• Home
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Επίκαιρη Επερώτηση Χρήστου Γκόκα για την σχετικά με την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια στην χώρα μας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίκαιρη Επερώτηση Χρήστου Γκόκα για την σχετικά με την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια στην χώρα μας

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με τους υπόλοιπους Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν Επίκαιρη Επερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναφορικά με το κύμα ακρίβειας και αισχροκέρδειας που πλήττει τη χώρα μας.
Ειδικότερα σημειώνουν ότι η εκτόξευση του κόστους ενέργειας τους τελευταίους μήνες, έχει άμεσο αντίκτυπο σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ήδη οι λογαριασμοί που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές περιέχουν αυξήσεις, που για τις επιχειρήσεις κυρίως, φτάνουν ακόμα και το τετραπλάσιο των λογαριασμών που είχαν τον Απρίλιο του 2020, και αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί χωρίς να είναι γνωστό που θα φθάσει και μέχρι πότε.
Παράλληλα τονίζουν ότι η χώρα μας έχει την υψηλότερη μέση ετήσια τιμή ρεύματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο το 2021, καθώς η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος έχει εκτοξευθεί από 65 ευρώ τον Μάιο του 2021 στα 415,94 ευρώ στις 22 Δεκεμβρίου 2021 και η τιμή του φυσικού αερίου έχει σκαρφαλώσει από τα 15 ευρώ ως και 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα το τρέχον έτος.
Έτσι οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά πληθαίνουν, ενώ η Κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι η χώρα βρίσκεται σε ρυθμούς ανάπτυξης.
Επιπλέον αναφέρουν ότι οι πενιχρές επιδοτήσεις και οι περιορισμένες εκπτώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, από την πλευρά της Πολιτείας, δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, αφού δεν έχει γίνει τίποτα συγκεκριμένο για ρύθμιση της αγοράς ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών. Όλα αυτά αποτυπώνονται στην αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού πάνω από 5% για τον Δεκέμβριο και Ιανουάριο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ και την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Παρατηρούνται, μεταξύ των άλλων, σημαντικές ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά για την διατροφή μας, όπως το κρέας, το ελαιόλαδο και το ψωμί.
Επίσης επισημαίνουν ότι και ο πρωτογενής τομέας δέχεται τις επιπτώσεις από την αύξηση του κόστους ενέργειας, καθώς αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν να αντιμετωπίσουν τη ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής, εξαιτίας και του κόστους ενέργειας, αλλά και της τιμής των πάσης φύσης αγροεφοδίων.
Επιπρόσθετα κάνουν λόγο ότι αν και τα κρούσματα της πανδημίας έχουν αυξηθεί ραγδαία, τις τελευταίες μέρες, και η λήψη νέων μέτρων για την αντιμετώπισή της είναι αναγκαία, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα από την Κυβέρνηση για να τεθεί ανώτατη τιμή στις μάσκες υψηλής προστασίας, οι οποίες είναι απαραίτητες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σούπερ-μάρκετ, και οι πολίτες παραμένουν ανυπεράσπιστοι απέναντι σε αυτές τις αδικαιολόγητες ανατιμήσεις και στην ανυπαρξία ελέγχων για την πάταξη της αισχροκέρδειας. Όπως επίσης επισημαίνουν για μια ακόμα φορά το υψηλό κόστος χρήσης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας.
Ωστόσο αναφέρουν ότι οι εξαγγελίες για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, δεν ανταποκρίνονται ούτε στο ελάχιστο, καθώς έχει ήδη εξανεμιστεί από τις αυξήσεις στα βασικά αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης, με την Πολιτεία να μην εμφανίζει καμία πρόθεση για στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, όπως άλλωστε απεικονίζεται και στον Προϋπολογισμό του 2022, ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα.
Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης ακρίβειας και τη στήριξη των ελληνικών νοικοκυριών, για την ανυπαρξία ελεγκτικού μηχανισμού, για τη μη λήψη επαρκών μέτρων στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για την ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Τέλος καλούν τους κ. Υπουργούς να τους ενημερώσουν για την αδυναμία ρύθμισης της αγοράς ενέργειας, τη μείωση του κόστους χρήσης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας και την ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα ενισχύσει πραγματικά τους εργαζόμενους μέσα στο κύμα ακρίβειας που βρισκόμαστε.

Ακολουθεί το κείμενο της επίκαιρης επερώτησης:

Προς τους Υπουργούς:
• Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
• Ανάπτυξης κ. Αδωνι Γεωργιάδη
• Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα
• Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό
• Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κώστα Χατζηδάκη

Θέμα: «Πλήρης απραξία της Κυβέρνησης μπροστά στο “τσουνάμι” της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας»

Έρμαια της εκτόξευσης του κόστους ενέργειας και των συνεχών ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα και αγαθά, είναι πλέον νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επαίρεται για τους «ρυθμούς ανάπτυξης» της χώρας.
Παράλληλα, εκπρόσωποι του ενεργειακού τομέα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προβλέποντας ότι η ενεργειακή κρίση θα επιδεινωθεί, καθώς η Ελλάδα είναι μια πλήρως εξαρτημένη στις εισαγωγές ενέργειας.
Είναι σαφές ότι τα δυσκολότερα να είναι μπροστά μας, αφού οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν ήδη 4 φόρες περισσότερο σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020. Επιπλέον, οι μεγάλες αυξήσεις Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου θα εμφανιστούν στους λογαριασμούς Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου που θα είναι ιδιαίτερα ‘’φουσκωμένοι’’ για τα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις.
Με τη χώρα μας να έχει την υψηλότερη μέση ετήσια τιμή ρεύματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο το 2021 (115,01 ευρώ ανά μεγαβατώρα), τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος να έχει εκτοξευθεί από τα 65 ευρώ τον Μάιο του 2021 στα 415,94 ευρώ στις 22 Δεκεμβρίου 2021 (με ανώτατη τιμή συναλλαγής τα 542,5 ευρώ!) και την τιμή του φυσικού αερίου να έχει σκαρφαλώσει από τα 15 ευρώ ως και 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο τρέχον έτος, οι όποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις καλύπτουν ένα πολύ μικρό μέρος της πραγματικής επιβάρυνσης των νοικοκυριών, αφήνοντας εντελώς αβοήθητες τις επιχειρήσεις.
Αποτέλεσμα αυτών των πρωτόγνωρων συνθηκών και της απουσίας στήριξης των επιχειρήσεων είναι η μετακύλιση των εξωφρενικών αυξήσεων στον ελληνικό λαό, ο οποίος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις πάγιες καθημερινές ανάγκες επιβίωσής του.
Οι μικρές αυξήσεις στην επιδότηση για τα οικιακά τιμολόγια, καταφανώς δεν αρκούν, ενώ, παρά τις προειδοποιήσεις όλων των ειδικών εδώ και δύο χρόνια, δεν έχει προχωρήσει σε καμία συγκεκριμένη ενέργεια για να ρυθμίσει την αγορά προς όφελος των καταναλωτών.
Αντίθετα, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί, επιχειρούσαν συστηματικά να υποτιμήσουν την πραγματικότητα, καθησυχάζοντας τους πολίτες με παραπλανητικές δηλώσεις για την παροδικότητα του φαινομένου και τη δήθεν λήξη του μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Ταυτόχρονα, τόσο το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) όσο και το Ινστιτούτο Καταναλωτών, μέσω των εκπροσώπων τους, καταγγέλλουν τον αισχροκερδή τρόπο υπολογισμού της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και τις διαρκείς ανατιμήσεις στα βασικά προϊόντα. Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση αρνείται να παραδεχτεί την αλήθεια, πανηγυρίζοντας για την «ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», και η αναμενόμενη επιβάρυνση των εισαγωγών λόγω της αυξημένης τιμής του φυσικού αερίου το 2022 θα μηδενίσουν το όφελος από την προσδοκώμενη αύξηση εσόδων στον τουρισμό το επόμενο έτος.
Με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός αγγίζει υψηλό ρεκόρ δεκαετίας, καθώς τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο θα ξεπεράσει το 5%, ενώ και η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος προβλέπει την εκτίναξη του στο 3% για το 2022 (από 0,6% το 2021). Σημειώνεται ότι οι τιμές των προϊόντων ενέργειας έχουν αρχίσει να αυξάνουν, όπως επίσης και το κόστος παραγωγής βασικών τροφίμων, νωπών και συσκευασμένων.
Ειδικότερα, παρατηρήθηκε αύξηση 21,6% στο κρέας από αρνί και κατσίκι (λόγω κυρίως της αύξησης των ζωοτροφών) 5,6% στις τιμές των πουλερικών, 11, 6% στις τιμές της πατάτας και πολύ μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του ελαιόλαδου (18,5% ) και των υπολοίπων βρώσιμων ελαίων (καλαμποκέλαιο –ηλιέλαιο) κατά 16,7%, ενώ και η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε κατά 4,6%. Επίσης μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται στις τιμές ξενοδοχείων, μοτέλ και πανδοχείων (12,8%) και τις μεταφορές επιβατών με αεροπλάνο κατά (11.3 %).
Το συνολικό κύμα αυξήσεων επωμίζονται δυσανάλογα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, με το κόστος παραγωγής να έχει εκτιναχθεί, λόγω της αύξησης στο κόστος ενέργειας και την τιμή των αγροτικών εφοδίων.
Επιπλέον, τις τελευταίες ημέρες και μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εκτινάχθηκαν οι τιμές σε προϊόντα όπως οι μάσκες υψηλής προστασίας, οι οποίες είναι πλέον υποχρεωτικές στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα σούπερ-μάρκετ.
Εντωμεταξύ, ενώ υπάρχει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, η κυβέρνηση αρνείται να επιβάλλει ανώτατη τιμή στα προϊόντα αυτά, όπως έκανε με τα test, αφήνοντας ανυπεράσπιστους τους πολίτες στις άμεσες και αδικαιολόγητες αυξήσεις των τιμών.
Παρά την επικοινωνιακή καταδίκη των φαινομένων κερδοσκοπίας στην αγορά από τους αρμόδιους υπουργούς, οι έλεγχοι για την πάταξη των φαινομένων αισχροκέρδειας είναι ανύπαρκτοι, με την κυβέρνηση να ‘’κρύβεται’’ πίσω από τις έρευνες που ξεκίνησε ήδη η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Όπως προκύπτει από τις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, τους τελευταίους έξι μήνες που έχουν σημειωθεί σημαντικές ανατιμήσεις στην αγορά, πραγματοποιούνται έλεγχοι μόνο για την πάταξη του παράνομου εμπορίου και την εφαρμογή των μέτρων υγειονομικής προστασίας, χωρίς πουθενά να αναφέρεται οποιοσδήποτε έλεγχος των τιμών στην αγορά.
Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Ελλάδα κατατάσσεται ως μία από τις πιο ακριβές χώρες της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ στο κόστος χρήσης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, γεγονός που επιβεβαιώνεται και στην έκθεση Πισσαρίδη αλλά και σε πλήθος άλλων μελετών από ανεξάρτητους φορείς και οργανισμούς παγκοσμίως, με τους Έλληνες καταναλωτές να πληρώνουν πανάκριβα τα GB
Δεδομένου ότι σε όλη αυτήν την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες, η Κυβέρνηση δεν λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα.
Δεδομένου ότι η εξαγγελθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% έχει ήδη ‘’ροκανιστεί’’ από τις αυξήσεις σε βασικά αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης τους τελευταίους 6 μήνες, χωρίς να υπάρχει ρητή δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού σε ικανοποιητικό επίπεδο
Δεδομένου ότι τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση έως σήμερα δεν αρκούν για να στηρίξουν ουσιαστικά τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ οι προβλέψεις για το κόστος ενέργειας και τον πληθωρισμό για το 2022 είναι εξαιρετικά δυσοίωνες.
Δεδομένου ότι σταδιακά, όλο το επιπλέον κόστος θα μετακυλιστεί στον καταναλωτή.
Δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε πρόσφατα δεν προβλέπει μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις για το 2022 παρά το ότι η έξαρση της πανδημίας προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά και την οικονομία.
Δεδομένου ότι ο πρωτογενής τομέας στον οποίο βασίζεται η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας επωμίζεται δυσανάλογα μεγάλο κόστος από το κύμα ακρίβειας, χωρίς να λαμβάνει την ανάλογη στήριξη.
Δεδομένου ότι οι αρμόδιοι υπουργοί προσπαθούν συστηματικά να υποβαθμίσουν ένα πρωτοφανές κύμα ανατιμήσεων που εξελίσσεται και δείχνει να έχει και διάρκεια και ένταση, δηλώνοντας ότι ‘’εκτός από την ενέργεια, δεν υπάρχει καμία πραγματική αύξηση σε κανένα προϊόν στην Ελλάδα’’.

Επερωτώνται και εγκαλούνται οι συναρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:
1) Για την απουσία ολοκληρωμένης στρατηγικής αντιμετώπισης της συνεχιζόμενης ακρίβειας που τείνει πλέον να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
2) Για την ανυπαρξία του ελεγκτικού μηχανισμού στην αγορά εδώ και μήνες, τη στιγμή που οι τιμές σε βασικά αγαθά αυξάνονται συνεχώς.
3) Για τη μη λήψη αποτελεσματικών μέτρων, άμεσης και έμπρακτης στήριξης των ελληνικών νοικοκυριών, τα οποία, πλήττονται σφόδρα από τη συνεχιζόμενη ακρίβεια στην ενέργεια και σε βασικά αγαθά.
4) Για τη μη λήψη επαρκών μέτρων στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να απορροφήσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος και να μην το μετακυλήσουν τελικά στους καταναλωτές.
5) Για τη μη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης του πρωτογενούς τομέα, συνολικά, εκτός από τη μείωση της φορολογίας των κερδών των συλλογικών σχημάτων στο 10% και της υπαγωγής των ζωοτροφών στον υπερμειωμένο συντελεστή του 6%.
6) Για την απουσία ελέγχων και την επιβολή ανώτατων τιμών, προκειμένου να παταχθούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που εμφανίζονται στην αγορά υγειονομικών προϊόντων που αφορούν την πανδημία.
7) Για την αδυναμία ρύθμισης της αγοράς ενέργειας, προς όφελος των καταναλωτών, μέσα και από την έγκαιρη υιοθέτηση κατευθυντήριων γραμμών από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.
8) Για την αδιαφορία της Κυβέρνησης στο να μειώσει το υπέρμετρο κόστος χρήσης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας για τους καταναλωτές.
9) Για την έλλειψη βούλησης για μια ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ενισχύσει τους εργαζόμενους μέσα στο κύμα ακρίβειας.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Πραγματοποιήθηκε στο επιμελητήριο στην Άρτα σύσκεψη της περιφερειακής κίνησης ΑΡιστερή Παρέμβαση στη Ήπειρο (ΑΡ.Π.Η).

Κώστας Παππάς

Επίσκεψη του υποψήφιου Δημάρχου Αρταίων Σιαφάκα Χριστόφορου στον Δικηγορικό Σύλλογο.

Κώστας Παππάς

Θέματα της Ηπείρου συζήτησαν Περιφερειάρχης και Ευρωβουλευτής Φρέντη Μπελέρης

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..