• Home
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Eurostat: Στην τέταρτη θέση στην ΕΕ η Ελλάδα στον κίνδυνο φτώχειας – Οι κάτοικοι της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας σε αρνητική πρωτιά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Στην τέταρτη θέση στην ΕΕ η Ελλάδα στον κίνδυνο φτώχειας – Οι κάτοικοι της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας σε αρνητική πρωτιά

Aντιμέτωποι με τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ήταν το 2023, 94,6 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή το 21,4% του πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Στην Ελλάδα καταγράφηκε το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό στην Ενωση (26,1%), με τους κατοίκους στις περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας να βρίσκονται στη χειρότερη θέση και μεταξύ των 20 χειρότερων της ΕΕ. «Τα στοιχεία καταρρίπτουν το αφήγημα Μητσοτάκη», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικά, σε εθνικό επίπεδο, τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, καταγράφηκαν στη Ρουμανία (32%), στη Βουλγαρία (30%), στην Ισπανία (26,5%) και στην Ελλάδα (26,1%).
Στην Ελλάδα, τα υψηλότερα ποσοστά ανθρώπων που ήταν αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 2023 καταγράφηκαν στην Πελοπόννησο (35,7%), τη Δυτική Ελλάδα (35,2%), τη Δυτική Μακεδονία (32,7%), την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (31,9%) και το Βόρειο Αιγαίο (30,4%). Στην Αττική το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 22,7%.
Σε περιφερειακό επίπεδο, τα υψηλότερα ποσοστά κινδύνου φτώχεια ή κοινωνικού αποκλεισμού καταγράφηκαν στις υπερπόντιες περιφέρειες της Γαλλίας, στη νότια Ιταλία και στις αγροτικές περιφέρειες της Ρουμανίας.
Το 2023, τα άτομα που ζούσαν στις πρωτεύουσες ορισμένων χωρών της ΕΕ είχαν γενικά λιγότερες πιθανότητες να διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού από εκείνα που ζούσαν στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
Αυτή η διαφορά ήταν πιο έντονη στη Ρουμανία, όπου το ποσοστό σε εθνικό επίπεδο ήταν 32,0%, με μόλις 12,3% στο Βουκουρέστι. Ομοίως, στην Πολωνία, το εθνικό ποσοστό ήταν 16,3%, ενώ στη Βαρσοβία ήταν μόλις 8,9%. Στην Κροατία, το εθνικό ποσοστό ήταν 20,7%, ενώ στο Ζέγκρεμπ 11,9%.
Αντίθετη τάση παρατηρήθηκε στο Βέλγιο και την Αυστρία, όπου το ποσοστό των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού σε Βρυξέλλες (37,6%) και Βιέννη (29,5%) ήταν σημαντικά υψηλότερο από τους εθνικούς μέσους όρους 18,6% και 17,7%, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

To «πάγωμα» των διακοπών ρεύματος στα καταστήματα εστίασης, αλλά και τις οικίες των επιχειρηματιών, ζητά η estiasigreece

Κώστας Παππάς

Ζωντανά Συζήτηση για θέματα Τουρισμού στην Ήπειρο

Κώστας Παππάς

Αναδείχτηκε ο προσωρινός ανάδοχος για το έργο «Πηγάδια- Γέφυρα Πλάκας»

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..