Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας και οι υπόλοιποι Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».
Τονίζουν την πολύτιμη βοήθεια που παρέχουν στους συμπολίτες μας, την κρίσιμη περίοδο όπου διανύουμε, οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» που μαζί με το Εθνικό Σύστημα Υγείας αποτελούν δύο από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν τη σφραγίδα της παράταξής μας.
Γνωστοποιούν ότι παρόλο, που οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» συντελούν ένα πολύ σημαντικό έργο ζωτικής σημασίας, βοηθώντας συνανθρώπους μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη, παραμένουν απλήρωτοι για τουλάχιστον τρεις μήνες. Η Προγραμματική Σύμβαση υπογράφθηκε με μεγάλη καθυστέρηση με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην έχουν πληρωθεί καθόλου για τα δεδουλευμένα του 2020.
Προσθέτουν, επίσης, ότι η Κυβέρνηση αδιαφορώντας για άλλη μια φορά δεν συμπεριέλαβε τους συγκεκριμένους εργαζόμενους στους δικαιούχους της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης (δώρο Πάσχα) όπως έπραξε για τους εργαζόμενους των νοσοκομείων, των ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ, αλλά και αυτούς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Επιπλέον, εν μέσω της πανδημίας, η διάθεση των μέτρων προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό κατά την εργασία τους είναι ανύπαρκτη, αν και κρίνεται αναγκαία και υποχρεωτική, καθώς καθημερινά είναι εκτεθειμένοι στον ιό και απειλείται η προσωπική τους υγεία αλλά και των οικείων τους από τη διασπορά του.
Η ολιγωρία της Κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους του «Βοήθεια στο σπίτι» ξεκινά από το 2018, που ενώ θεσμοθετήθηκε να ενταχθεί στις οργανικές μονάδες των ΟΤΑ Α’ Βαθμού δεν έχει ακόμα διενεργηθεί διαγωνισμός ΑΣΕΠ για την πρόσληψη των εργαζομένων.
Παραθέτοντας, όλα αυτά τα προβλήματα οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής αναμένουν άμεσα απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα όσον αφορά στην εξόφληση των δεδουλευμένων, στην καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης (δώρο Πάσχα), στην χορήγηση μέτρων προστασίας απέναντι στον ιό, στη διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ, καθώς επίσης και στην αποδοχή της πρότασης της παράταξής μας για ένταξη των εργαζομένων του «Βοήθεια στο σπίτι» στον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Προς τους Υπουργούς: Εσωτερικών, κ. Π. Θεοδωρικάκο
Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα
Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση
Υγείας, κ. Β. Κικίλια
Θέμα: Άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»
Κύριοι Υπουργοί,
Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, αναδεικνύεται περισσότερο από ποτέ η μεγάλη αξία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», που μαζί με το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει την ανεξίτηλη σφραγίδα της παράταξής μας.
Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», παρότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στη «μάχη» κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, παραμένουν για τουλάχιστον τρεις μήνες απλήρωτοι, ενώ παράλληλα, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, δεν τους παρέχεται κανένα μέτρο προστασίας κατά την άσκηση των εργασιακών τους καθηκόντων.
Πιο συγκεκριμένα, τόσο το Πανελλήνιο Συντονιστικό «Βοήθεια στο Σπίτι» όσο και τα Σωματεία Εργαζομένων ΒσΣ Φθιώτιδας, Φωκίδας, Ευρυτανίας και Βοιωτίας, αλλά και ο Διαπεριφερειακός Σύλλογος Εργαζομένων ΒσΣ Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου υπογραμμίζουν ότι τον Απρίλιο του 2020 εξοφλούνται δεδουλευμένα Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2019, ενώ η Προγραμματική Σύμβαση για το έτος 2020 δεν υπογράφηκε άμεσα αλλά με τεράστια χρονική καθυστέρηση, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων των μηνών του 2020.
Επιπλέον, θέτουν το ζήτημα του αποκλεισμού τους από τη δυνατότητα να είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης (δώρο Πάσχα) που θεσμοθέτησε η Κυβέρνηση για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, στον ΕΟΔΥ καθώς και όσους υπηρετούν στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, το Κίνημα Αλλαγής, έχει καταθέσει κατ’ επανάληψη τροπολογία, με την οποία προτείνει τόσο να επεκταθεί και να ισχύει ο Κανονισμός Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΚΒΑΕ) – που εκδόθηκε με βάση το νόμο 3863/2010 – και για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», όσο και να χορηγηθεί στους εν λόγω εργαζομένους μηνιαίο επίδομα έκτακτων συνθηκών για όσο χρόνο κρατήσει η πανδημία και η έκτακτη κατάσταση που έχει προκληθεί.
Τέλος, οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι, στην συντριπτική πλειοψηφία τους, δεν έχουν τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας κατά την άσκηση εργασιακών τους καθηκόντων.
Επειδή οι εργαζόμενοι στα πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι κρίσιμοι για την υποστήριξη ευάλωτων συμπολιτών αλλά παραμένουν, εν μέσω πανδημίας, απλήρωτοι από τους τελευταίους μήνες του 2019 έως και σήμερα.
Επειδή τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι από ελλιπή έως ανύπαρκτα και ελλοχεύουν τον κίνδυνο τόσο της ατομικής έκθεσης στον COVID 19 όσο και της διασποράς αυτού.
Επειδή, από το 2018 έχει θεσμοθετηθεί η μετατροπή του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» σε μόνιμο θεσμό του κράτους με την ένταξή του σε οργανικές μονάδες των ΟΤΑ Α’ βαθμού (ν. 4583/2018), αλλά η Κυβέρνησή καθυστερεί τη διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ για την πρόσληψη των εργαζομένων.
Ερωτάστε κ.κ. Υπουργοί:
1. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων των εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»;
2. Προτίθεστε να συμπεριλάβετε στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση (δώρο Πάσχα) και τους εργαζόμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»;
3. Προτίθεστε να υιοθετήσετε την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για ένταξη στα ΒΑΕ των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και για χορήγηση μηνιαίου επιδόματος έκτακτων συνθηκών για όσο χρόνο κρατήσει η πανδημία και η έκτακτη κατάσταση, που έχει προκληθεί;
4. Ποια μέτρα θα εφαρμόσετε για την προστασία των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος τόσο της ατομικής έκθεσης στον κορωνοϊό όσο και της διασποράς αυτού;
5. Ποιος είναι ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα για τη διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ και στη συνέχεια, διορισμού των εργαζομένων, που αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα συμβάλλουν τα μέγιστα στις αυξημένες αρμοδιότητες που τους ανατίθενται καθημερινά;