ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Άρτα θυμάται και τιμά τη μνήμη των εβραίων μαρτύρων

Ο Δ. Αρταίων για μία ακόμη χρονιά τίμησε την εβραϊκή κοινότητα Άρτας και ΄όσους αρτινούς εβραίους χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί.

 

Η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων πραγματοποιήθηκε απόψε στο Μνημείο Ολοκαυτώματος στην πλατεία Εβραίων Μαρτύρων. Ακολούθησε η πορεία προς την πλατεία Κιλκίς ακολουθώντας τα βήματα των 324 αρτινών εβραίων που στις 24 Μαρτίου 1944 συνελήφθησαν από τους γερμανούς για να οδηγηθούν στη συνέχεια στα στρατόπεδα της φρίκης. Η Εβραϊκή Κοινότητα της Άρτας είναι από τις πιο παλιές στην Ελλάδα. Η εγκατάστασή τους στην περιοχή ανάγεται στα ελληνιστικά χρόνια, δηλαδή τον 3ο π.Χ αιώνα, εποχή που απλώθηκαν σε όλο τον ελλαδικό χώρο οι εβραϊκές κοινότητες. Ενσωματωμένοι στην ελληνική πόλη, γλωσσικά και πολιτισμικά, αποκαλέστηκαν «Ρωμανιώτες» και αποτελούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία του Εβραϊκού στοιχείου ως τα τέλη του 15ου αιώνα που κατέφθασαν από την Ιβηρική χερσόνησο οι Σεφαραδίτες Εβραίοι, ύστερα από τους διωγμούς της Ισπανίας και Πορτογαλίας. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις οι Ρωμανιώτες αφομοιώθηκαν από το Σεφαραδιτκό στοιχείο, στην Ήπειρο (Ιωάννινα, Άρτα, Νικόπολη (Πρέβεζα αργότερα)) πλειοψηφούσαν σταθερά, ως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ρωμανιώτικες, αρχαίες κοινότητες. Οι Εβραίοι της Άρτας ήταν ευσεβείς, βαθιά θρησκευόμενοι, νομοταγείς και συμβίωναν ειρηνικά με τους Χριστιανούς συμπολίτες τους. Ζούσαν σε τρεις ξεχωριστές συνοικίες που αναπτυσσόταν στο κέντρο της πόλης, τις «Όχθο», «Τσιμέντα» και «Ρολόϊ». Πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο εβραϊκός πληθυσμός της πόλης ήταν περίπου 500 άτομα, αλλά κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής μόνο 352 είχαν μείνει στην πόλη, οι οποίοι εκτοπίστηκαν στα στρατόπεδα εξόντωσης. Τη νύχτα της 24ης Μαρτίου 1944 συνελήφθησαν από τους Ναζί οι περισσότεροι Εβραίοι της Άρτας και εκτοπίστηκαν στα χιτλερικά στρατόπεδα του θανάτου. Ελάχιστοι μπόρεσαν να διαφύγουν. Τραγική ήταν και η τύχη μιας εβραϊκής οικογένειας που κρυβόταν στο χωριό Κομμένο της Άρτας. Σφαγιάστηκαν από τους Γερμανούς μαζί με τους 317 κατοίκους του χωριού. Με τη λήξη του Πολέμου επέστρεψαν από τα στρατόπεδα 30 άτομα και άλλοι 28 Εβραίοι που πρόλαβαν να διαφύγουν στα γύρω χωριά. Το διήμερο των εκδηλώσεων μνήμης ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου με εκδήλωση στην αίθουσα του Μ/Φ Συλλόγου “Σκουφάς” όπου μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε και η δωρεά μουσικών οργάνων στο Μουσικό Σχολείο Άρτας από τους Ιωσήφ και Άννα Μιζάν. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στον αείμνηστο Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωϋσή Ελισάφ που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται αύριο το πρωί με τον περίπατο στην πόλη της Άρτας με τον κ. Θεοχάρη Βαδιβούλη, ιστορικό ερευνητή της Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτας.

 

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Με συνεργασία διατηρούμε την οδό Σκουφά καθαρή κατά τη διάρκεια του έργου Οpen Mall

Κώστας Παππάς

Άρτα: 1ο Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα: «Διοίκηση & Ηγεσία στην Εκπαίδευση»

Κώστας Παππάς

Ζωντανά απο τόνο Ιερό Ναό της πολιούχο Άρτας Αγία Θεοδώρα

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..