ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναξιοβίωτη Ήπειρος: Η απερχόμενη Περιφέρεια κουρασμένη κι ανεπαρκής

Δρ. Ευάγγελος Βενέτης,
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Ηπείρου – ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ – ΠΕ. Ιωαννίνων.
Χρόνο με το χρόνο η Ήπειρος βυθίζεται στην ερήμωση και την παρακμή. Τα αίτια δεν έχουν να κάνουν μόνο με την περιφερειακή διοίκηση την τελευταία εικοσαετία. Είναι ευρύτερα και σχετίζονται με την παγκόσμια οικονομική ύφεση και την στρατηγική της κεφαλαιοκρατίας.
Παρότι όμως οι παγκόσμιοι άνεμοι της γεωπολιτικής δεν είναι ευνοϊκοί, υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης κι βελτίωσης σε τοπικό επίπεδο κι αυτά σχετίζονται με την ανανέωση της ηγεσίας της Περιφέρειας.
Η απερχόμενη διοίκηση προσέφερε στον τόπο αυτά που μπορούσε. Συντήρησε, έστω και μινιμαλιστικά, με έργα υποδομής τις βασικές λειτουργίες της καθημερινότητας και κατέβαλε προσπάθειες γι βελτίωση επί είκοσι χρόνια. Ωστόσο το αποτέλεσμα δείχνει ότι οι προσπάθειες της Περιφέρειας δεν ήταν αρκετές. Δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την ερήμωση και την φτωχοποίηση της Ηπείρου. Σε μερικές περιπτώσεις επιτάχυναν με τις αποφάσεις ή την αδιαφορία τους την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην Ήπειρο.
Σε επίπεδο διοίκησης προωθήθηκε το συγκεντρωτικό μοντέλο της Αρχής του Ενός, παραμερίζοντας τον ρόλο του Συμβουλίου. Συνέπεια αναπόφευκτη ήταν η δυσλειτουργία των θεσμικών οργάνων και της ίδιας της Περιφέρειας που οδήγησε σε κόπωση τα μέλη της κι οργανωτική ανεπάρκεια.
Σήμερα ο τόπος χρειάζεται μια νέα Περιφέρεια, η οποία θα δρα συλλογικά με επικαιροποιημένο σχέδιο και ανθρώπους με όρεξη για δουλειά και νέες αντιλήψεις για την ανάπτυξη της πατρίδας μας. Με αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της περιφέρειας και άμεση συγκρότηση των υπηρεσιακών συμβουλίων. Ενισχύουμε την διαφάνεια και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Σε επίπεδο υποδομών χρειάζεται σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο που θα συνδέει κάθε γωνιά της περιφέρειας, με οδικούς άξονες και σιδηρόδρομο που θα συνδέουν ανθρώπους και προϊόντα με την υπόλοιπη Ελλάδα και την Ευρώπη. Με δίκτυο φυσικού αερίου για τα σπίτια και τις επιχειρήσεις. Με ευρυζωνικά δίκτυα που καλύπτουν και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές.
Μια νέα περιφέρεια με σύγχρονες υπηρεσίες για τον πολίτη, ψηφιοποιημένες υπηρεσίες που θα εξυπηρετούν άμεσα και δεν θα κουράζουν. Μια νέα περιφέρεια αξιοκρατική που δεν θα σκύβει το κεφάλι στα μικροσυμφέροντα. Με αυτό τον τρόπο θα σπάσει ο φαύλος κύκλος περιφέρειας και μικροσυμφερόντων. Με αυτό τον τρόπο θα σταματήσει η κατρακύλα της Ηπείρου κι η ανηλεής ερήμωση της γης μας επί 20 χρόνια.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Τραγωδία στη Χαλκιδική: Μπροστά στην οικογένειά της «έσβησε» η 13χρονη που κεραυνοβολήθηκε

Κώστας Παππάς

Ζητείται Γενικός Διευθυντής στη ΔΕΥΑ Άρτας – Υποβολή υποψηφιοτήτων πλήρωσης θέσης

Κώστας Παππάς

Όλγα Γεροβασίλη: Προοδευτικό μέτωπο απέναντι στους εγχώριους Όρμπαν και Σαλβίνι – Η ομιλία της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στη Βουλή

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..