ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μηνύματα για την Ημέρα της Γυναίκας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.
Η ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας φτάνει πίσω στο 1857, όταν πραγματοποιήθηκε μεγάλη απεργία από εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή και το 1975 από τα Ηνωμένα Έθνη.
Με 13 γυναίκες που έγραψαν τη δική τους ιστορία, η κάθε μία στο δικό της τομέα, η Google τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Πολλά είναι και τα μηνύματα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας.
Η Περιφερειακή Επιτροπή Ηπείρου Ισότητας των Φύλων αναφέρει:
«Η 8η Μαρτίου είναι η ημέρα η οποία καθιερώθηκε από τον Ο.Η.Ε το 1977 ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας. Προτάθηκε από την Διεθνή Διάσκεψη των Γυναικών του 1910 ως “Διεθνής Ημέρα των Γυναικών”.Είναι Ημέρα Μνήμης των κινητοποιήσεων και των αγώνων των γυναικών στις ΗΠΑ τον 19ο αι. για σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες, καλύτερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες εργασίας, ωράριο, ισότιμη αντιμετώπιση με τους άνδρες. Οι κινητοποιήσεις τότε συνεχίστηκαν και στην Ευρώπη με την δημιουργία γυναικείων οργανώσεων που απαιτούσαν ισότητα και ισονομία.
Στην πορεία των ετών που ακολούθησαν οι γυναίκες συνέχισαν και συνεχίζουν, του αγώνες τους και ανέδειξαν τις ικανότητες τους μέσα από τους πολλαπλούς ρόλους που έχουν ως γυναίκες σύζυγοι, μητέρες, εργαζόμενες, ασχολούμενες με τα κοινά αποκτώντας το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, συμμετέχοντας σε θέσεις ευθύνης και σε διάφορους τομείς.
Αποδεικνύουν ότι και θέλουν και μπορούν καθημερινά, και συνδυάζοντας την ευαισθησία που τις διακρίνει με την βιωματική γνώση και τον σεβασμό και την συνεργασία των δύο φύλων, ο σκοπός είναι η κατάργηση των ανισοτήτων και της καταπίεσης και φαινομένων λυπηρών όπως η βία και κάθε μορφή αυτής.
Είναι αναγκαία η αφύπνιση η ευαισθητοποίηση όλων μας για την προάσπιση και την προστασία των γυναικών και των δικαιωμάτων τους.
Είναι έκφραση Δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής και ευημερίας η Ισότητα των Φύλων σε ένα ευνομούμενο Κράτος.
Σε συνεργασία όλοι οι φορείς που ασχολούμαστε με τον Τομέα της Ισότητας είμαστε εδώ για όλες τις γυναίκες και δείχνουμε τον δρόμο για ίση διεκδίκηση και πρόσβαση παντού, ενάντια σε πάσης φύσεως αποκλεισμούς.
Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων στην πράξη για Ισόρροπη ανάπτυξη της κοινωνίας μας. Χρόνια Πολλά»
Η υποψήφια Δήμαρχος Αρταίων Τζένη Ταπραντζή – Κοίλια, επικεφαλής της παράταξης «Δημοτική Αναγέννηση» τονίζει:


«Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας: ο συλλογικός αγώνας για ουσιαστική ισότητα των φύλων συνεχίζεται και εντείνεται…
Η ημέρα της γυναίκας δεν αποτελεί “γιορτή” αλλά συνεχή διεκδίκηση των δικαιωμάτων της…δηλαδή έμπρακτο σεβασμό της ανθρώπινης αξίας και αξιοπρέπειας χωρίς διακρίσεις.
Η παράταξή μας “Δημοτική Αναγέννηση” απευθύνει χαιρετισμό σε όλες τις γυναίκες, εργαζόμενες, άνεργες, συνταξιούχες, μετανάστριες, που ακόμη σηκώνουν το βάρος του πολλαπλού ρόλου σε ένα περιβάλλον, που η τυπική κατοχύρωση της ισότητας της ισότητας των φύλων εξουδετερώνεται καθημερινά.
Σύνθημά μας είναι: επενδύουμε στην ισότητα, καταπολεμάμε τις διακρίσεις.
Βάζουμε προτεραιότητες:
1) αποτελεσματική προστασία της μητρότητας και της οικογένειας, ενίσχυση των δημόσιων υποστηρικτικών δομών για την φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία, με ανοικτούς παιδικούς σταθμούς.
2) ουσιαστική μέριμνα και διαρκής επαγρύπνηση και ενίσχυση των δομών για την παρακολούθηση και την αυστηρή αντιμετώπιση των φαινομένων κατά της βίας των γυναικών, με αντίστοιχες δομές παντού.
3) Διασφάλιση της πρόσβασης σε παροχές υγείας και πρόνοιας.
4) Συστηματική και διαρκής εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα.
5) Προστασία των θέσεων εργασίας, των εργαζομένων με οικογενειακές υποχρεώσεις, για ίση πρόσβαση, ανέλιξη και επαγγελματική εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις.
6) Έμπρακτη διευκόλυνση της πολιτικής παρουσίας των γυναικών σε θέσεις ευθύνης.
ο αγώνας συνεχίζεται…»
Η υποψήφια Δήμαρχος Αρταίων Λίτσα Κιτσαντά, επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή» αναφέρει:


8 Μάρτη. Οι γυναίκες όλου του κόσμου τιμούν σήμερα τους πολύχρονους αγώνες τους για ελευθερία, αξιοπρέπεια, ισότητα και δικαιοσύνη. Για εξάλειψη των διακρίσεων, για ίσα δικαιώματα, για αυτοδιάθεση του σώματος και της ζωής τους, για διαρκή, καθημερινή πάλη ενάντια στο σεξισμό, την πατριαρχία, τη βία και τον φασισμό κάθε είδους. Αντίκεινται στις ελαστικές μορφές εργασίας και διεκδικούν πλήρη δικαιώματα και κοινωνική προστασία.
Οι γυναίκες σήμερα αισθάνονται ότι, παρά τις όποιες κατακτήσεις τους, ο δρόμος είναι ακόμα πολύ μακρύς μέχρι την κατάκτηση της πλήρους ισοτιμίας τους, στην εργασία, στο σπίτι, στη δημόσια ζωή.
Η σκέψη μας επίσης σήμερα είναι κυρίως σε όλες εκείνες τις γυναίκες- θύματα ενδοοικογενειακής ή σεξιστικής βίας, που δεν είναι πια κοντά μας. Στην Ελένη της Ρόδου, την Κατερίνα της Σητείας και τόσες άλλες, που πλήρωσαν με τη ζωή τους ή με την σωματική ακεραιότητά τους, την έμφυλη βία, σε μια κοινωνία κι ένα κράτος, με περιορισμένα αντανακλαστικά, το οποίο αδυνατεί να τις προστατέψει πραγματικά. Τιμούμε τις γυναίκες αυτές. Λείπουν από κοντά μας. Τους υποσχόμαστε όμως ότι δεν θα υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την κατάκτηση της πλήρους ισοτιμίας σε όλες τις σφαίρες της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής και τη γυναικεία απελευθέρωση”.

Το σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Άρτας τονίζει στο μήνυμά του:
“Στις 8 Μάρτη 1857, χιλιάδες εργάτριες στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας και ενδυμάτων στη Νέα Υόρκη ξεσηκώθηκαν, οργανώθηκαν και απέργησαν δυναμικά, διεκδικώντας ανθρώπινη ζωή με μείωση ωρών εργασίας σε 10 από 16, αυξήσεις στους μισθούς και εξίσωση με εκείνους των συναδέλφων τους, κόντρα στην τρομοκρατία των εργοδοτών, τις απολύσεις, τους εκβιασμούς και την επίθεση της αστυνομίας που χτύπησε άγρια, με εντολή κυβέρνησης και εργοδοτών.
Γι’ αυτό η 8η Μάρτη καθιερώθηκε με πρόταση της Γερμανίδας επαναστάτριας Κλάρας Τσέτκιν και με απόφαση της Β’ Διεθνούς Συνδιάσκεψης Σοσιαλιστριών Γυναικών στην Κοπεγχάγη το 1910, ως ημέρα αγώνα για τα δικαιώματα της γυναίκας στην εργασία και την κοινωνία.
Αυτές οι κινητοποιήσεις των εργατριών της Νέας Υόρκης όχι μόνο δεν πήγαν χαμένες, αλλά συνέβαλαν τα επόμενα χρόνια στην αύξηση της συμμετοχής των εργατριών στα συνδικάτα και στους ταξικούς αγώνες, διεθνώς και στην Ελλάδα, αλλά και στην κατάκτηση μιας σειράς δικαιωμάτων και για τις εργαζόμενες γυναίκες μέσα από σκληρούς αγώνες του ταξικού εργατικού κινήματος στη χώρα μας και διεθνώς και με την καθοριστική συμβολή των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, όπου η εργατική εξουσία έβαλε τις βάσεις για την κατάργηση των διακρίσεων και της καταπίεσης σε βάρος της γυναίκας, προστάτεψε έμπρακτα τη μητρότητα, ως κοινωνικό καθήκον.
162 χρόνια μετά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μαζί με την ΕΕ και την εργοδοσία, εκμεταλλευόμενοι την κρίση που δημιουργεί το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, αλλά και την υποχώρηση της συμμετοχής των εργατριών – εργατών στα συνδικάτα και στους εργατικούς αγώνες, ψηφίζουν και εφαρμόζουν συνεχώς αντεργατικά μνημόνια και νόμους, με τους οποίους κατάργησαν την ΕΓΣΣΕ, τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, επιβάλλοντας τις ατομικές συμβάσεις, μειώνοντας δραστικά τους μισθούς και τις συντάξεις, ενώ την ανεργία και τη μερική απασχόληση τις έφτασαν στα ύψη.
Τσακίζουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα, μας επέβαλαν άγρια φοροληστεία, μας αρπάζουν με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς τα σπίτια και το βιος μας, εμπορευματοποιούν την Υγεία – Πρόνοια και την Παιδεία, ψήφισαν νόμο χτυπήματος της απεργίας.
Μέσα από τα μνημόνια και τους αντεργατικούς νόμους που ψήφισαν οι αστικές κυβερνήσεις αυτά τα χρόνια, δεν γλίτωσαν βεβαίως και τα δικαιώματα των γυναικών όπως της προστασίας της μητρότητας.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μαζί με τις κυβερνήσεις άλλων καπιταλιστικών κρατών, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, μας βάζουν σε ακόμα μεγαλύτερους πολεμικούς κινδύνους, εξαιτίας της όξυνσης των ανταγωνισμών τους, για τον έλεγχο των πετρελαίων, του αερίου, των αγορών και σφαιρών επιρροής, που οδηγούν σε επέκταση των πολέμων ευρύτερα και στην περιοχή μας (Αιγαίο, Βαλκάνια).
Εργαζόμενη, άνεργη, νέα, γυναίκα,
Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Άρτας σε καλεί να μην αποδέχεσαι αυτήν την άθλια κατάσταση που σου επιβάλλουν να ζεις. Μη συμβιβάζεσαι, μην απογοητεύεσαι. Δεν είναι μονόδρομος, ούτε πρόκειται να σε γλιτώσει από τα χειρότερα, όπως μας έδειξε η ζωή. Μην περιμένεις να βελτιωθεί η ζωή σου από καμία αστική κυβέρνηση, από την ΕΕ και την εργοδοσία.
Κάνε αυτό που έκαναν και οι εργάτριες στα κλωστοϋφαντουργεία και στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης στις 8 Μάρτη 1857. Οργανώσου στο σωματείο σου, μπες στον αγώνα για να διεκδικήσουμε μαζί γυναίκες και άνδρες εργαζόμενοι, όχι μόνο να ξανακερδίσουμε όσα μας έκλεψαν στα χρόνια της κρίσης, αλλά για να βάλουμε ένα τέλος στις αντιλαϊκές κυβερνήσεις και στο σύστημα της εκμετάλλευσης, που μας στερεί τα πάντα για χάρη των κερδών μιας χούφτας καπιταλιστών. Για να ανοίξουμε έναν άλλο δρόμο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, χωρίς εκμετάλλευση, ανεργία, φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά. Για να απολαύσουμε εμείς και τα παιδιά μας, τα αποτελέσματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, της παραγωγικότητας της εργασίας, των πλουτοπαραγωγικών δυνατοτήτων της Ελλάδας.
Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Άρτας, τιμώντας την 8η Μάρτη, καλεί τις εργαζόμενες, άνεργες και νέες γυναίκες, να μπουν μαζί με τους συναδέλφους τους, στον αγώνα για:
Άμεση επαναφορά των ΣΣΕ και να είναι υποχρεωτικές για όλους, του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και των κλαδικών μισθών στα προ κρίσης επίπεδα. Κατάργηση των αντεργατικών – αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν στην περίοδο της κρίσης.
Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους με 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο. Κατάργηση της ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας. Καθιέρωση της Κυριακής Αργίας με νόμο.
600 ευρώ επίδομα σε όλους τους ανέργους, για όσο διαρκεί η ανεργία.
Να καταργηθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, να σταματήσουν οι κατασχέσεις των σπιτιών και καταθέσεων εργατικών – λαϊκών οικογενειών. Προστασία της λαϊκής κατοικίας με νόμο. Να πάψουν οι διώξεις όσων αγωνίζονται κατά των πλειστηριασμών.
Να καταργηθούν ο ΕΝΦΙΑ και όλα τα χαράτσια. Ετήσιο αφορολόγητο όριο 40.000 ευρώ για το ζευγάρι, προσαυξημένο +5.000 για κάθε παιδί.
Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και το μεγάλο κεφάλαιο. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ. Πλήρη σύνταξη με 9.000 ένσημα, ανεξάρτητα από όριο ηλικίας. Ανώτερο όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, τα 55 και τα 50 αντίστοιχα στα ΒΑΕ.
Επέκταση της άδειας κυήσεως – τοκετού σε όλες τις γυναίκες (2 μήνες πριν τον τοκετό και 6 μετά). Επίδομα 1.000 ευρώ σε κάθε γέννα, κάλυψη εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής – τοκετού απ’ το κράτος.
Άδεια μητρότητας 1 χρόνο, με πλήρη μισθό, ασφάλιση. Δυνατότητα να την πάρει και ο πατέρας. Όχι στην κατάργηση του νόμου απαγόρευσης απόλυσης εγκύου.
Όλα τα παιδιά να γίνονται δεκτά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, να καταργηθεί κάθε πληρωμή από τους γονείς και να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Απαγόρευση νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία, ενώ για άλλα επαγγέλματα, (π.χ νοσοκόμες) να απαγορευτεί στην εγκυμοσύνη.
Σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας για όλους. Με κάλυψη όλων των αναγκών με μόνιμο προσωπικό και τον εξοπλισμό που χρειάζονται. Στο πλαίσιο της πρόληψης, δωρεάν εξέταση για τις γυναίκες (τεστ-ΠΑΠ, μαστογραφία, έλεγχος οστεοπόρωσης). Να καταργηθεί κάθε είδους επιχειρηματική δράση στην Ασφάλιση και την Υγεία – Πρόνοια.
Καμία περικοπή στα φάρμακα και τις δαπάνες. Κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα.
Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, κάθε συμμετοχή της Ελλάδας σ’ αυτούς. Καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν, να κλείσουν οι ξένες βάσεις στη χώρα μας, αποχώρηση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Να γυρίσουν πίσω οι ελληνικές στρατιωτικές αποστολές, που είναι σε ιμπεριαλιστικές αποστολές σε άλλες χώρες. Δεν μπαίνουμε κάτω από την εχθρική για μας σημαία της πλουτοκρατίας. Υψώνουμε τη σημαία των συμφερόντων της εργατικής τάξης. Αντιπαλεύουμε τον φασισμό, τον εθνικισμό, τον σοβινισμό”.

 

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Η Άρτα τίμησε με λαμπρότητα την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Κώστας Παππάς

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων – Απαντήσεις για Εastmed, Ψαροπλιά, Ιστορικό Δημαρχείο

Κώστας Παππάς

Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ήπειρο

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..