ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αναβίωσε το έθιμο των “μπαντίδων” στην Άρτα

Μαρία Παπθεοδώρου

Αναβίωσε στους δρόμους της Άρτας το αυθεντικό έθιμο των “μπαντίδων”, φέρνοντας μια δροσερή ανάσα παράδοσης και κουλτούρας στην καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης.

Ο Μορφωτικός Σύλλογος “Ο Σκουφάς” ήταν ο επίκεντρος της αναβίωσης αυτού του παραδοσιακού εορτασμού, αφήνοντας το στίγμα της παλιάς εποχής να ξαναφανερωθεί μπροστά στα μάτια των σημερινών γενεών.
Οι “μπαντίδοι”, οι ανεπίτιμοι πρωταγωνιστές αυτού του ξεχωριστού θεατρικού δρώμενου, με τη μοναδική τους σατιρική διάθεση και την αυθεντική μάσκα τους, έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους της πόλης, προσφέροντας στιγμές γέλιου και απόλαυσης σε όσους είχαν την τύχη να τους συναντήσουν.
Με τη συνοδεία μουσικών οργάνων, οι “μπαντίδοι” περιπλανήθηκαν στον πεζόδρομο της Σκουφά, όπου με σατιρικά δίστιχα και αυτοσχεδιασμούς έδωσαν έναν διαφορετικό χρώμα στη νύχτα της Άρτας. Ο Δήμαρχος Αρταίων, κ. Χριστόφορος Σιαφάκας, ήταν ανάμεσα στους τυχερούς που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την αυθεντική ατμόσφαιρα των “μπαντίδων”.
Μετά την περιήγησή τους στην πόλη, οι “μπαντίδοι” κατέληξαν στην κεντρική πλατεία για την “μπάντζα”, αφήνοντας τις φωτιές να φωτίσουν τη νύχτα και τη διάθεση τους να χορέψουν και να τραγουδήσουν σκωπτικά τραγούδια.
Το έθιμο των “μπαντίδων” είναι πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής παράδοσης και κουλτούρας της Άρτας. Με την εγγραφή τους στην παγκόσμια λίστα της UNESCO, οι “μπαντίδοι” και το Γαϊτανάκι της Άρτας καθίστανται φύλακες της αυθεντικής παράδοσης και πολιτισμού, διατηρώντας ζωντανό ένα κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Ηπειρώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν τον αποκλεισμό της Περιφέρειας από την Προκήρυξη για 1.300 Εποχικούς Πυροσβέστες»

Κώστας Παππάς

Ένταξη της κατασκευής του κάθετου άξονα “Ηγουμενίτσα – Σαγιάδα – Μαυρομάτι/ Παράκαμψη Ηγουμενίτσας” στο Ταμείο Ανάκαμψης

Κώστας Παππάς

Ορειβατικός Σύλλογος Άρτας – Μαγευτικές εικόνες από τη Βάλια Κάλντα – Λίμνες Φλέγγα

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..