Μακροπεριφέρειας Αδριατικής & Ιονίου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου στην Άρτα.
Το συνέδριο συνδιοργανώνουν το Φόρουμ Επιμελητηρίων Αδριατικής και Ιονίου (AICForum) και το Επιμελητήριο Άρτας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (μέλος της Uniadrion) και το Οικονομικό Επιμελητήριο του Spit (μέλος του φόρουμ AIC) υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Αρταίων.
Συμμετέχουν εκπρόσωποι 41 Επιμελητηρίων – μελών του Forum, που προέρχονται από τις χώρες Αλβανία, Βοσνία –Ερζεγοβίνη, Ιταλία, Κροατία, Μοντενέγκρο, Σερβία, Σλοβενία και Ελλάδα.
Το συνέδριο άνοιξε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας κ. Ιωάννης Γκολομάζος, ο οποίος καλωσόρισε στην Άρτα τους φιλοξενούμενους συνέδρους, αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τουριστικού προϊόντος της περιοχής που δεν είναι άλλα από την πλούσια αρχαία και βυζαντινή της ιστορία, αλλά και τις ιδιαίτερες φυσικές ομορφιές της.
«Τα Αθαμανικά όρη, ο Άραχθος, ο Αχελώος, η λίμνη Πουρναρίου και ο Αμβρακικός κόλπος προσφέρουν μαγευτικές εικόνες και διαδρομές. Ο αγροτουρισμός, ο ιαματικός, ο θρησκευτικός, ο αθλητικός, ο πολιτιστικός και ο γαστρονομικός τουρισμός είναι κλάδοι που δειλά δειλά αναπτύσσονται, αλλά υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες και σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.Η Περιφέρεια, οι Δήμοι και τα Επιμελητήρια της Ηπείρου τα τελευταία χρόνια συνεργάζονται στενά για την προώθηση του τουρισμού των τεσσάρων εποχών, την ανάδειξη των πολιτιστικών μας διαδρομών, των μονοπατιών μας» επισήμανε ο κ. Γκολομάζος και κάλεσε τους συνέδρους να επισκεφθούν εκ νέου το νομό Άρτας και να θαυμάσουν.
Το Επιμελητήριο Άρτας έχει προγραμματίσει εξάλλου ξενάγηση στο αρχαιολογικό μουσείο, την Παρηγορήτισσα, το αρχαίο θεατράκι της Αμβρακίας και την Αγ. Θεοδώρα, στο περιθώριο της 2ης ημέρας του συνεδρίου, ενώ στο δείπνο μαθητές του Μουσικού Σχολείου Άρτας θα παρουσιάσουν κάποια από τα διαφορετικά μουσικά ιδιώματα που συναντάμε στον Ελλαδικό χώρο.
Σε ότι αφορά τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, ο κ. Γκολομάζος τόνισε πως «χρόνο με το χρόνο, όλο και περισσότερες γυναίκες δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά, συνεισφέροντας σημαντικά στην προσπάθεια για τη διεύρυνση της γνώσης, την προώθηση της καινοτομίας, την εδραίωση της ποιότητας σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.
Όπως είπε, γυναίκες επιχειρηματίες γίνονται πια συστατικό στοιχείο της παγκόσμιας οικονομίας, συμβάλλοντας στην αύξηση της παραγωγικότητας, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε και στα εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που προσπαθούν να δημιουργήσουν επιχειρήσεις που όπως είπε οφείλονται κυρίως στην νοοτροπία μας, τις κοινωνικές αντιλήψεις για το ρόλο των γυναικών και εν γένει στην κουλτούρα μας.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας επισήμανε εξάλλου την ανάγκη να υποστηριχθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα με τα απαραίτητα μέσα και εργαλεία, που θα βοηθήσουν τις γυναίκες, τονίζοντας πως απαιτούνται στοχευμένα προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, με ταυτόχρονη εκπαίδευση σε θέματα διοίκησης και χρηματοοικονομικής διαχείρισης.
«Ταυτόχρονα χρειάζεται να ενισχυθούν οι δομές των υπηρεσιών σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, ώστε να επιτρέπουν τη συμφιλίωση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής, να ενταχθεί η επιχειρηματικότητα στην εκπαίδευση, να στηριχθούν οι γυναικείοι συνεταιρισμοί, στο πλαίσιο μιας νέας εθνικής στρατηγικής για την αγροτική ανάπτυξη, και βεβαίως οι δραστηριότητες κοινωνικής οικονομίας», υπογράμμισε.
Ο κ. Γκολομάζος έκανε ειδική αναφορά στην γυναίκα αγρότισσα, με αφορμή την διεθνή ημέρα αγρότισσας που γιορτάζεται την 15η Οκτωβρίου κάθε έτους.
«Οι γυναίκες της υπαίθρου για χρόνια ήταν οι αφανείς ήρωες και τα τελευταία χρόνια έρχονται σιγά σιγά στο προσκήνιο και γίνονται ισότιμοι μέτοχοι και πολλές φορές πρωτοπόροι στην παραγωγή και διακίνηση των τοπικών μας προϊόντων». Όπως είπε, ο αγροτικός τομέας είναι σημαντικός στυλοβάτης της πραγματικής Οικονομίας, ιδιαίτερα στην χώρα μας και επηρεάζεται άμεσα από το δραματικά μεταβαλλόμενο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον και χρειάζεται δυναμικές μεταβολές, με βάση τα νέα δεδομένα, ώστε να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις.
Κλείνοντας, τόνισε πως η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική πορεία τόσο της Ελλάδος όσο και της Ευρώπης. Και είναι απαραίτητο να αποτελεί οριζόντια στόχευση των κρατικών πολιτικών.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του AICForumGinoSabatini, η Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Κροατίας κ. TerexaOrlic,o Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ κα Όλγα Γεροβασίλη, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο αντιδήμαρχος Αρταίων κ. Κωνσταντίνος Χαρακλιάς και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.
Το συνέδριο συνεχίστηκε με σειρά τοποθετήσεων τόσο από γυναίκες επιχειρηματίες, εκπροσώπους Επιμελητηρίων και Πανεπιστημιακούς καθηγητές, οι οποίοι ανέλυσαν στατιστικά στοιχεία, παρουσίασαν βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά τα θέματα που άπτονται της βελτίωσης της θέσεως των γυναικών.
Το συνέδριο συνεχίζεται και σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου με κεντρικό θέμα τις «επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού στην μακροπεριφέρεια Αδριατικής και Ιονίου».
Το συνέδριο παρουσίασε η δημοσιογράφος Βούλα Κεχαγιά.
Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις