Δύο μόλις μέρες πριν τα Χριστούγεννα, μόλις έκλεισε η Βουλή (23/12), εκδόθηκε το ΦΕΚ «B 6191/2021», σύμφωνα με το οποίο καταργούνται 7 Φορείς Διαχείρισης προστατευόμενων Περιοχών, δύο εκ των οποίων βρίσκονται στην Ήπειρο, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η διοίκηση των Φορέων μεταφέρεται στην Αθήνα άρα και οι γνωμοδοτήσεις για τα έργα στις προστατευόμενες περιοχές θα αποφασίζονται από ανθρώπους οι οποίοι δεν γνωρίζουν την περιοχή και πολύ χειρότερα δεν βρίσκονται καν σε επαφή με τους κατοίκους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η σχέση, όμως, Ανάπτυξη – Άνθρωπος- Περιβάλλον κρέμεται από μια λεπτή γραμμή, η οποία προφανώς επιβάλει άμεσες και σωστές αποφάσεις.
Οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, από την ίδρυση τους, σήκωσαν στις πλάτες τους το βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος, με τον δύσκολο ρόλο της ενσωμάτωσης των κατοίκων στον ενεργό ρόλο της προστασίας της βιοποικιλότητας. Το κύριο πλεονέκτημα αποτέλεσε η συμμετοχή των κατοίκων σε τοπικές δράσεις, αναδεικνύοντας την περιοχή για τον φυσικό πλούτο της αλλά και η άμεση επαφή αυτών με το διοικητικό συμβούλιο και τον πρόεδρο του κάθε Φορέα. Τα παραπάνω επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή της και η Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Συναφών Επαγγελμάτων Τζουμέρκων, η οποία εκφράζει την αντίθεση της στη συγχώνευση του Φ. Δ. Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων σε ένα σύστημα «Αθηνοκεντρικό», όπως εύστοχα χαρακτηρίζει.
Το δήθεν φιλοπεριβαλλοντικό «πράσινο» προφίλ της Ν.Δ. καταρρέει καθημερινά, δείχνοντας ότι ο κύριος στόχος της είναι πώς θα φέρει εις πέρας τα έργα που σχεδιάζουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, ερήμην των τοπικών κοινωνιών και βγάζουν από τη μέση το «αγκάθι», που είναι οι Φορείς Διαχείρισης. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις για πράσινη ανάπτυξη εκθέτουν την κυβέρνηση, η οποία αποδεικνύεται ότι εξαπάτησε και τους κατοίκους των περιοχών, αλλά και το προσωπικό των Φορέων Διαχείρισης, οι οποίοι βρίσκονται υπό εργασιακό καθεστώς ομηρίας τους.
Η Αειφόρα και η Πράσινη μετάβαση, με ταυτόχρονη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, αποτελούν για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αταλάντευτα «κόκκινη γραμμή», όπως φάνηκε και το 2019, με την αύξηση των περιοχών Natura 2000 και τη θεσμοθέτηση 8 νεοσύστατων Φορέων Διαχείρισης σε ολόκληρη την χώρα, οι οποίοι, όμως, καταργήθηκαν λίγους μήνες μετά από την κυβέρνηση της ΝΔ.
Η επαναφορά των Φορέων Διαχείρισης και η σωστή Διαχείριση του Περιβάλλοντος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και με ορόσημο την συμμέτοχή της τοπικής κοινωνίας, αποτελούν δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που θα υλοποιηθεί στην επόμενη διακυβέρνηση.
Έτσι ώστε η προστασία του περιβάλλοντος να μην εκλαμβάνεται ως εμπόδιο για τις επενδύσεις από αυτούς, που ξεπληρώνουν γραμμάτια στους φίλους τους, εις βάρος του περιβάλλοντος και του δημόσιου συμφέροντος, αλλά, με τη συνεργασία των φορέων και των κατοίκων των περιοχών, να επανέλθει ως βασικό και αναπόσπαστο στοιχείο του τρίπτυχου Ανάπτυξη – Άνθρωπος- Περιβάλλον.
Θεματική Κλιματικής Αλλαγής Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ν. Άρτας