ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το κομμάτι που θα συμπληρώσει το “παζλ”

Οι τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του “παζλ”, που αναμένεται να ξεκλειδώσει το θρίλερ με τα τρία νεκρά παιδιά της οικογένειας Δασκαλάκη, στην Πάτρα. Και αυτό, γιατί φέρεται να εντοπίστηκε μία ουσία, που προβληματίζει τους επιστήμονες. Η 9χρονη Τζωρτζίνα, το μεγαλύτερο σε ηλικία παιδί της οικογένειας, κατέληξε τον περασμένο Ιανουάριο και ο θάνατός της αποτέλεσε την αφορμή ώστε να παρέμβει η εισαγγελία και η υπόθεση να ανατεθεί στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής.
Η ιατροδικαστική έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, παράλληλα με την αστυνομική έρευνα, σε μία προσπάθεια να πέσει “φως” στην υπόθεση που συγκλονίζει την κοινή γνώμη. Η Τζωρτζίνα είχε πάθει ανακοπή πέρυσι τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα να υποστεί τετραπληγία. Λάμβανε φαρμακευτική αγωγή μέχρι και τον θάνατό της. Οι εξετάσεις της 9χρονης βρίσκονται σε εξειδικευμένο εργαστήριο της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι θέμα χρόνο να ολοκληρωθεί η ανάλυσή τους.
Όπως εξήγησε η Χ. Σαρδελή, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή “Συνδέσεις”, τα δείγματα συλλέχθηκαν και υπάρχουν όλα τα απαραίτητα δεδομένα από τις ιατροδικαστικές εξετάσεις. Εξήγησε ότι ο συνήθης χρόνος ανάλυσης δειγμάτων βιολογικών υγρών ως προς την παρουσία φαρμακευτικών ουσιών ή δηλητηρίων, συνήθως παίρνει από μία εβδομάδα έως έναν μήνα. “Εξαρτάται το τι ψάχνουν…”, τόνισε.
Η ίδια υπογράμμισε ότι “τίποτα στην ιατρική δεν είναι απίθανο να συμβεί… Μπορεί μέχρι τώρα να μην είχε ψαχτεί κάτι, αφού δεν υπήρχε υπόνοια. Οι συνάδελφοι ψάχνουν τα πάντα… Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες φαρμάκων που θα μπορούσαν όλα αυτά που έχουν ακουστεί, αυτά που πιθανώς ευθύνονται για τους απροσδόκητους παιδικούς θανάτους… θα μπορούσε να κατευθυνθεί κάποιος σε συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες…”.
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, τόνισε, επίσης, ότι “τα φάρμακα δεν δοκιμάζονται πάντα πριν μπουν στην κυκλοφορία σε παιδιατρικούς πληθυσμούς, γι’ αυτό και οι γιατροί είναι πάρα πολύ ευαισθητοποιημένοι και στο να ελέγχουν και τι φάρμακα δίνουν και τους συνδυασμούς των φαρμάκων και να προσέχουν για τις δοσολογίες… Μιλάμε για πολύ απλά φάρμακα που μπορούν σε κάποιες περιπτώσεις να κάνουν ανεπιθύμητες ενέργειες που να μπορεί να φέρουν ακόμη και θάνατο. Είναι ένα πιθανό σενάριο, δεν είναι κάτι που μπορούμε να πούμε ότι ισχύει σε αυτή την περίπτωση”.

“Τεράστια ερωτηματικά σε όλα τα επεισόδια νοσηλείας της Τζωρτζίνας”
Από την πλευρά της, η Α. Μαστοράκου, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, ανέφεραν ότι οι θεράποντες γιατροί στο Καραμανδάνειο και το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πάτρας που ανέλαβαν την θεραπεία της Τζωρτζίνας θα κληθούν να καταθέσουν, ενώ οι φάκελοι νοσηλείας έχουν παραδοθεί στις ανακριτικές Αρχές. “Οι συνάδελφοι έχουν αποτυπώσει λεπτομέρειες και καταθέτουν αντικειμενικά ευρήματα. Υπάρχουν τεράστια ερωτηματικά σε όλα τα επεισόδια νοσηλείας της Τζωρτζίνας… Στο περιστατικό της ανακοπής, θα κατατεθεί από τους γιατρούς πως υπήρξε μια ολιγωρία στο να ειδοποιηθούν οι γιατροί. Γεννήθηκαν πολλά ερωτηματικά και στις επόμενες νοσηλείες του παιδιού στο νοσοκομείου του Ρίου. Κανένα από τα επεισόδια που αναφέρθηκαν δεν έγινε παρουσία γιατρού ή καταγραφικού συστήματος. Σε καμία νοσηλεία της Τζωρτζίνας δεν βρέθηκε καρδιολογικό πρόβλημα”, τόνισε η κ. Μαστοράκου.
Η ίδια υπογράμμισε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος οφείλει να παρεμβαίνει, ώστε να μην κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους γιατρούς, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στην κριτική που δέχτηκε από την μητέρα των παιδιών για τις δηλώσεις της. Σχετικά με την εξέταση που έχει σταλεί στις ΗΠΑ, είπε ότι αναμένεται το αποτέλεσμα και αναφέρθηκε και στο περιστατικό, που την κάλεσε η μητέρα για να της κάνει παρατήρηση, διευκρινίζοντας ότι δεν την γνωρίζει προσωπικά.
Από την πλευρά του ο συνδικαλιστής αστυνομικός Σ. Μπαλάσκας είπε πως όλες οι πληροφορίες από τις έρευνες αξιολογούνται από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών που έχει αναλάβει την υπόθεση, κάνοντας μια πολύ σοβαρή προανάκριση, μετά από εντολή της Εισαγγελίας Πατρών. Όταν υπάρχει υπόνοια για εγκληματική ενέργεια, δουλειά του Τμήματος Ανθρωποκτονιών είναι να τεκμηριώσει την υπόθεση. “Οι ιστολογικές εξετάσεις θα είναι το τελευταίο κομμάτι που θα συμπληρώσει το “παζλ”… Δεν πρέπει να μπερδεύουμε το ιατρικό με το αστυνομικό έργο. Οι ιατροδικαστές δεν δίνουν ενόχους. Δίνουν τον τρόπο και τον λόγο… Η υπόθεση είναι πρωτοφανές γεγονός για την Ελλάδα”, τόνισε.
Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Από τις έξι”, ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής Γιώργος Καλλιακμάνης, σημείωσε ότι η αστυνομία δεν λειτουργεί κάτω από την κοινωνική πίεση, αλλά με αποδεικτικά μέσα, τα οποία πρέπει να συλλεχθούν, συμπεριλαμβανομένων των ενδείξεων. “Ωστόσο οι ενδείξεις δεν είναι ένα ισχυρό αποδεικτικό μέσα”, είπε μεταξύ άλλων.
“Τα ισχυρότερα αποδεικτικά μέσα είναι -όταν έχουμε έγκλημα- η ομολογία κατηγορουμένου (…). Το Ανθρωποκτονιών ανέλαβε γιατί έδωσε μία εντολή για μία προκαταρκτική εξέταση για τον θάνατο των τριών παιδιών. Ίσως οι ενδείξεις, ίσως κάποια πληροφορία, ίσως αυτή η τραγική σύμπτωση -που θα δούμε αν θα είναι σύμπτωση. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για το τι υπονοούμε ή τι λέμε. Η αστυνομία δεν στέκεται σε αυτά που λέγονται δημόσια, στέκεται σε αποδείξεις”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Κερατέα: Άνδρας εντοπίστηκε νεκρός σε αυτοκίνητο

Κώστας Παππάς

Εγκύκλιος περί της ελεύσεως εν Άρτη του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου

Κώστας Παππάς

Τραγωδία στα Τρίκαλα: Ένα ζευγάρι νεκρό, επέζησε το παιδί τους

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..