Στην αστυνομία ρίχνει η κυβέρνηση το κύριο βάρος της επιτήρησης των μέτρων που αφορούν τα βράδια των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιά, με τις… επεμβάσεις να γίνονται έπειτα από επώνυμες αλλά και ανώνυμες καταγγελίες.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος, ανέφερε χαρακτηριστικά στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», ότι η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να επέμβει για να διαπιστώσει τι συμβαίνει όσον αφορά πιθανά φαινόμενα συνωστισμού στα σπίτια, ανεξάρτητα αν οι καταγγελίες που θα γίνουν είναι επώνυμες ή ανώνυμες.
«Όταν υπάρχει επίσημη καταγγελία, είτε επώνυμη είτε ανώνυμη, είμαστε υποχρεωμένοι να επέμβουμε, να διαπιστώσουμε εάν όντως ισχύει ή όχι … αυτό προβλέπει η απόφαση, αυτό πρέπει να γίνει, όσο κι αν είναι άχαρος ο ρόλος μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Θεόδωρος Χρονόπουλος, κάνοντας λόγο στη συνέχεια για τις κυρώσεις που προβλέπονται.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι σε περίπτωση που εντοπιστούν παραπάνω από εννέα άτομα σε μία κατοικία, τότε θα επιβάλλονται διοικητικές αλλά και ποινικές κυρώσεις, επικαλούμενος την εφαρμογή αυτόφωρης διαδικασίας «με το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα».
Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ότι «όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση επιζωοτίας ή ασθένειας φυτών τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών», ενώ «αν η πράξη τελέστηκε από αμέλεια, επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι έξι μηνών ή χρηματική ποινή».
Όσο για τα πρόστιμα, αναφέρθηκε ότι προβλέπεται ποινή 3.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη της κατοικίας και για τους υπόλοιπους η γνωστή ποινή των 300 ευρώ που αφορά παραβάσεις περί άσκοπης μετακίνησης αλλά και για τη μη χρήση μάσκας.