Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου οι μελισσοκόμοι της Άρτας θα πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας, συμμετέχοντας στο Πανελλήνιο κάλεσμα του μελισσοκομικού κλάδου για την αύξηση του κόστους παραγωγής. Σημείο εκκίνησης έχει οριστεί το γεφύρι της Άρτας στις 10.00.
Η εκτίναξη του κόστους παραγωγής, σε συνδυασμό με τις χαμηλές – εξευτελιστικές τιμές, κάτω από το κόστος παραγωγής, τις οποίες διαμορφώνουν οι έμποροι-διακινητές, ροκανίζουν το εισόδημά μας, απειλώντας την επιβίωσή μας.
Ταυτόχρονα η απαξίωση του μελισσοκομικού κλάδου οδήγησε στην υποβάθμιση του επαγγέλματός μας. Το κράτος αντιμετωπίζει πλέον τη μελισσοκομία ως μια λογιστική διαχείριση και τακτοποίηση των επιδοτήσεων, αγνοώντας ή αφήνοντας στην τύχη της την αναπτυξιακή προοπτική.
Γι αυτό απαιτούν:
Λήψη μέτρων για τη μείωση του υψηλού κόστους παραγωγής, λόγω της αύξησης σε όλα τα μελισσοκομικά εφόδια, κατάργηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο αλλά και της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα.
Υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στο μέλι. Δεν κατανοούμε γιατί το κράτος το αρνείται πεισματικά. Καθορισμός κατώτερου ορίου συνολικών γυρεοκόκκων στο Ελληνικό μέλι ώστε να μειωθούν οι ελληνοποιήσεις καθώς με την υπάρχουσα νομοθεσία το ίδιο το κράτος τις ευνοεί.
Το Ελληνικό Σήμα να δοθεί αποκλειστικά στο μελισσοκόμο και όχι στους εμπόρους-διακινητές όπως σχεδιάζεται.
Αφαίρεση των απαράδεκτων άρθρων του Μελισσοκομικού Μητρώου, τα οποία προβλέπουν μέχρι και απαγόρευση εργασίας για 1-2 έτη, ακόμα και για λάθη κατά την εγγραφή, ενώ απαγορεύουν την ανάπτυξη της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης από ένα ποσοστό και πάνω.
Να μας επιτραπεί η είσοδος στα δάση και να βγουν από την πυροσβεστική διάταξη τα άρθρα που ορίζουν τις αποστάσεις που πρέπει να έχει μία κυψέλη από δέντρα και θάμνους. Είναι πρακτικά ανεφάρμοστα. Οι μελισσοκόμοι ζούμε από το δάσος και είμαστε η ασπίδα προστασίας του. Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιζόμαστε ως «εν δυνάμει» εμπρηστές.
Κατάργηση της απόφασης του ΥπΑΑΤ 144/15067 (ΦΕΚ 466/2019), με την οποία τέθηκε ανώτατο όριο στις πωλήσεις του μελισσοκόμου (έως 10 κιλά ανά κυψέλη ή 1200 κιλά ανά έτος συνολικά) που είναι και το χαμηλότερο σε όλη την Ευρώπη.
Αποσύνδεση του κανονισμού 852/2004 από το ΠΔ 79/2007 καθώς ουσιαστικά αναιρεί την εξαίρεση του κανονισμού και μπλοκάρει τον μελισσοκόμο από το να διαθέσει την παραγωγή του ως πρωτογενή.
Να επιτρέπεται η κίνηση των μελισσοκομικών φορτηγών αυτοκινήτων στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.
Να θεσπιστούν επιτέλους ποιοτικά κριτήρια για τα μέλια βελανιδιάς, κουμαριάς, πολύκομπου και παλιουριού καθώς δε μπορούμε να τα εμπορευθούμε.
Η ανοχή μας τελείωσε!
Κουραστήκαμε να ακούμε υποσχέσεις.
Δεν πάει άλλο ΦΤΑΝΕΙ η απαξίωση του μελισσοκόμου!
Με εκτίμηση,
Μελισσοκομικός Σύλλογος Άρτας
Θειακογιάννη 3-1, Άρτα 47100
τηλ: 26810 61700