ΑΙΤΗΜΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΕΠΕΛΑΣΗΣ ΤΩΝ «ΑΡΠΑΚΤΙΚΩΝ» ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΑΠΕ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
Στην Ήπειρο με βάση τη ΡΑΕ (στοιχεία Φεβρουάριος 2024), υπάρχουν 295 αδειοδοτημένα έργα ΑΠΕ. Συνολικά 87 Αιολικά πάρκα, 129 ΜΥΗΕ, 68 Φωτοβολταϊκά και 11 μονάδες επεξεργασίας βιομάζας.Αυτά κατανέμονται : 47 στην ΠΕ Θεσπρωτίας, 53 στην ΠΕ Άρτας, 165 στην ΠΕ Ιωαννίνων και 30 στην ΠΕ Πρέβεζας
Από τα στοιχεία επιβεβαιώνεται ότι στην περιοχή της Λάκκας Σουλίου οι επιχειρηματικοί όμιλοι σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν τα μεγαλύτερα έργα ΑΠΕ. Μόλις 16 αιολικά πάρκα μαμούθ, με συνολική ισχύ 486MW, θα παράγουν σχεδόν το 50% της ενέργειας ( 1051,6MW) που θα παράγει όλη η Ήπειρος.
Με δεδομένες τις αυθαιρεσίες στον υπολογισμό του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ανεμογεννητριών, η πυκνότητα των Αιολικών πάρκων στη ΔΕ Λάκκας Σουλίου του Δήμου Δωδώνης φτάνει το 36,69% , περίπου το ίδιο και στη ΔΕ Θεσπρωτικού, και μικρότερη από τη ΔΕ Ανωγείων που η % κάλυψη της επιτρεπόμενης φέρουσας ικανότητας φτάνει το 58,52%
Η κατάσταση εξελίσσεται με παρόμοιο τρόπο και για τα ΜΥΗΕ με χαρακτηριστικότερο τον ποταμό Αώο, όπου ο συνολικός αριθμός των ΜΥΗΕ στη ΛΑΠ Αώου, που βρίσκονται σήμερα σε διαφορετικά στάδια αδειοδότησης σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ, είναι 48.Συνολικά η υφιστάμενη και προγραμματιζόμενη ισχύς των ΜΥΗΕ στη ΛΑΠ Αώου φτάνει τα 74,55 MW. Φυσικά με αυτά τα νούμερα δεν μπορεί να γίνεται λόγος για διασφάλιση της οικολογικής παροχής του ποταμού.
Τέλος, πιο «στοχευμένη» είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών καθώς και στις 4 ΠΕ της Ηπείρου φαίνεται ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι προκρίνουν ένα μέρος στο οποίο εγκαθιστούν τα περισσότερα ΦΒ πάρκα (Στα Γιάννενα είναι ο Δήμος Ζίτσας, στην Άρτα ο Δήμος Αρταίων, στην Ηγουμενίτσα το Μαργαρίτι και στην Πρέβεζα η περιοχή του Θεσπρωτικού/Λούρου). Σε όλες τις περιπτώσεις πρόκειται για αγροτεμάχια αναδασμού, δηλαδή μερικές από τις ελάχιστες παραγωγικές γαίες που έχει η ως επι το πλείστον ορεινή Ήπειρος
Κι ενώ μια σειρά από φορείς, δήμοι, επιτροπές αγώνα, ομοσπονδίες κλπ παίρνουν κάθε δυνατό μέτρο για να σταματήσει η πλήρης αλλοίωση του ανάγλυφου της Ηπείρου, ενώ κτηνοτρόφοι και παραγωγοί καταλαβαίνουν την αλλαγή χρήσης γης που γίνεται σε βάρος του πρωτογενούς τομέα και αγωνίζονται για να μην χάσουν τα βοσκοτόπια τους, η Περιφερειακή Αρχή έχει «εξαντλήσει» τη δράση της μόνο στην ακίνδυνη για τα «πράσινα αρπακτικά», γραφειοκρατική διαδικασία των αρνητικών γνωμοδοτήσεων της Επιτροπής Περιβάλλοντος, χωρίς καμία άλλη πολιτική και νομική ενέργεια αποτροπής.
Ακόμα δηλαδή και όταν η ίδια η πραγματικότητα έρχεται να αποδείξει ότι η «πράσινη» ανάπτυξη της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, προς όφελος των εταιριών ενέργειας, όχι απλά δεν έφερε φτηνή ενέργεια και προστασία του περιβάλλοντος, αλλά εκτίναξε την τιμή της ενέργειας και αποδείχθηκε ότι είναι σε βάρος του περιβάλλοντος και κατ επέκταση της ζωής του λαού, η Περιφερειακή Αρχή, ταγμένη στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων, με την στάση της στηρίζει απόλυτα το ευρωενωσιακό σχέδιο που γράφει νέες μαύρες σελίδες στην ιστορία της Ηπείρου.
Η περιφερειακή αρχή επιλέγει συνειδητά, να παρακολουθεί παθητικά την επέλαση των ΑΠΕ, χωρίς να αναλαμβάνει απολύτως καμία πρωτοβουλία, όταν για παράδειγμα στις δικαστικές διαμάχες για τη διαχείριση των απορριμμάτων έχει προσφύγει σε κάθε διοικητικό/νομικόμέσο. Σε άλλες περιπτώσεις όπως πχ στο κλειστό της ξιφασκίας ζήτησε και από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης να πάνε στην Αθήνα για να στηρίξουν την άσκοπη σπατάλη των 3 εκατομμυρίων για τη μεταφορά της σιδεριάς. Χωρίς να αναφέρουμε τις παρεμβάσεις στον ίδιο τον πρωθυπουργό για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας, άσχετα από την έκβαση-φιάσκο.
Για τα εκατοντάδες όμως έργα ΑΠΕ που αλλοιώνουν με τρόπο ανεπανόρθωτο το ανάγλυφο της Ηπείρου στέκεται για ακόμα φορά υπέρμαχος των εταιριών ενέργειας, σε βάρος του περιβάλλοντος και του λαού μας
Με το ίδιο σκεπτικό δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία για τη στελέχωση των υπηρεσιών της Διεύθυνσης περιβάλλοντος,η οποία όχι μόνο αδυνατεί να κάνει αυτοψίες κατά την διαδικασία έκδοσης περιβαλλοντικών γνωμοδοτήσεων αλλά αδυνατεί να παρακολουθεί, να εντοπίζει, να καταγράφει και να προτείνει μέτρα για τις επιπτώσεις των ήδη εγκατεστημένων έργων ΑΠΕ, όπως π.χ. οι ανεμογεννήτριες στον Κασιδιάρη.
Σε σχέση τέλος με τις διάφορες επιτροπές κατοίκων που οργανώνουν τον αγώνα τους για να σώσουν τον τόπο τους, η Περιφέρεια δρα κυριολεκτικά ως βαλβίδα εκτόνωσης των λαϊκών αντιδράσεων. Αφού πρώτα συμφωνεί και επαυξάνει τα αιτήματα του κόσμου, «κλείνει» τις υποθέσεις με μια ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση και την διαπίστωση ότι ο ρόλος της Περιφέρειας είναι γνωμοδοτικός.
Στο απόγειο της κοροϊδίας καταγράφηκαν περιπτώσεις κατά τις οποίες ο πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος έχει στείλει θετική εισήγηση την οποία διαβάζει στη συνεδρίαση ως «εισήγηση της υπηρεσίας» για να καταλήξει να ζητήσει από την επιτροπή περιβάλλοντος να καταψηφίσει την εισήγηση που ο ίδιος υιοθέτησε και έστειλε. Τέτοια αντίσταση….
Καλούμε την περιφερειακή αρχή, να μας ενημερώσει αν έχει κάνει οποιαδήποτε ενέργεια κάθε είδους (νομική/διοικητική προσφυγή, πολιτική πρωτοβουλία, επιστημονική έρευνα κλπ) για οποιοδήποτε από τα έργα ΑΠΕ για το οποίο έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά , αν ναι ποια είναι αυτή και σε ποια φάση βρίσκεται.