητη από κάθε άποψη ρήτρα από πλευράς Κυβέρνησης, το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων εστίασης αποκλείεται ακόμη και από τα μέτρα στήριξης που μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί.
Παράλληλα, στις επιχειρήσεις εστίασης εργάζονται κυρίως νέοι, φοιτητές ή εποχιακά εργαζόμενοι, γεγονός που τους εμποδίζει να συμπληρώσουν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων για να είναι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας.
Είναι προφανές ότι όσο η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα στήριξη των χιλιάδων επιχειρήσεων και των εργαζόμενων του κλάδου, τόσο είναι πιο κοντά το ενδεχόμενο η “επόμενη μέρα” να φέρει οριστικά λουκέτα και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Με βάση την πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο της εστίασης, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν, μεταξύ άλλων, τους αρμόδιους Υπουργούς, πρώτον, ποια μέτρα θα λάβουν άμεσα, ώστε να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τους επαγγελματίες εστίασης, που σήμερα πλήττονται βάναυσα από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Δεύτερον, αν σκοπεύουν να άρουν την κατάφορη αδικία με τη ρήτρα των μέχρι πέντε εργαζόμενων ανά επιχείρηση, ως προϋπόθεση για να ενταχθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης στα μέτρα στήριξης. Τρίτον, αν είναι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε γενναίες παρεμβάσεις όπως η κάλυψη του μισθολογικού κόστους και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων. Τέταρτον, αν θα προχωρήσει η Κυβέρνηση στο πάγωμα των δανειακών οφειλών, στην παράταση εξόφλησης λογαριασμών και στην αναστολή τραπεζικών υποχρεώσεων πολιτών και επιχειρήσεων για όσο διαρκεί η κρίση.
Ακολουθεί αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:
Αθήνα, 10 Απριλίου 2020
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων
Οικονομικών
Ανάπτυξης & Επενδύσεων
Θέμα: «Σε αδιέξοδο επαγγελματίες και εργαζόμενοι στον χώρο της εστίασης από την απραξία της Κυβέρνησης»
Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται ήδη επιχειρήσεις αλλά και χιλιάδες εργαζόμενοι στον χώρο της εστίασης – αλλά και σε άλλους κλάδους – λόγω των τραγικών συνεπειών της πανδημίας του covid – 19.
Ο κλάδος της εστίασης επλήγη σχεδόν ακαριαία από την υγειονομική κρίση. Παρόλα αυτά μέχρι και σήμερα, σχεδόν τριάντα ημέρες από την επιβολή των μέτρων απαγόρευσης και το κλείσιμο των καταστημάτων, κανένα από τα περιορισμένα μέτρα «οικονομικής στήριξης» που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, δεν προστατεύει τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις του κλάδου.
Σημειώνεται ότι η εστίαση είναι ένας από τους μεγαλύτερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια, και απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, επηρεάζει έναν τεράστιο κύκλο επαγγελματιών, προμηθευτών, παραγωγών κτλ.
Παράλληλα, στις επιχειρήσεις εστίασης εργάζονται κυρίως νέοι, φοιτητές ή εποχιακά εργαζόμενοι, γεγονός που τους εμποδίζει να συμπληρώσουν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων για να είναι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αδιαλλαξίας, ανορθολογισμού και, εν τέλει, αναλγησίας της Κυβέρνησης αποτελεί η ρήτρα των μέχρι 5 εργαζόμενων σε κάθε επιχείρηση ως προϋπόθεση για την ένταξη στο οικονομικό βοήθημα των 800 ευρώ.
Με την παραπάνω ακατανόητη από κάθε άποψη ρήτρα από πλευράς Κυβέρνησης, σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων εστίασης αποκλείεται ακόμη και από τα πενιχρά μέτρα στήριξης που μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί.
Το αποτέλεσμα σήμερα είναι οι επιχειρήσεις, να συνεχίζουν να ζημιώνονται – με τις τραπεζικές οφειλές, τα ενοίκια, τους λογαριασμούς, την εφορία, το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος να αυξάνουν – και οι εργαζόμενοι και επαγγελματίες να στερούνται ένα εισόδημα που μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, ιδιαίτερα αυτό το διάστημα.
Ο κλάδος της εστίασης απαιτεί σήμερα από την Κυβέρνηση να σταματήσει ο εμπαιγμός. Απαιτεί να μην αντιμετωπίζεται με αυτή την ιδεοληπτική, αδιανόητη στάση που οδηγεί εργαζόμενους και επαγγελματίες σε έναν πρωτοφανή οικονομικό στραγγαλισμό.
Απαιτεί από την Κυβέρνηση ισονομία και δικαιοσύνη, οριζόντια μέτρα για όλους όσους πλήττονται.
Απαιτεί τόνωση της ρευστότητας και ενίσχυση της εργασίας. Όχι επιδότηση και διαιώνιση της ανεργίας.
Απαιτεί ενεργητικές, στοχευμένες πολιτικές και άμεσα δραστικά μέτρα στήριξης. Διαφορετικά, η “επόμενη μέρα” θα φέρει οριστικά λουκέτα και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Επειδή, οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία και ιδίως στους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες είναι ήδη δυσβάστακτες και τείνουν να γίνουν καταστρεπτικές.
Επειδή, το υποχρεωτικό κλείσιμο όλων των μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων – λόγω κορονοϊού – χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης, οδηγεί σε αφανισμό μια μεγάλη μερίδα επαγγελματιών της χώρας.
Επειδή, η κυβέρνηση δείχνει να μην αντιλαμβάνεται το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος και αρκείται σε μέτρα που, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Brugel, δεν ξεπερνούν συνολικά το 3,6% του ΑΕΠ, όταν άλλες χώρες όπως η Γερμανία έχει εξαγγείλει συνολικά μέτρα, ύψους 51% του ΑΕΠ της, η Ιταλία μέτρα ύψους 21,2% του ΑΕΠ και η Γαλλία ύψους 23,1% του ΑΕΠ της.
Κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Σε ποια θαρραλέα μέτρα θα προχωρήσουν άμεσα ώστε να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τους επαγγελματίες εστίασης, που σήμερα πλήττονται βάναυσα από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού;
2. Πως σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με την έλλειψη ρευστότητας στις επιχειρήσεις στις σημερινές συνθήκες κρίσης;
3. Σκοπεύουν να άρουν την κατάφορη αδικία με τη ρήτρα των μέχρι πέντε εργαζόμενων ανά επιχείρηση ως προϋπόθεση για να ενταχθούν αυτές στα μέτρα στήριξης;
4. Πως σχεδιάζει η Κυβέρνηση να ενισχύσει τους χιλιάδες εργαζόμενους στον χώρο της εστίασης, στις καφετέριες κτλ που σήμερα αγωνιούν και δοκιμάζονται σκληρά μετά την υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων;
5. Είναι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε γενναίες παρεμβάσεις όπως η κάλυψη του μισθολογικού κόστους και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων;
6. Σχεδιάζει η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην παροχή έκτακτου επιδόματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους που πλήττονται από την κρίση;
7. Θα προχωρήσει η Κυβέρνηση στο πάγωμα των δανειακών οφειλών, στην παράταση εξόφλησης λογαριασμών και στην αναστολή τραπεζικών υποχρεώσεων πολιτών και επιχειρήσεων για όσο διαρκεί η κρίση;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Γκαρά Αναστασία
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αναγνωστοπούλου Σία
Αλεξιάδης Τρύφων
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Γιάννης
Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσης
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Νίνα
Κατρούγκαλος Γιώργος
Κάτσης Μάριος
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Γιάννης
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπαηλιού Γεώργιος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Παππάς Νίκος
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Χαρίτου Δημήτρης
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος