Χρήστος Μέγας*
Θέλω προκαταβολικά να ζητήσω συγγνώμη για την… ενόχληση όσων υποψηφίων Δημάρχων και Περιφερειαρχών φωτογραφίζονται στο Facebook. Αλλά ο κάμπος της Άρτας κινδυνεύει.
Από εγκαταλελειμμένος, άγονος, γιομάτος βάτα και καλαμιές, τώρα απειλείται από τον «μαύρο αλευρώδη». Ένα έντομο που εξαπλώθηκε από την Ιταλία και, μέσω Κέρκυρας, τώρα απειλεί τις καλλιέργειες στον τόπο μας. Και εάν δεν αντιμετωπιστεί με δραστικό τρόπο υπάρχει κίνδυνος για ολόκληρη την παραδοσιακή γεωργική υποδομή της Άρτας (πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνια κ.α.).
Ένα μαύρο πέπλος απειλεί πλέον τον κάμπο
Ήδη πολλά κτήματα έχουν μολυνθεί και δεν υπάρχουν τα χρήματα για την «εξυγίανση» αυτών (την κοπή των δέντρων και την επιτόπια καύση). Παραμένουν σαν εστίες επιμόλυνσης και πολλαπλασιασμού του καταστροφικού εντόμου.
Μάλιστα, η απαξίωση των εσπεριδοειδών, οι εξευτελιστικές τιμές στο πορτοκάλι και το μανταρίνι αποτελούν, μαζί με το υψηλό κόστος των φυτοφαρμάκων, τις κύριες αιτίες της επέκτασης του «μαύρου αλευρώδους». Δε υπάρχει παραγωγικό κίνητρο να διασωθεί το περιβόλι…
«Πρόκειται για έντομο καραντίνας» προειδοποιεί ο Γεωπόνος Κώστας Τσίκος και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πολλές καλλιέργειες στο Νομό.
Μόνο και μόνο η αναφορά περί «εντόμου καραντίνας» προκαλεί ρίγος…
Δεν ξέρουμε τι θα αποφασιστεί μετά τις δημοτικές εκλογές (για ερμηνεύσιμους λόγους μικροκομματικής)…
Σε κάθε περίπτωση την «de facto» καραντίνα μπορεί να την επιβάλλουν οι έμποροι, καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να παρακάμψουν ολόκληρο το Νομό, μην αγοράζοντας πορτοκάλι ή μανταρίνι. Ίσως να αγοράσουν μόνο για χυμό…
«Θέλουμε δράσεις χθες. Η κατάσταση κινδυνεύει να γίνει μη αναστρέψιμη» λέει με απόγνωση ο παραγωγός Θωμάς Μπόνιος.
Αν δεν αντιμετωπιστεί δραστικά το πρόβλημα οι μπαξέδες θα καταστραφούν, οι καλλιεργητές θα πρέπει να αποζημιωθούν όχι μόνο για το εισόδημά τους αλλά και για να ξεριζώσουν τα άρρωστα δέντρα, οι εργάτες γης θα χάσουν μεροκάματα, τα φυτώρια θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα διακίνησης και πώλησης, η Άρτα θα μαραζώσει.
Την άνοιξη δεν θα ευωδιάζει ο τόπος μας!
Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι οι ξενιστές. Τα «αντίπαλα» έντομα που θα εξολοθρεύσουν τον μαύρο αλευρώδη.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αισιόδοξη πρόβλεψη προς τούτο.
Μένει το πανάκριβο ράντισμα. Πάνω από 140 ευρώ ανά 100 δέντρα και επανάληψη κάθε 20 ημέρες. Είναι μια θεραπεία που δεν συμφέρει ούτε για το μανταρίνι. Πόσο μάλιστα για το πορτοκάλι που, αρμόδιοι και ανευθυνο-υπεύθυνοι, το έχουν παραπετάξει στα αζήτητα… Όταν μάλιστα φέτος δεν δόθηκε στην Άρτα η στρεμματική ενίσχυση των 70 ευρώ που πήραν άλλες περιοχές!
Οι αγρότες δυστυχώς δεν έχουν κανένα κίνητρο να σώσουν τα κτήματά τους!
«Έχουμε εδώ και λίγες ημέρες ένα νέο φάρμακο» μας λέει ο κ.Τσίκος, αλλά και πάλι το κόστος είναι υψηλό. Σχεδόν 100 ευρώ τα 100 δέντρα. Τουλάχιστον επαναλαμβάνεται πιο αραιά, «κάθε 40 ημέρες».
Στις δυσκολίες για την αντιμετώπιση του «μαύρου αλευρώδους» πρέπει να σημειωθούν:
-Τα πανάκριβα φάρμακα επί ενός απαξιωμένου, ως προς τις τιμές, προϊόντος.
-Τα εγκαταλελειμμένα (παρατημένα) κτήματα τα οποία δεν έχουν γνωστό νοικοκύρη ή κάποιον που θα ενδιαφερθεί να τα εξυγιάνει.
-Η απαγόρευση φυτοπροστασίας (ραντίσματος) εντός οικισμών, καθώς όλοι μας έχουμε λεμονιές και πορτοκαλιές στις αυλές μας.
Για αυτό απαιτείται:
1.Επιδότηση των φυτοφαρμάκων ώστε να σωθούν τα κτήματα.
2.Χαρτογράφηση των εγκαταλελειμμένων μπαξέδων και επιδότηση της κοπής και καύσης των άρρωστων δέντρων.
3.Ενημέρωση των κατοίκων για τα δέντρα στις αυλές και τους κινδύνους από τον αλευρώδη.
Η κυβέρνηση, το υπουργείο Γεωργίας και οι αρμόδιοι φορείς του Δήμου και της Περιφέρειας πρέπει να δράσουν.
Μέχρι στιγμής όλα κινούνται σε επίπεδο θερινής ραστώνης και προεκλογικής καμπάνιας με φωτογραφίες για το Facebook.
Όμως η παραδοσιακή καλλιέργεια της Άρτας, το εισόδημα των αγροτών, κινδυνεύουν.
Αν δεν γίνουν συντονισμένες δράσεις, η ερήμωση που παρατηρείται στα ορεινά της Άρτας, θα απλωθεί και στον Κάμπο.
Η αδιαφορία είναι ο λόγος του οικονομικού μαρασμού του Τόπου μας. Η απουσία μέτρων πολιτικής είναι η αιτία πίσω από τα σοβαρό εθνικό θέμα του Δημογραφικού. Η μετατροπή της Άρτας σε μια «καχεκτική ζώνη διέλευσης» προς άλλους προορισμούς είναι, δυστυχώς, η μοίρα που επιφυλάσσουν για τον Τόπο μας…
Αν δεν δράσουμε ΟΛΟΙ μαζί!
• Ο Χρήστος Μέγας είναι Δημοσιογράφος, υπ.Βουλευτής Άρτας με το ΠΑΣΟΚ
previous post