ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ξεχωριστοί αρχιτεκτονικοί ρυθμοί κατασκευής

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ιστορίας, η αρχιτεκτονική έχει χρησιμοποιηθεί ως μια δημιουργική, λειτουργική διέξοδος που συχνά μας αποκαλύπτει το πολιτιστικό βάθος μιας κοινωνίας. Στην πραγματικότητα, μια εξερεύνηση στους ξεχωριστούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς κατασκευής, θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως ένα παράθυρο στην τέχνη και τον πολιτισμό σε οποιαδήποτε δεδομένη χρονική περίοδο.
Συχνά, τα αρχιτεκτονικά στυλ θα λέγαμε πως “χτίζονται” το ένα πάνω στο άλλο, με κάθε προηγούμενο κίνημα να παρέχει τα δικά του δομικά στοιχεία προόδου για το αμέσως επόμενο που ακολουθεί. Σκεφτείτε απλώς τη διαχρονική επιρροή των αιγυπτιακών πυραμίδων ή των κλασικών ελληνικών ναών, οι οποίοι όχι μόνο ενέπνευσαν αλλά και συνεχίζουν να εμπνέουν χιλιάδες αρχιτέκτονες. Πάμε όμως να ανακαλύψουμε τις πιο σύγχρονες τάσεις της αρχιτεκτονικής τέχνης, οι οποίες βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στο πλούσιο παρελθόν της κατασκευής και της σχεδίασης.

Αρχιτεκτονική του Bauhaus
Η αρχιτεκτονική του Bauhaus δημιουργήθηκε από την τεράστια επιρροή της Γερμανικής σχολής που ιδρύθηκε από τον Walter Gropius στις αρχές του 20ου αιώνα, η οποία είχε θέσει έναν “ουτοπικό στόχο” να δημιουργήσει μια ριζικά νέα μορφή αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της κοινωνίας μετά το πέρας του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Συνδυάζοντας τις καλές τέχνες, το σχεδιασμό, την αρχιτεκτονική αλλά και την τεχνολογία, το στυλ Bauhaus προώθησε τον ορθολογικό και λειτουργικό σχεδιασμό, που υπηρετεί πιστά τη γενικότερη φιλοσοφία του less is more.

Βικτωριανή αρχιτεκτονική
Ο όρος βικτωριανή αρχιτεκτονική δεν αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο στυλ, όπως μπορεί να υποθέτετε, αλλά σε μια εποχή – την εποχή της βασιλείας της βασίλισσας Βικτώριας από το 1837 έως το 1901. Το ύφος προήλθε από την Αγγλία και εξακολουθεί να καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την αρχιτεκτονική των πόλεων και των κωμοπόλεων της, αλλά ποικίλα στυλ της αρχιτεκτονικής της βικτωριανής εποχής εξαπλώθηκαν και σε άλλα μέρη όπως η Βόρεια Αμερική, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.
Μερικά από τα χαρακτηριστικά που θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε ένα Βικτωριανό κτίριο, περιλαμβάνουν τις απότομες στέγες και οροφές των κτιρίων, τα πολύχρωμα τούβλα και τα προεξέχοντα παράθυρα. Οι εσωτερικοί χώροι αυτών των κτιρίων περιλαμβάνουν συχνά μεγάλες σκάλες, ψηλά ταβάνια και περίτεχνα ξυλόγλυπτα σχέδια.

Μοντέρνα αρχιτεκτονική
Απορρίπτοντας το στολισμό και αγκαλιάζοντας τον μινιμαλισμό, ο μοντερνισμός αποτέλεσε το πιο σημαντικό κίνημα στην αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό, κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Συνδέθηκε με μια αναλυτική προσέγγιση στη λειτουργία των κτιρίων, μια αυστηρά ορθολογική χρήση υλικών (συχνά νέων), της δομικής καινοτομίας και της εξάλειψης της υπέρμετρης διακόσμησης. Ήταν επίσης γνωστή και ως Διεθνής Μοντερνισμός ή Διεθνές Στυλ, μετά από μια επιτυχημένη έκθεση μοντερνιστικής αρχιτεκτονικής στην Αμερική το 1932 από τον αρχιτέκτονα Philip Johnson.
Το στυλ αυτό χαρακτηρίστηκε από έμφαση στον όγκο, τις ασύμμετρες συνθέσεις και την ελάχιστη διακόσμηση. Στη Βρετανία, ο όρος Modern Movement χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τα αυστηρά μοντέρνα σχέδια της δεκαετίας του 1930 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Ο Walter Gropius και ο Le Corbusier ήταν οι πρωτοπόροι του κινήματος, με τον τελευταίο να έχει ασκήσει τεράστια επιρροή στο σχεδιασμό πολλών δημόσιων κτισμάτων στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο μοντερνισμός είναι ένα στυλ που παρατηρείται ακόμα πιο έντονα σήμερα, ειδικά στις νέες κατασκευές κτιρίων και οικισμών. Στη χώρα μας κάθε νέα κατασκευή, κατά πάσα πιθανότητα ακολουθεί την εφαρμογή των κανόνων του μοντερνισμού, δημιουργώντας κτίρια λειτουργικά, κομψά και με υψηλή αισθητική. Ο αρχιτέκτονας Στέφανος Βασδέκης, ειδικός στη μελέτη, την κατασκευή και την επίβλεψη αυτών των ιδιωτικών έργων μοντέρνας αρχιτεκτονικής προσφέρει λύσεις σε απόλυτη συνεργασία με τον ιδιοκτήτη του εκάστοτε οικήματος.

Art Deco αρχιτεκτονική
Η αρχιτεκτονική του Art Deco είναι μέρος του κινήματος του Art Deco, μιας εφευρετικής περιόδου σχεδιασμού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη κατα τις δεκαετίες του ‘20 και του ‘30. Τα πρώτα παραδείγματα αρχιτεκτονικής του Art Deco βρίσκονται στο Παρίσι της Γαλλίας, πριν το στιλ εξαπλωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1930, επηρεάζοντας όλη την όψη της πόλης του Μανχάταν με εικονικούς ουρανοξύστες όπως το Empire State Building, το Rockefeller Center και το κτίριο της Chrysler.
Τα κτίρια του Art Deco χρησιμοποιούν υλικά όπως o στόκος, η τερακότα, το διακοσμητικό γυαλί, ο χάλυβας και το αλουμίνιο. Τα σχέδιά τους διαθέτουν περίτεχνα, γεωμετρικά στοιχεία και μοτίβα. Πολλά κτίρια του Art Deco διαθέτουν φωτεινά, πολυτελή χρώματα με έντονο μαύρο, λευκό, χρυσό ή και ασήμι. Επίσης αρκετές φορές παρουσιάζουν και διάφορα τριγωνικά σχήματα – από τα γενικότερα μοτίβα διακόσμησης μέχρι το σχήμα των παραθύρων τους.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Μοναδικές εικόνες: Πίνοβο -Αετοχώρι – κορυφογραμμή Βίσογκρατ – Πίνοβο (2.156μ) – Αετοχώρι

Κώστας Παππάς

Πρέβεζα – Εικαστική παρέμβαση στο χώρου του Βοτανικού Κήπου

Κώστας Παππάς

Οι 15 απειλές για την Ελλάδα

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..