• Home
  • ΗΠΕΙΡΟΣ
  • Παραγωγική Άρτα: 1 Εργοστάσιο Χυμού και 8 Προτάσεις
ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραγωγική Άρτα: 1 Εργοστάσιο Χυμού και 8 Προτάσεις

Χρήστος Μέγας*
Γιατί δεν πίνουμε χυμό Άρτας; Πόσο δύσκολο είναι να ανοίξουν 1-2 από τα παλαιά αποχυμοτήρια; Πόσο δύσκολο είναι να ποτίζουμε δωρεά (Άραχθος) και να θερμαινόμαστε τσάμπα (Συκιές).
Ιδιού μερικές αποδοτικές ιδέες:
1.Το ακτινίδιο πρώτα πρέπει να γίνει επώνυμο ως Τοπικό Προϊόν και μετά να τεθούν οι νόρμες εξαγωγής (π.χ. συσκευασίες 20 κιλών). Να μην βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο… Αυτό δεν είναι λάθος. Είναι καταστροφική επιλογή για την παραγωγική Άρτα.
2.Οι άνεργοι και όσοι λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα να μην χάνουν τα δικαιώματά τους εάν βάλουν 30-40 εργόσημα στον πρωτογενή τομέα.
3.Οι Γεωπόνοι και οι Κτηνίατροι πρέπει να κάνουν «αγροτικό», κατά το πρότυπο των γιατρών και να πληρώνονται για ένα έτος από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
4.Τα έργα άρδευσης (με φυσική ροή από τον Άραχθο) πρέπει να προχωρήσουν… χθες. Όσο συνεχίζεται η τακτική των γεωτρήσεων, θα έρθει η θάλασσα «μέσα», θα κοστίζει υπερβολικά (ρεύμα, πετρέλαιο) η παραγωγή, δεν θα βγαίνουν οι αγρότες μας.
5.Οι Ομάδες Παραγωγών πρέπει να ενισχυθούν μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και του (νέου) Ταμείου Ανάκαμψης. Και οι νέοι συνεταιριστές δεν πρέπει απλά να υποκαταστήσουν τους παλαιούς εμπόρους με όλα τα κουσούρια που αυτοί άφησαν στον αγρότη. Πρέπει να λειτουργούν με διαφάνεια όσο και επάρκεια.
6.Τα παραδοσιακά εσπεριδοειδή πρέπει να αναδειχτούν ως προϊόντα που διαρκούν-ωριμάζουν πέραν της συνήθους περιόδου συγκομιδής (παράταση στη σεζόν). Π.χ. Το ξινό Άρτας μπορεί να γίνει επώνυμο-προστατευμένο προϊόν και να τροφοδοτεί τις αγορές μέχρι τον Ιούνιο.
7.Η Γεωθερμία (Συκιών κ.α.) να αποτελέσει το κίνητρο για νέες αποδοτικές καλλιέργειες (θερμοκήπια) και θέρμανση των εκμεταλλεύσεων, κατοικιών κ.λπ. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να προωθεί σαν πράσινη-εναλλακτική ενέργεια τα μεγάλα φωτοβολταϊκά, ενώ αποκλείονται τα μικρά φωτοβολταϊκά στέγης και να μην εκμεταλλευόμαστε την Γεωθερμία. Η οποία δεν μολύνει, είναι σταθερής απόδοσης και δωρεάν. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν χρειαζόμαστε μπαταρίες αποθήκευσης, ούτε αντλησιοταμίευση…
8.Να γίνουν αναδιαρθρώσεις με νέες-πρώιμες ποικιλίες, να ανοίξουν και πάλι τα εργοστάσια χυμού. Η Άρτα έχει το θλιβερό προνόμιο να μην διαθέτει επώνυμο-ντόπιο χυμό συσκευασίας. Ένα εργαστήριο για αιθέρια έλαια από τα εσπεριδοειδή.
Η παραγωγική Άρτα, οι αγρότες μας, ο ίδιος ο Νομός, δεν πρέπει να παραδοθούν σε ευκαιριακούς παίχτες σαν… πράσινο Ελντοράντο. Η «Γη της Επαγγελίας» πρέπει να σωθεί!
*Ο Χρήστος Μέγας είναι Δημοσιογράφος, υπ.Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Πρόγραμμα περιοδειών του Χρήστου Τσιρογιάννη

Κώστας Παππάς

Παραδόθηκε η τελική μελέτη της Επιτροπής για την Διαχείριση Πυρκαγιών

Κώστας Παππάς

Συνάντηση Χρ. Τσιρογιάννη με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..