Ομιλία κατά τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση πραγματοποίησε στην Ολομέλεια της Βουλής, την Τρίτη , ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Τσίρκας.
Αρχικά ο κ. Τσίρκας τόνισε πως η Συνταγματική Αναθεώρηση αποτελεί διαδικασία υψηλού δημοκρατικού συμβολισμού και πολιτικής ουσίας, αναφέροντας ότι: «Το Σύνταγμα αντικατοπτρίζει τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και γι’ αυτό η οποιαδήποτε αναθεώρηση οφείλει κατά βάση να λαμβάνει υπόψη τις σύγχρονες πολιτικές και κοινωνικές ανάγκες και να δείχνει τον δρόμο προς το μέλλον. Ζήσαμε μια περίοδο απρόθυμης εφαρμογής των δικαιοκρατικών και των προνοιακών θεσμών από τις συστημικές κυβερνήσεις.
Στη χώρα μας, το πολιτικό σύστημα και μεγάλα τμήματα της κοινωνίας δοκιμάστηκαν σε μεγάλο βαθμό ειδικότερα την περίοδο της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων. Βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε μια νέα φάση της σύγχρονης ιστορίας μας όπου η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στον κοινοβουλευτισμό είναι αναγκαία. Η χώρα κατάφερε να σταθεί στα πόδια της και η οριστική έξοδος από τη λαίλαπα των μνημονίων δίνει νέες προοπτικές σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής».
Στη συνέχεια σημείωσε τους τέσσερις κύριους άξονες της Συνταγματικής Αναθεώρησης που προτείνει η Κυβέρνηση: «Η Συνταγματική Αναθεώρηση που εμείς προτείνουμε δομείται σε τέσσερις κύριους άξονες, α) Ενίσχυση των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών, β) Διεύρυνση της Δημοκρατίας, γ) Διακριτότητα Κράτους – Εκκλησίας και δ) Προστασία κοινωνικών δικαιωμάτων και των κοινών αγαθών.
Βούλησή μας είναι να αποκτήσει η χώρα μας ένα σύγχρονο προοδευτικό Σύνταγμα, που θα προστατεύει δημόσια αγαθά, όπως το νερό και την ηλεκτρική ενέργεια από την επέλαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, θα κατοχυρώνει εμφατικά την προστασία της εργασίας και των εργαζομένων, θα αναγνωρίζει την αποκλειστική αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων να ορίζουν τον κατώτατο μισθό και θα ενισχύει τις κρατικές εγγυήσεις για καθολική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες».
Σχετικά με την κορυφαία πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που περιλαμβάνει αλλαγές στο άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, την κατάργηση των προνομιακών θεσμών υπέρ της πολιτικής ελίτ, τον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους, ο βουλευτής Άρτας ανέφερε ότι: «Αυτά αποτελούν τομές εκσυγχρονισμού και επαναφοράς της ισονομίας μεταξύ πολιτών και πολιτικών.
Κανείς δεν μπορεί να ψάχνει δικαιολογίες για τη μη τροποποίηση της διάταξης για την ευθύνη των Υπουργών. Αν το ισχύον σύνταγμα διατηρηθεί ως έχει για άλλα οκτώ χρόνια και δεν αναθεωρηθεί το απαράδεκτο άρθρο 86, αυτό θα είναι λυπηρό για τον πολιτικό κόσμο και την αξιοπιστία του. Δεν πρέπει να χαθεί και άλλος χρόνος, επιβάλλεται να ξεριζώσουμε το πελατειακό κράτος και να προστατεύσουμε τον κοινοβουλευτισμό. Ήρθε η ώρα η πολιτική να πάψει να είναι χώρος ατιμωρησίας και συγκάλυψης και να γίνει βήμα για τον κάθε πολίτη.
Όσον αφορά τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους, η Πολιτεία, ο πολιτικός κόσμος, η Εκκλησία, οι πολίτες αλλά και οι πιστοί, έχουν σήμερα την ωριμότητα, τη σωφροσύνη και την ευαισθησία να αποδεχτούν τον εξορθολογισμό των σχέσεων αυτών. Μπορούν να διαμορφωθούν ευρείες συναινέσεις, ώστε να περάσουμε σε μια νέα εποχή στις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας. Έχει έρθει ο καιρός, ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους. Και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και την φιλελευθεροποίηση του Συντάγματός μας».
Ο Βασίλης Τσίρκας έκανε ιδιαίτερη μνεία και για την πρόταση της Κυβέρνησης αναφορικά με την θέσπιση ορίου θητειών των βουλευτών, λέγοντας πως: «Αποτελεί τομή σε αυτή την Συνταγματική Αναθεώρηση η πρόταση μας, με την προσθήκη μιας νέας διάταξης σχετικά με την θέσπιση ορίου θητειών των βουλευτών, αποσκοπώντας στο τερματισμό ύπαρξης πολιτικών οικογενειών που θεωρούν επάγγελμα την πολιτική και στο ξερίζωμα καθεστωτικών νοοτροπιών».
Επιπλέον επισήμανε την αναγκαιότητα να μπει στο προσκήνιο της πολιτικής διαδικασίας η λαϊκή συμμετοχή. «Προτείνουμε την τροποποίηση του άρθρο 74, ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε εκατό χιλιάδες πολίτες που έχουν το εκλογικό δικαίωμα να υποβάλλουν προτάσεις νόμου, οι οποίες θα εισάγονται υποχρεωτικά στη Βουλή για συζήτηση, επεξεργασία και ψήφιση, ενισχύοντας έτσι τη λαϊκή βούληση».
Τέλος ο βουλευτής Άρτας υπογράμμισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε και υποστήριξε και στο πλαίσιο των εργασιών της επιτροπής για την αναθεώρηση του συντάγματος, προτάσεις με πρόσημο προοδευτικό που ενισχύουν τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή, τη συνοχή του κοινωνικού ιστού και το κράτος δικαίου. Με την πρότασή μας για την αναθεώρηση του συντάγματος αποδεικνύουμε ότι θέλουμε να θωρακίσουμε ακόμα περισσότερο τη Δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και το κράτος δικαίου, που πληγώθηκαν τα χρόνια της κρίσης. Αυτό αποτελεί λαϊκή επιταγή και σε αυτή την επιταγή υπακούει και η πρότασή μας».