Μετά από μία πολύωρη και θυελλώδη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων η οποία κράτησε πάνω από οκτώ ώρες, οι επιστήμονες κατέληξαν παρά τις διαφωνίες τους να εισηγηθούν στην κυβέρνηση την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα ως τις 5:00 το πρωί το Σαββατοκύριακο ενώ τα μαγαζιά θα παραμένουν κλειστά. Το μέτρο αυτό αφορά την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Lockdown τύπου Μαρτίου επιβάλλεται στην Πάτρα, τη Μύκονο, τη Θήρα, τον Άγιο Νικόλαο και τη Χαλκίδα. Κλείνουν τα λύκεια στη Θεσσαλονίκη. Από Δευτέρα έως και Παρασκευή στην Αττική, τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη τα μαγαζιά θα παραμένουν ανοιχτά αλλά με τη μέθοδο του click away.
Αναλυτικά τα νέα μέτρα, τα οποία επιβάλλονται από το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική:
Κάθε Σάββατο και Κυριακή η μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.
Αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των Λυκείων και λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών με φυσική παρουσία.
Λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει, μόνο με τη μέθοδο του click away. Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν. Τόσο το λιανεμπόριο όσο και αυτά τα καταστήματα και υπηρεσίες θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και μόνο. Το Σάββατο παραμένουν κλειστά.
Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.
Η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο (13-14 Φεβρουαρίου).
Οι χώροι λατρείας λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.
Περαιτέρω περιοριστικά μέτρα στους δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Κρήτης ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα στις περιοχές αυτές από αύριο στις 6 το πρωί:
Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.
Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.
Αναστέλλεται, επίσης, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι τα δημοτικά σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους δήμους Μυκόνου και Θήρας μόνο, λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.
Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους δήμους. Η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.
Αναστέλλεται, επίσης, η λειτουργία των Δικαστηρίων.
Δεν επιτρέπεται, επίσης, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και την ατομική προσευχή.
Αναστέλλεται και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.
Υπενθυμίζεται ότι από αύριο και για επτά ημέρες κόκκινες περιοχές είναι οι παρακάτω:
η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης
ο δήμος Εορδαίας,
ο δήμος Θηβαίων,
ο δήμος Τανάγρας,
ο δήμος Σπάρτης,
ο δήμος Ζακύνθου,
η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου,
ο δήμος Ρεθύμνης
ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού
ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων
ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και
ο δήμος Τεμπών
Η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική, καθώς και οι πέντε περιοχές μεγάλου αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, Πάτρα, Χαλκίδα, Μύκονος, Σαντορίνη και Άγιος Νικόλαος παραμένουν σε καθεστώς καθημερινής επιδημιολογικής παρατήρησης και η εξέλιξη της πανδημίας θα αξιολογείται καθημερινά, σε τακτικές τεχνικές συσκέψεις και σε συνάρτηση τόσο των καθημερινών επιδημιολογικών δεδομένων όσο και των αποτελεσμάτων των ιχνηλατήσεων των κρουσμάτων και των στενών τους επαφών.