«…Έχω γυρίσει όλους τους επανδρωμένους φάρους που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Και κάποιους που δεν υπάρχουν πια και σώζονται μόνο τα ερείπια τους.
Κάθε φορά που έφτανα σε κάποιον από αυτούς, με περίμεναν με ανυπομονησία, γιατί ενώ η θάλασσα έφερνε συχνά στους φαροφύλακες φόβο, δεινά και δυσκολίες, εγώ τους έφερνα πάντα τον έρωτα.
Ναι. Έχω μείνει γνωστή ως η «ερωμένη των φάρων», αν και στην πραγματικότητα ήμουν απλώς μια σφοδρά και χωρίς ελπίδα ερωτευμένη γυναίκα…»
Υπήρχε μια κοπέλα , η Νατάσα , νέα και ορφανή που τη μεγάλωσε ο φαροφύλακας της Σερίφου, ο καπετάν Νικόλας .Η καημένη κοπέλα γεννήθηκε από την ετοιμοθάνατη μητέρα της εκεί στον φάρο.Οι γονείς της ήταν σε μια βάρκα που έπιασε φωτιά ενώ ταξίδευε στα ανοιχτά του φάρου.Ο πατέρας της πέθανε μέσα στη θάλασσα , τη μητέρα της κατάφεραν οι ψαράδες και την έβγαλαν ετοιμοθάνατη από τα τραύματα και τα εγκαύματά της στη στεριά και ξεψύχησε αμέσως μόλις γέννησε την κοπέλα , λίγα λεπτά μετά τηνέσυραν έξω.Ο φαροφύλακας , κράτησε το νεογέννητο κοριτσάκι σχεδόν από υποχρέωση και έτσι έμεινε και μεγάλωσε μαζί του στον φάρο. Όταν ήταν έφηβη η Νατάσα , γνώρισε ένα νέο ψαρά, τον Κωστή και αυτός την ερωτεύτηκε .Η κοπέλα τον αγάπησε και αυτή και δημιούργησαν δεσμό. Αρραβωνιάστηκαν , όμως ο ψαράς την παράτησε λίγο πριν από τον γάμο και έφυγε για την Κίμωλο , να παντρευτεί μια άλλη πλούσια και να γίνει σφουγγαράς. Η κοπέλα τρελάθηκε , απογοητεύτηκε , έφυγε από τον φάρο και δεν ξαναγύρισε ποτέ…
Η κοπέλα άρχισε να γυρνάει όλους τους φάρους της Ελλάδας και έκανε ερωτικές σχέσεις με όλους τους φαροφύλακες ,γι΄ αυτό και απόκτησε το παρατσούκλι «Η ερωμένη των φάρων» ή «Η πόρνη τωνφάρων».
Η Νατάσα πέρασε από τους φάρους : της Σαπιέντζας, της Γαμβούσας, της Στρογγύλης Μεγίστης (Καστελόριζο),του Σιγρίου, της Τζιάς, της Πάτρας, του Ρίου, του Ναυπλίου, της Πάρου, της Κορίνθου ,της Ζακύνθου, του Βόλου, της Αλεξανδρούπολης, του Αγίου Σώστη, της Ναυπάκτου, της Χαλκιδικής, του Αρμενιστή της Μυκόνου ,της Τήνου, της Κόπραιναςτης Άρτας…
Η Νατάσα , η ερωμένη των φάρων, έψαχνε ένα φως φάρου για να λυτρωθεί και έναν άνθρωπο να γίνει ο φάρος ο δικός της , έστω για λίγο. Έψαχνε φάρο πορείας. Έψαχνε ένα φάρο που το φως του θα την καλούσε και όχι θα την ειδοποιούσε. Πίστευε μέσα της και είχε την ελπίδα πως κάπου υπάρχει ένας φάρος στον οποίο , αν φτάσει , θα την περιμένει η αγάπη.
Μόνο αυτό ήθελε .Να είναι στον φάρο. Να γίνει φάρος. Δεν έψαχνε φάρο , άγκυρα έψαχνε να την περάσει θηλιά στον λαιμό.
Έπαιρνε τον δρόμο που της έδειχνε ο φάρος. Ο φάρος που ήταν για αυτή λιμάνι.
Μια ζωή στους φάρους. Πάντα με ελπίδα όταν έφτανε και κατέληγε να φεύγει πάντα με κομμένα φτερά και ένα παρατσούκλι. Πόρνη των φάρων. Νεράιδα των φάρων. Γοργόνα των φάρων. Τρελή των φάρων. Όλοι το ήξεραν πια. Το φώναζαν τα καράβια , το ψιθύριζαν τα κύματα .Το μετέφεραν τα αποδημητικά πουλιά και το διέδιδαν τα πλάσματα της θάλασσας.
Πόρνη των φάρων. Αποδιωγμένη . Κρυμμένη από προσώπου γης. Στα συντρίμμια του φάρου της Γραμβούσας .Στα συντρίμμια ενός φάρου που παλιά ήταν όμορφος και επιβλητικός. Συντρίμμια και αυτή ,που παλιά ήταν όμορφη. Τώρα , μια ουλή στο μάγουλο και άλλες τόσες στο σώμα και στην ψυχή της, μπορούσε να αγκαλιαστεί πλέον ελεύθερα με τις πέτρες ενός φάρου που δεν έφεγγε πια και να ονειρευτεί: να αγαπήσει και να αναστηθεί , όπως ένιωθε πως επιθυμούσε η καρδιά της…
Όμως ο Φίλιππος ντε ΠρατΑγουρδαμένδοέψαχνε εναγωνίως να βρει την Νατάσα, την ερωμένη των φάρων ,την πόρνη των φάρων …
Το βιβλίο της Πηνελόπης Κουρτζή μιλά για την απώλεια , τη ματαίωση , την ελπίδα ,την αλήθεια ,τον ανεπίδοτο έρωτα, το παράδοξο του γλυκόπικρου έρωτα και την αγωνία μας να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, τον άλλο και τον κόσμο. Ψηλαφώντας τον λανθάνοντα ερωτισμό κι επιχειρώντας μια καταβύθιση στις μύχιες , σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης ψυχής παραθέτει η συγγραφέας σελίδες γεμάτες ερωτισμό,αχαλίνωτης φαντασίας και ακατάπαυστης ερωτικής επιθυμίας .
Μερικά από τα κεντρικά ερωτήματα που θέτει και σχολιάζει είναι: Πώς ο έρωτας δοκιμάζει τη σχέση μας με τα όρια της ταυτότητας και της σωματικότητας ; Ποια είναι η σχέση του έρωτα με την επιθυμία για νέα κατάκτηση ; Πώς συνδέεται ο έρωτας με τον χώρο ;
Ένα βαθιά και πυκνά στοχαστικό βιβλίο για τη φύση του έρωτα.
Λυρικό κομψοτέχνημα από μία μαστόρισσα της λιτής, ανεπιτήδευτα ποιητικής γραφής.
Η ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΚΟΥΡΤΖΗ γεννήθηκε στην Άρτα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιοτεχνολογία και εργάστηκε επί σειρά ετών στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα δραστηριοποιείται στον επιχειρηματικό χώρο και παράλληλα ασχολείται με τη συγγραφή, που αποτελεί και τη μεγάλη αγάπη της. Έχει ταξιδέψει αρκετά, μιλάει τέσσερις γλώσσες και ερασιτεχνικά ασχολείται με το αργεντίνικοτάνγκο. Είναι παντρεμένη και έχει έναν γιο. Έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς ποίησης και έχει γράψει θεατρικά έργα. Άλλα έργα της είναι : «Κουμ-Κουατ -Εκεί που ρίζωσε η αγάπη» , «Δεκατρία μπαλώματα» και «Το Πριγκιπότο».
Εκδόσεις Ψυχογιός 2019 σελ. 465
Γράφει: Ο Κώστας Τραχανάς
Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, στις 20:00
Η Βιβλιοθήκη του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτης «Ο ΣΚΟΥΦΑΣ», το Βιβλιοπωλείο ΣΠΥΡΟΥ και οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ σας προσκαλούν σε μια συνάντηση με τη συγγραφέα Πηνελόπη Κουρτζή, με αφορμή το νέο της βιβλίο, στον χώρο της Βιβλιοθήκης (Αποκαύκου 1, Πλατεία Σκουφά, Άρτα).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η έφορος της Βιβλιοθήκης Μαρία Κολιού και ο σκηνοθέτης-ραδιοφωνικός παραγωγός και μέλος του θεατρικού εργαστηρίου Γιώργος Παπαβασιλείου.
Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της.