ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

NASA: Ιστορική πτήση του drone «Ingenuity» πάνω από τον Άρη – ΒΙΝΤΕΟ

Την επιτυχημένη πτήση ενός ελικοφόρου drone πάνω από τον πλανήτη Άρη ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας (19/4) η NASA που ήταν λογικό να πανηγυρίζει για το επίτευγμα αυτό, με δεδομένο πως επρόκειτο για το πρώτο ιπτάμενο αντικείμενο που πραγματοποίησε ελεγχόμενη πτήση σε άλλον πλανήτη.
Το drone, ονόματι Ingenuity ζυγίζει 1,8 κιλά και πέταξε για 39 δευτερόλεπτα με την επιβεβαίωση να έρχεται μέσω ενός δορυφόρου στον Άρη που μετέφερε τα δεδομένα του ελικοπτέρου πίσω στη Γη. Η πραγματοποίηση πτήσης στον “κόκκινο πλανήτη” δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση λόγω της ατμόσφαιρας που είναι πολύ λεπτή, μόλις στο 1% της πυκνότητας σε σχέση με τη Γη, γεγονός που δυσκολεύει τις πτήσεις. Έτσι το εν λόγω drone έπρεπε να έχει συγκεκριμένο σχεδιασμό. Να είναι εξαιρετικά ελαφρύ με τους έλικες του να κάνουν περισσότερες από 2.500 περιστροφές ανά λεπτό. Χρησιμοποιήθηκε επίσης για να δοκιμαστεί τεχνολογία για εντοπισμό περιοχών ενδιαφέροντος στον Άρη και ταυτόχρονα να βοηθήσει στον σχεδιασμό της καλύτερης δυνατής διαδρομής για ρόβερ που θα ακολουθήσουν σε μελλοντικές αποστολές.
Η NASA παρομοίαζε το εγχείρημα με την πρώτη πτήση των αδελφών Ράιτ, οι οποίοι το 1903 πέτυχαν την πρώτη ελεγχόμενη πτήση στη Γη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη πτήση των αδελφών Ράιτ διήρκεσε μόλις 12 δευτερόλεπτα.
Σημειώνεται πως η NASA έχει ήδη εγκρίνει αποστολή ελικοπτέρου στον Τιτάνα, το φεγγάρι του Κρόνου. Το Dragonfly, όπως είναι γνωστή η αποστολή, αναμένεται να φτάσει στον Τιτάνα στα μέσα της δεκαετίας του 2030.

Πηγή: CNN, BBC

Related posts

Facebook: Απενεργοποίησε 2,2 δισ. (fake) λογαριασμούς χρηστών

Κώστας Παππάς

Ανακαλύφθηκαν στην Κίνα απολιθώματα ζώων που ζούσαν πριν από 500 εκατομμύρια χρόνια

Κώστας Παππάς

Κακόβουλο λογισμικό που προσβάλλει κινητά με αναπάντητη ανακάλυψε η WhatsApp

Κώστας Παππάς

Leave a Comment

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..