• Home
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • Η ανάγκη να διερευνηθούν οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για τον έλεγχο του καπνού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ανάγκη να διερευνηθούν οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για τον έλεγχο του καπνού

Ο έλεγχος του καπνού, για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, δε λειτουργεί, δεν προχωρά και διατηρεί το κατεστημένο.Είναι ενδιαφέρον ότι τέσσερις στους πέντε καπνιστές παγκοσμίως βρίσκονται σε χώρες που κυριαρχούν τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα. Υπάρχουν μερικές χώρες που αυτά τα νούμερα και τα ποσοστά θανάτου που συνδέονται με την κατανάλωση καπνού σε αυτές τις χώρες, είναι σχεδόν τα ίδια.
Περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια θανάτους που συμβαίνουν κάθε χρόνο προκαλούνται από τον καπνό, ωστόσο, τα ποσοστά χρήσης καπνού μειώνονται εξαιρετικά αργά.Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο συνολικός αριθμός των χρηστών καπνού έχει μεταβληθεί ελάχιστα. Πρόκειται για εμπειρικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο έλεγχος του καπνού αποτυγχάνει και απαιτείται επείγουσα αναθεώρηση για να είναι αποτελεσματικός.
Αυτό εδραιώνεται από στοιχεία που δείχνουν ότι μόνο το 30% των χωρών βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) που είναι η μείωση του ποσοστού της χρήσης καπνού από ενήλικες κατά 30% έως το 2030.Τα περισσότερα έθνη θα αποτύχουν στην επίτευξη του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης3.4 για τις μη μεταδοτικές ασθένειες, ο οποίος χρειάζεται πλέον έναν πολύ πιο φιλόδοξο σχεδιασμό για τον καπνό.
Σε ένα άρθρο των Robert Beaglehole και RuthBonita που δημοσιεύθηκε στο LancetJournal, οι συγγραφείς τονίζουν την ανάγκη μεγαλύτερης συμμόρφωσης με τη Σύμβαση-Πλαίσιο του ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνού (FCTC). Η FCTC δεν είναι πλέον κατάλληλη για το σκοπό της, ιδίως για τις χώρες με χαμηλό εισόδημα.
Ούτε ο ΠΟΥ ούτε η FCTC βασίζονται στα πιο πρόσφατα στοιχεία σχετικά με το ρόλο των καινοτόμων συσκευών χορήγησης νικοτίνης στην υποβοήθηση της μετάβασης από τα τσιγάρα σε πολύ λιγότερο επιβλαβή προϊόντα. Εξίσου, η επικέντρωση στο άτμισμα των νέων, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι πειραματικό, αποσπά την προσοχή από τον κρίσιμο στόχο της δημόσιας υγείας που είναι η μείωση των θανάτων από τσιγάρα σε ενήλικες.
Η στρατηγική στην οποία υστερούν οι πολιτικές του ΠΟΥ και της FCTC, είναι η μείωση της βλάβης. Οι περισσότεροι άνθρωποι καπνίζουν επειδή είναι εξαρτημένοι από τη νικοτίνη. Η μείωση της βλάβης από τον καπνό, μειώνει τη βλάβη που προκαλείται από την καύση αντικαθιστώντας τα τσιγάρα με πολύ λιγότερο επιβλαβείς τρόπους παροχής νικοτίνης, π.χ. ηλεκτρονικά τσιγάρα με υγρά αναπλήρωσης. Αυτές οι εναλλακτικές λύσεις έχουν μεγάλες δυνατότητες να διαταράξουν τη βιομηχανία τσιγάρων.
Δυστυχώς, παρά το τεράστιο απόθεμα ερευνών και στοιχείων που εμφανίζονται, ο ΠΟΥ και η Διάσκεψη των Μερών της FCTC απορρίπτουν τη μείωση της βλάβης. Αυτή η αντιπαλότητα δεν βασίζεται στις τεχνολογικές εξελίξεις του 21ου αιώνα και αντίθετα επηρεάζεται αδικαιολόγητα από τα συμφέροντα ομάδων που προωθούν την αποχή από τη νικοτίνη. Αυτή η εναντίωση προκρίνει τα πιο επιβλαβή προϊόντα, δηλαδή τα τσιγάρα.
Υπάρχει επείγουσα ανάγκη οι ομοϊδεάτες επαγγελματίες της δημόσιας υγείας, παγκοσμίως, να αναγνωρίσουν και να παραδεχτούν τα οφέλη της μείωσης της βλάβης ως μια καίριας σημασίας στρατηγική για τη μείωση της επιβάρυνσης της υγείας που προκαλείται από τον καπνό.Επιπλέον, τα μέρη της FCTC πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο κριτική και διεκδικητική προσέγγιση ως προς την υπεράσπιση του ΠΟΥ σε μια εναλλακτική λύση απαλλαγμένη από τον καπνό, ιδίως στις χώρες με μεγάλα ποσοστάχαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Υπάρχει ανάγκη για μια ανεξάρτητη επανεξέταση των πολιτικών του ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνού, ώστε να επαναπροσδιοριστεί ένα καλύτερο μέλλον για εκατομμύρια ζωές.
Το Πακιστάν έχει σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού που καταναλώνει καπνό. Αυτού του είδους οι παγκόσμιες συστάσεις παρέχουν πολύτιμες συνεισφορές για χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος, όπως το Πακιστάν, ώστε να υιοθετήσουν επιστημονικά τεκμηριωμένους κανονισμούς για την αντιμετώπιση του προβλήματος του καπνίσματος.
Απαιτείται μια ειλικρινής παρέμβαση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την εξέταση λιγότερο επιβλαβών εναλλακτικών λύσεων και το να μην υπάρχει αυτή,αποτελεί ένα ακόμη ισχυρό στοιχείο σε ένα αποτυχημένο οικοσύστημα ελέγχου του καπνού.
Είναι αναγκαίο να ρυθμιστεί κατάλληλα και να επιτραπεί η επικοινωνία σχετικά με τις εναλλακτικές λύσεις για τον καπνό, ώστε εκατομμύρια ενήλικοι καπνιστές να μην στερούνται το δικαίωμα να επιλέξουν λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές λύσεις και να αυξάνονται οι κίνδυνοι για μια μεγαλύτερη κρίση στην υγεία.
Ενώ οι εμπειρογνώμονες αναγνωρίζουν ότι υπάρχει αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά στα οφέλη και στους κινδύνους που συνδέονται με την εξελισσόμενη αγορά των μη καύσιμων προϊόντων καπνού μακροπρόθεσμα, υπάρχει επίσης η ανάγκη να ληφθεί υπόψη το σημαντικό σύνολο των στοιχείων αντί της υπερβολικής επιφυλακτικότητας για να αρνηθούν οι καπνιστές τις πολλά υποσχόμενες εναλλακτικές λύσεις όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα Kiwi.
Τέτοιες εξελίξεις στην επιστήμη της δημόσιας υγείας δεν θα ωφελήσουν μόνο τις χώρες να καταφέρουν να ελέγξουν την απειλή του καπνίσματος, αλλά θα συγκλίνουν επίσης σε έναν κοινό σκοπό για την επίτευξη του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης και τη μείωση της παγκόσμιας επιβάρυνσης από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα και την πρόωρη θνησιμότητα.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Ευχαριστήριο Μητροπόλεως Άρτης για βοήθεια σεισμοπλήκτων

Κώστας Παππάς

Τροχαίο ατύχημα με εγκλωβισμό οδηγού στην Καμπή Άρτας

Κώστας Παππάς

Παιδικοί σταθμοί: Από σήμερα ξεκινούν οι αιτήσεις για τα voucher – Πώς θα κάνετε την αίτηση

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..