• Home
  • ΗΠΕΙΡΟΣ
  • Σε διαβούλευση το σχέδιο της Ο.Χ.Ε. «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο»
ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σε διαβούλευση το σχέδιο της Ο.Χ.Ε. «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο»

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Ιωάννινα η Ημερίδα Διαβούλευσης της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης «Διαδρομήστα Αρχαία Θέατρα, στην Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027.

Μετά την επιτυχημένη Ο.Χ.Ε. της «Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», οι νέες περιοχές εφαρμογής είναι οι εξής:

1. Βόρεια Πίνδος, με επίκεντρο τις ιαματικές πηγές Αμαράντου – Καβασίλων – Πυξαριάς και τα Μαστοροχώρια Κόνιτσας
2. Νότια Πίνδος, με επίκεντρο τους οικισμούς των Τζουμέρκων: Συρράκο, Καλαρρύτες, και Βαθύπεδο στην ΠΕ Ιωαννίνων, και Αθαμάνιο και Θεοδώριανα στην ΠΕ Άρτας και το όρος Λάκμος
3. Σούλι-Αχέροντας με επίκεντρο το ΤετραχώριΣουλίου και από τις πύλες του Άδη μέχρι τις εκβολές του Αχέροντα
4. Περιοχές ΟΧΕ «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» της προγραμματικής περιόδου 2014- 2020

Στην τοποθέτηση του – κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας- ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφέρθηκε σε σημεία της ΟΧΕ και σε παρεμβάσεις που ήδη επεξεργάζεται και δρομολογεί η Περιφέρεια Ηπείρου.
Ως προς την ΟΧΕ της Πολιτιστικής Διαδρομής τωνΑρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου τόνισε χαρακτηριστικά: «Πλέον βλέπετε ότι τα αρχαία θέατρα αρχίζουν μετά από τόσα χρόνια να παίζουν ρόλο στο σημερινό γίγνεσθαι. Και δεν τα κάνουμε μόνο ως αρχαία θέατρα, αλλά τα συνδέουμε και με τη τοπική οικονομία. Εκεί παίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο η εταιρεία Ήπειρος Α.Ε., που πλέον θα είναι και θεσμικά».
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης κ. Αλ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται στις νέες περιοχές της Ο.Χ.Ε. και συγκεκριμένα:

• Για την περιοχή του Σουλίου, υπογράμμισε πως μετά από έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Ε.Μ.Π. εντοπίστηκε ένα μείζον πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η επίλυση του οποίου δρομολογείται με σχετική νομοθετική ρύθμιση.«Πρέπει να επέμβουμε και να λύσουμε το ιδιοκτησιακό για να μπορούν να γίνουν αναστηλώσεις. Και επίσης, να μπορούν αυτοί οι χώροι μέσα από προδιαγραφές να γίνονται τουριστικές μονάδες και μονάδες μεταποίησης του πρωτογενή τομέα. Έγινε σύσκεψη στην Αθήνα και βρέθηκε πως θα γίνει ειδικός νόμος, που θα αναφέρεται σε χρήσεις επιφάνειας. Εμείς θα κάνουμε δουλειές εκεί που θα μας προτείνει η έρευνα, που θα δίνει τη δυνατότητα “να ξαναγίνεται το Σούλι”. Το Κάστρο της Κιάφας πήρε το δρόμο του και εντός των ημερών δημοπρατείται, με μελέτη που εκπονήσαμε εμείς. Και έτσι η δουλειά που έγινε στο Σούλι είχε απτά αποτελέσματα».
• Για τα Ιαματικά Λουτρά Κόνιτσας, ανέφερε ότι: «Στα Ιαματικά Λουτρά γίνεται δουλειά, η οποία έχει πάει πίσω επειδή χρειάζονταν πολύ εργασία στις μελέτες, καθώς δεν υπήρχαν αδειοδοτήσεις. Τρομάξαμε να πάρουμε τις άδειες από τον ΕΟΤ και στη συνέχεια να βγάλουμε τις άδειες για όλα τα κτίρια, όσα υπήρχαν και όσα κάνουμε σήμερα. Όλα αυτά δεν είναι απλά, αλλά πρέπει να γίνουν τέλεια ώστε αύριο να μην είναι προβληματικά και να είναι κάτω από τη βάση στις σημερινές εποχές. Ό, τι θα γίνει, θα γίνει τέλειο».Επίσης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις στην περιοχή Μαστοροχωρίων: «Ξεκινήσαμε στο Γαναδιό να κάνουμε μια μικρή επέμβαση, στο Σχολαρχείο και στο Παρθεναγωγείο, ώστε να είναι «φώλι» για να αρχίσουμε την ανάπτυξη της περιοχής αυτής, όπως κάποτε έγινε με τα Ζαγοροχώρια».
• Για την περιοχή Τζουμέρκων, τόνισε και τα εξής: «Εκεί δεν πάμε τόσο στους καθ΄ εαυτού διατηρητέους οικισμούς.{…}. Συρράκο – Καλαρρύτες. Ματσούκι- Παλαιοχώρι, Βαθύπεδο – Μικρή Γότιστα – Μεγάλη Γότιστα – Μεγάλο και Μικρό Περιστέρι είναι ένας ενιαίος χώρος (Γαλαρόκαμπος – Μπάροςκλπ) επάνω στο όρος Λάκμος, που εκεί θέλουμε να δουλέψουμε πάνω σε κάτι «άγριο» παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, που θα μας δώσει προϊόντα ποιότητας με τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους. Το ίδιο θέλουμε να κάνουμε και στην περιοχή των Θεοδώριανων και του Βουργαρελίου μαζί με το Αθαμάνιο. Είναι η ευρύτερη περιοχή στην οποία θα δουλέψουμε επάνω στα βουνά».
***
Το Σχέδιο Στρατηγικής της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στην Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» είναι αναρτημένο στο siteτης Περιφέρειας Ηπείρου (https://php.gov.gr/diavoulefsi/), όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις, σχόλια και παρατηρήσεις επί του κειμένου μέχρι την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023 μέσω της κάτωθι φόρμας: Πες την άποψη σου.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Πρόσκληση σε ΦΟΔΣΑ- Δημάρχους σε σύσκεψη για τη δοκιμαστική λειτουργία ΣΜΑ

Κώστας Παππάς

Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Άρτας Απεργία την Πέμπτης 21 Σεπτέμβρη

Κώστας Παππάς

Ξεκίνησαν οι εργασίες του Open mall στο κέντρο της Άρτας

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..