Ο Δήμαρχος Πρεβέζης κος Νίκος Γεωργάκος και οι Πρόεδροι των Δημ. Κοινοτήτων Καμαρίνας κος Θεόδωρος Δράκος, Κρυοπηγής κος Ιωάννης Τσούτσης και Ωρωπού κος Ηρακλής Σίσκας μας προσκαλούν την Κυριακή 9Οκτωβρίου να τιμήσουμε τὴν μνήμη των Σουλιωτισσών, οι οποίες πέφτοντας στον γκρεμό έγιναν αιώνιο σύμβολο αυτοθυσίας καί έρωτος για τὴν ελευθερία.
Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και η εκδήλωση ΖΑΛΟΓΓΟ-ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ είναι αφιερωμένη στην μνήμη των αλησμόνητων πατρίδων της Ανατολής.
Στις 10:00θα γίνει ανάβαση στον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνος δέηση.
Ακολούθως τον πανηγυρικό της ημέρας θα τον εκφωνήσει μαθητής του 2ου Γενικού Λυκείου Πρεβέζης, ο οποίος θα ἐχει πρωτεύσει σε σχετική με το Ζάλογγο έκθεση.
Στην συνέχεια χαιρετισμοί των επισήμων και των προσκεκλημένων, κατάθεση στεφάνων και γυναίκες του χορευτικού τμήματοςτου Δήμου θα χορέψουν τον χορό του Ζαλόγγου.
Τιμές θὰ αποδώσουν οι Σουλιώτες – Όμιλος Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης Σουλίου
Η εκδήλωση μνήμης θὰ κλείσει μὲ ενός λεπτού σιγή και τον εθνικό ύμνο.
Στις 12:30 στην Καμαρίνα θα ακολουθήσουν τα δρώμενα.
Έκθεση ζωγραφικής των μαθητών της Πέμπτης και Έκτης Τάξεως του Δημοτικού Σχολείου Ωρωπού και παιδιών ανάλογης ηλικίας από την Καμαρίνα και την Κρυοπηγή.
Στους μαθητές θα δοθούν δώρα προσφορά του « ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ»
Επίσης θα βραβευθούν οι τρείς πρωτεύσαντες μαθητές Λυκείου στην έκθεση από την «PREVEZA MARINA»
Στην συνέχεια θα ακολουθήσει χορευτικό πρόγραμμα:
Ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Χαλκίδος «Η ΑΝΑΠΑΛΗ» θὰ μας παρουσιάσει χορούς από τὴν Αρτάκη, τὴν χερσόνησο της Ερυθραίας και τὴν Πόλη.
Ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Σαμψούντας «Η Αμισός» θα μας παρουσιάσει χορούς του Πόντου
Ὁ Σύλλογος Μικρασιατών Προσφύγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας θὰ μας παρουσιάσει χορούς από τὴν Ιωνία.
Τέλος το Χορευτικό Τμήμα του Δήμου Πρεβέζης θα μας παρουσιάσει χορούς του Σουλίου.
Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η Αθηνά Παππά.
Και λίγα λόγια για τους συμμετέχοντες συλλόγους:
Οι Σουλιώτες – Όμιλος Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης Σουλίου, είναι το πρώτο σωματείο Ιστορικής Αναβίωσης στην Ήπειρο. Η έδρα του Ομίλου βρίσκεται στα ιερά χώματα του θρυλικού και ηρωικού Σουλίου και τα μέλη του, είναι στην πλειοψηφία τους κάτοικοι των Σουλιωτοχωρίων.
Βασικοί σκοποί του Ομίλου, εί¬ναι η απόδοση τιμής στους αγωνιστές Σουλιώτες και η ιστορική αναβίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς των Σουλιωτών. Οι σκοποί αυτοί του Ομίλου πραγματοποιούνται με την ενεργή συμμετοχή στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο Σούλι και ανά την Ελλάδα, μεικτού τμήματος μελών , τα οποία φέρουν την παραδοσιακή σουλιώτικη φορεσιά και αρματωσιά.
Ο Όμιλος Σουλιωτών:
Αποτίει φόρο τιμής στους ηρωικούς Σουλιώτες και Σουλιώτισσες και στην ένδοξη ιστορία τους, διατηρώντας άσβεστη τη μνήμη τους.
Γεφυρώνει τους απανταχού Σουλιώτες με τους ντόπιους Σουλιώτες των Σουλιωτοχωρίων.
Διατηρεί, συνεχίζει και ενισχύει τη σουλιώτικη ταυτότητα και παράδοση.
Μελετά, προσεγγίζει με και με σεβασμό αναβιώνει την ιστορία και το πνεύμα του Σουλίου.
Συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.
Ανοίγεται και συναντά τον κόσμο, λειτουργώντας ως ένα «ζωντανό» μουσείο, με τις παραδοσιακές σουλιώτικες φορεσιές και αρματωσιές.
Ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Χαλκίδος «Η ΑΝΑΠΑΛΗ» ιδρύθηκε το 2014 και αριθμεί σήμερα 180 μέλη. Η αναπάλη είναι αρχαίος ελληνικός χορός που χορευόταν από γυμνά αγόρια ή εφήβους και οι χορευτές απομιμούνταν γυμναστικές κινήσεις και σχήματα. Έχει στο ενεργητικό του σεμινάρια χορών με εκλεκτούς καθηγητές όπως ο κος Πραντσίδης Ιωάννης και ο γιος του κος Δήμος Πραντσίδης.
Έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ ανά την Ελλάδα (Σύρο, Επίδαυρο, Καστοριά, Αθήνα και σε πολλά άλλα μέρη).
Προσκεκλημένοι στα πανέμορφα χωριά και πόλεις της Εύβοιας από την Βόρεια έως την Νότια πλευρά της, εχει δώσει παραστάσεις.
Ως διοργανωτής έχει συνεργαστεί με εκλεκτούς καλλιτέχνες του είδους. Τον κο Ζαχαρία Καρούνη, το μουσικό συγκρότημα ΤΑΚΙΜ και φέτος με τους Χοροσταλίτες.
Με την ελπίδα να είναι συνεχιστές της παράδοσης του τόπου μας διοργανώνουν φεστιβάλ με καλεσμένα χορευτικά από όλη την Ελλάδα και συμμετέχουν εθελοντικά σε φιλανθρωπικές δράσεις δίνοντας ο καθένας ότι μπορεί, προσφέροντας εργασία όπου είναι αναγκαίο και δίνοντας απεριόριστη αγάπη σε ανθρώπους που την έχουν πραγματικά ανάγκη.
Σκοπός και στόχος του συλλόγου είναι η συνέχιση και η ανάδειξη της παράδοσης του λαού μας ως βάση για την συνέχεια της ελληνικής καταγωγής μας!
Χοροδιδάσκαλοι είναι οι Λόλας Στέφανος, Δερμάτη Δέσποινα και Καρβελάς Δημήτρης.
Ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Σαμψούντας «Η Αμισός» ιδρύθηκε το 1979 με σκοπό να διατηρήσει στη μνήμη των μεταγενέστερων Ποντίων τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις, τους χορούς και τη γλώσσα των προγόνων .
Οι δραστηριότητες του είναι πολιτιστικές και κοινωνικές.
Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων και συμμετέχει σε όλες τις δράσεις της και κάθε χρόνο συμμετέχει στο Συναπάντημα Ποντιακής νεολαίας που διεξάγεται στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο.
Διαθέτει χορευτικά τμήματα (παιδικά, έφηβων, ενηλίκων ) με συμμετοχές σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή του στο Φολκλορικό φεστιβάλ (Φεστιβάλ καπνού) στη Σαμψούντα του Πόντου τον Ιούλιο του 2003, καθώς και στην εκδήλωση ” Μία λύρα μας ενώνει” στην Τραπεζούντα 14 Αυγούστου 2011.
Κατά καιρούς με τη θεατρική του ομάδα παρουσίασε πολλές θεατρικές παραστάσεις, έργα του Δ.Ψαθά καθώς και παιδικά θεατρικά.
Έχει δημιουργήσει τμήμα εκμάθησης μουσικών ποντιακών οργάνων ( λύρας- νταουλιού).
Κάθε χρόνο γίνεται αναβίωση εθίμων του χωριού και του Πόντου (Μωμόγεροι, παραδοσιακά κάλαντα Πόντου, μαντήλι κτλ) για να μυηθούν και οι νέοι στις πολιτιστικές μας άξιες.
Διοργανώνει κάθε χρόνο εκδήλωση μνήμης για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους, όπως και άλλες επετειακές εκδηλώσεις(έχει διοργανώσει για τα 90 χρονιά της καταστροφής της Σμύρνης, τα 100 χρονιά από την Μικρασιατική καταστροφή , για τα 200 χρονιά από την Επανάσταση του γένους κτλ).
Εχει ποικίλη κοινωνική δραστηριότητα, διοργάνωσε ημερίδες (ενημερωτικές, ιατρικές για κάρπα – πρώτες βοήθειες, χρήση απινιδωτή, σεμινάρια για αγρότες κ.τ.λ), λειτούργησε επί σειρά ετών Σχολή Γονέων, τοποθέτησε στο χωριό απινιδωτή.
Το πρώτο σαββατοκύριακο του Αυγούστου διοργανώνει τριήμερες ή τετραήμερες εκδηλώσεις με θεατρικά, φιλοξενούμενα χορευτικά τμήματα διάφορων Συλλόγων από όλη την Ελλάδα, μουσικές βραδιές με επωνύμους καλλιτέχνες, καθώς γίνεται αναβίωση παραδοσιακών δρώμενων, διαγωνισμοί ποντιακού φαγητού, σιμισκοφαγίας κ.α
Ίδρυσε το καρναβάλι του χωριού και συμμετέχει ενεργά σε όλες τις καρναβαλικές εκδηλώσεις που διεξάγονται. Έχει συμμετάσχει και στις καρναβαλικές εκδηλώσεις του Δήμου Μοσχάτου.
Έχει συλλέξει αρχειακό υλικό από το χωριό. Προχώρησε σε συλλογή και επεξεργασία φωτογραφικού υλικού.
Ας ελπίσουμε το έργο αυτό να αφήσει άξιες στη νεότερη γένια καθώς και γλυκιές αναμνήσεις στην μνήμη των πιο ηλικιωμένων.
Ὁ Σύλλογος Μικρασιατών Προσφύγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας ιδρύθηκε το 1998 όταν με το νόμο «Καποδίστριας» αποφασίστηκε να συνενωθεί ο προσφυγικός Δήμος Αγίου Κωνσταντίνου με τον γειτονικό Δήμο Αγρινίου.
Μέχρι τότε δεν είχε παρουσιαστεί ανάγκη ίδρυσης αυτού καθώς ο Άγιος Κωνσταντίνος αποτελούσε ξεχωριστή κοινότητα και στη συνέχεια Δήμο με αμιγώς προσφυγικό στοιχείο.
Τα ήθη, έθιμα και παραδόσεις τηρούνταν και μεταλαμπαδεύονταν από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αγίου Κωνσταντίνου, μέρος δε από από τις φορεσιές του παραχωρήθηκε στο Σύλλογο ενώ όλα τα υπόλοιπα περιήλθαν στο Δήμο Αγρινίου.
Ο Σύλλογός διατηρεί χορευτικά τμήματα παιδιών και ενηλίκων ,εικαστικό τμήμα για παιδιά,καθώς και τμήμα χορωδίας.
Έχει την έδρα του στο κτίριο του παλαιού δημοτικού σχολείου Αγίου Κωνσταντίνου που έχει χτιστεί εξ ολοκλήρου από Μικρασιάτες πρόσφυγες.
Είναι εγγεγραμένο μέλος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος και έχει επαφές και ανταλλάσσει φιλοξενία με αρκετούς Συλλόγους της Ελλάδας.
Συμμετέχει σχεδόν σε όλες τις δράσεις(Έξοδος Μεσολογγίου, λιτανείες, παρελάσεις κλπ) του νομού μας και σε πανελλήνιες συγκεντρώσεις Μικρασιατικών Συλλόγων.
Όλα τα χρόνια της λειτουργίας του συνεχίζει τη διάδοση της μικρασιατικής παράδοσης και αγωνίζεται για τη διάσωση και διατήρηση αρχείων και κειμηλίων του μικρασιατικού πολιτισμού, ενώ παραμένει στόχος και όνειρο η δημιουργία ενός μουσείου ως μόνιμο εκθετήριο των κειμηλίων που διαθέτει.
Σε άριστη συνεργασία με το Σύλλογο Ποντίων του νομού ,αγωνίζεται για την πνευματική και ψυχική προαγωγή των μελών του και των μελών της κοινότητάς. Με τις δράσεις του, προσπαθεί να δημιουργήσει αισθήματα φιλαλληλίας και πνεύμα αλληλεγγύης, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τα ιστορικά γεγονότα, τη διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την επίτευξη της Παγκόσμιας αναγνώρισης του ξεριζωμού και της μαρτυρικής πορείας του Μικρασιατικού ελληνισμού.
Το Χορευτικό Τμήμα του Δήμου Πρεβέζης δημιουργήθηκε το 1985 με σκοπό την διατήρηση και την διάδοση της μουσικής και χορευτικής παράδοσης, των ηθών και των εθίμων της Ηπείρου αλλά και του ευρύτερου Ελληνικού χώρου.
Έχει δώσει παραστάσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, σε διεθνή Φεστιβάλ και σε πόλεις του εξωτερικού που ανθούν Ελληνικές Παροικίες .
Οι φορεσιές του είναι πιστά παραδοσιακά αντίγραφα, κατασκευασμένες από λαϊκούς τεχνίτες με μεράκι και μεγάλη προσοχή.
Λειτουργούν τμήματα παιδικά & ενηλίκων.
Χοροδιδάσκαλος είναι ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Αλέξανδρος Καρτεζίνης.
Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις