«Ενώ από τις 10 Απριλίου παρατηρούσαμε μια αποκλιμάκωση των κρουσμάτων , από τις 3 Μαΐου και μετά παρατηρούμε μια αύξηση του μέσου εβδομαδιαίου όρου, κάτι το οποίο προφανώς οφείλεται στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων αλλά και στα κορωνοπάρτι», αναφέρει στο zougla.gr ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας HERACLES, η οποία, σε συνεργασία με δύο ιταλικά πανεπιστήμια, διαχειρίζεται ένα υπολογιστικό μοντέλο που αναλύει τα επιδημιολογικά δεδομένα και δίνει μια εικόνα της πανδημίας για τις επόμενες ημέρες, είναι σαφής:
«Το μοντέλο μας δείχνει αύξηση κρουσμάτων μέχρι τις 20 -25 Μαΐου της τάξεως των 2.600 κρουσμάτων κατά μέσο όρο, ενώ αρχές Ιουνίου ο μέσος εβδομαδιαίος όρος αναμένεται να είναι τα 2.500 κρούσματα. Στη συνέχεια παρατηρούμε μια αποκλιμάκωση. Στα τέλη του Ιούνη προβλέπουμε μέσο εβδομαδιαίο όρο τα 1.000 κρούσματα και περί τα τέλη του Ιουλίου τα 200. Βέβαια όλα αυτά σε επίπτωση που συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και δεν ξεφύγουμε».
Όσον αφορά στην ατομική ευθύνη, ο καθηγητής επισημαίνει πως ανησυχεί διότι βλέπει πολύ κόσμο ο οποίος νομίζει πως τελειώσαμε με τον ιό και δεν τηρεί κανένα μέτρο.
Παράλληλα τονίζει ότι «εάν δεν προσέξουμε τότε ο ιός θα επανέλθει με τις μεταλλάξεις από τον Οκτώβρη και θα μας ταλαιπωρήσει κι άλλο».