• Home
  • ΗΠΕΙΡΟΣ
  • Ερώτημα στη Βουλή αναφορικά με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την Άρτα
ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτημα στη Βουλή αναφορικά με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την Άρτα

Ένα από τα προβλήματα που ταλανίζει την πόλη μας και χρήζει άμεσης διευθέτησης είναι η δυσλειτουργία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την Άρτα, ως απόρροια της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και λοιπών ελλείψεων.
Μέσα από μία προσπάθεια με συγκεκριμένη κατεύθυνση και με σκοπό και όχι απλά την καταγραφή του προβλήματος και στο πλαίσιο μιας άριστης συνεργασίας με τον Βουλευτή Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κ. Στέφανου Παραστατίδη, κατατέθηκε στη Βουλή, στις 19 Ιανουαρίου 2024, Ερώτηση με θέμα την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Θεόδωρος Γόγαλης
Μέλος Τομέα Δημόσιας Διοίκησης & Μεταναστευτικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής
Υπεύθυνος Τομέων Δημόσιας Διοίκησης, Υγείας και Οικονομικού ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Άρτας

ΕΡΩΤΗΣΗ

Στέφανου Παραστατίδη, Βουλευτή Κιλκίς, 

K.O.: ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής 

Αθήνα, 19/01/2024

ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
ΘΕΜΑ: ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την πόλη της Άρτας, δέχεται ετησίως τους περισσότερους εισακτέους, μεταξύ των λοιπών μουσικών τμημάτων της χώρας, ενώ παράλληλα διαθέτει τους λιγότερους μόνιμους καθηγητές.
Ειδικότερα, το τμήμα δέχεται κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 150 φοιτητές, οι οποίοι κατά πλειοψηφία το επιλέγουν λόγω της δυνατότητας που παρέχει για λήψη πτυχίου με ειδίκευση σε μεγάλη ποικιλία μουσικών οργάνων σε όλους τους αποφοίτους. Παρά τα λίγα χρόνια λειτουργίας του ως πανεπιστημιακό τμήμα, είναι ιδιαίτερα ενεργό σε μουσικά και καλλιτεχνικά δρώμενα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό και έχει αφήσει παρακαταθήκη προσφοράς και έρευνας στη μουσική παράδοση του τόπου. Μερικά από αυτά είναι η συμμετοχή του στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών TUNE (Traditional music Undergraduate Network in Europe), η υποδοχή φοιτητών Erasmus και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό από τις ορχήστρες του τμήματος.
Ωστόσο και το συγκεκριμένο Πανεπιστημιακό Τμήμα αντιμετωπίζει διαχρονικά προβλήματα υποχρηματοδότησης και πολλαπλών ελλείψεων (διδασκόντων, οργάνων και υλικοτεχνικής υποδομής). Το μόνιμο διδακτικό προσωπικό ανέρχεται σε μόλις 12 καθηγητές, αριθμός που δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες του τμήματος με αποτέλεσμα κάθε χρόνο η λειτουργία να στηρίζεται στην πρόσληψη έκτακτου διδακτικού προσωπικού, που πάντα καθυστερεί δραματικά.

Μάλιστα κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος το πρόβλημα υπό – στελέχωσης και υπό – χρηματοδότησης έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς, από τα 33 όργανα ειδίκευσης διδάσκονται μόλις 18, ενώ από τα 14 μουσικά σύνολα μόλις τα 7. Εκτός από τις μουσικές δεξιότητες και τα μουσικά σύνολα (μαθήματα κορμού) αυτή την στιγμή δεν πραγματοποιούνται και πολλά άλλα μαθήματα, υποχρεωτικά για την λήψη πτυχίου.
Εξαιτίας των ελλείψεων αυτών, τίθεται εν αμφιβόλω η ολοκλήρωση της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς λόγω μη πραγματοποίησης πολλών βασικών μαθημάτων και η δυνατότητα λήψης πτυχίου για πολλούς από τους τελειόφοιτους σπουδαστές του.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Αν θα υπάρξει άμεσα έκτακτη χρηματοδότηση ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του τμήματος ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει και να ολοκληρώσει ομαλά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος;
2. Αν και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου διδακτικού προσωπικού;
3. Πως προγραμματίζεται η αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών υποδομών και υλικοτεχνικού εξοπλισμού που δυσχεραίνουν βασικές λειτουργίες του τμήματος;

Ο ερωτών βουλευτής
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗΣ

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Δευτέρα 13 Απριλίου)

Κώστας Παππάς

Περιφερειακή Ενότητα Άρτας – Προστασία των μελισσών από ψεκασμούς

Κώστας Παππάς

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στα τμήματα μάθησης του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Αρταίων

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..