• Home
  • ΗΠΕΙΡΟΣ
  • Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας (ΟΑΣΝΑ) ολοκλήρωσε τη διαδικασία των αρχαιρεσιών
ΗΠΕΙΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας (ΟΑΣΝΑ) ολοκλήρωσε τη διαδικασία των αρχαιρεσιών

Μέσα σε δύσκολες συνθήκες λόγω πανδημίας η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας (ΟΑΣΝΑ) ολοκλήρωσε τη διαδικασία των αρχαιρεσιών στους αγροτικούς συλλόγους για την ανάδειξη νέων ΔΣ και αντιπροσώπων για το Συνέδριό της και σήμερα προχωράμε προχωρεί στην πραγματοποίησή του.
Η ολοκλήρωση των αρχαιρεσιών με την συγκρότηση 2 νέων αγροτικών συλλόγων Πετα Κλειστού και Άνω Πέτρας, την ενίσχυση των υπαρχόντων και η πραγματοποίηση του συνεδρίου αποτελούν μια σημαντική παρακαταθήκη για την αναζωογόνηση του αγροτικού κινήματος. Επίσης ελπιδοφόρο είναι το στοιχείο ότι κατά τη διαδικασία των αρχαιρεσιών συμμετείχαν αρκετοί για πρώτη φορά καθώς επίσης και ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι νέοι σε ηλικία είναι μια σημαντική παρακαταθήκη. Με τη συμμετοχή τους στις αρχαιρεσίες επέλεξαν να εκφράσουν την αγωνία τους για τα νέα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν, την αγανάκτησή τους, από την διαχρονική εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική που στηρίζει τα κέρδη των μεγαλεμπόρων και των επιχειρηματικών ομίλων, δείχνοντας εμπιστοσύνη στη δύναμη της οργάνωσης και στην ελπίδα του αγώνα.
Τα θετικά βήματα που καταγράφονται αποτελούν μια χειροπιαστή απάντηση στην απογοήτευση, την μοιρολατρία, το «τίποτα δεν γίνεται» που σκόπιμα καλλιεργείται και μέσα στους αγροτοκτηνοτρόφους, από την κυβέρνηση και απ΄ όλους εκείνους που θέλουν τους βιοπαλαιστές αγρότες-κτηνοτρόφους θεατές και όχι πρωταγωνιστές μιας καλύτερης ζωής που αξίζουμε. Είναι αποτέλεσμα της σταθερής δράσης της ΟΑΣΝΑ ακόμη και μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας. Με κινητοποιήσεις, με παραστάσεις διαμαρτυρίας, με τη συμμετοχή στο ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ αναδείχτηκαν τα ιδιαίτερα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ και της ΚΑΠ, το κράτος, τις εκάστοτε κυβερνήσεις, την Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου και τις Δημοτικές αρχές που υποστηρίζουν τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και των μεταποιητικών βιομηχανιών οι οποίες δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα καθώς επίσης και των μεγαλοαγροτών και όχι τα συμφέροντα των βιοπαλαιστών παραγωγών.

Συνάδελφοι συναδέλφισσες

Ενώ και ο Νομός της Αρτας είναι ένας πλούσιος νομός σε αγροτική παραγωγή κυρίως με καλλιέργειες εσπεριδοειδών, ελαιόδενδρα, αλλά και κτηνοτροφία εμείς οι βιοπαλαιστές παραγωγοί αντιμετωπίζουμε όλο και μεγαλύτερα αδιέξοδα ενώ η εργατική λαϊκή οικογένεια περιμένει τις προσφορές στα Σ/Μ για να μπορέσει να αγοράσει τα ποιοτικά προϊόντα που παράγουμε.
Για παράδειγμα οι παραγωγοί των εσπεριδοειδών (μανταρινιών, πορτοκαλιών) της περιοχής μας πέρσυ έδωσαν τα πορτοκάλια 0,08Ε και τα μανταρίνια 0,17Ε και στο ράφι των Σ/Μ έφταναν τα πορτοκάλια 0,90Ε και τα μανταρίνια 1,10Ε και αυτό γιατί τις τιμές τις καθορίζουν οι μεγαλέμποροι και τα Σ/Μ. Επίσης για την ζημιά αυτή που πάθανε το 2020 οι παραγωγοί των εσπεριδοειδών που εκτιμάται περίπου στα 300€/στρέμμα για τους μανταρινοπαραγωγούς και για τους πορτοκαλοπαραγωγούς στα 250€/στρέμμα η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ ενώ για να μας εφησυχάσουν βγαίνουν στα κανάλια βγάζουν δελτία τύπου και μιλούν για κάτι «ψίχουλα» 70€/στρέμμα που με τίποτα δεν αναπληρώνουν το χαμένο εισόδημά μας. Πως όμως να περισσέψουν λεφτά για τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους όταν η «κοινωνική ευαισθησία» της κυβέρνησης για την αγροτική παραγωγή είναι μόλις το 1,09% του ποσού που δίνεται για τους επιχειρηματικούς ομίλους δηλ. 350 εκατομμύρια ευρώ μόνο στην αγροτική παραγωγή και 32 δις στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Αντίστοιχα και με το κόστος παραγωγής που έχει γίνει δυσβάστακτο με τις τιμές για τα μέσα και τα εφόδια (δίχτυα, λάστιχα ποτίσματος, φάρμακα – λιπάσματα –σπόροι – ζωοτροφές) καθώς επίσης για το πετρέλαιο, το ρεύμα, το νερό να τις καθορίζουν, με βάση τα κέρδη τους, οι μεγαλέμποροι και οι αντίστοιχοι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην φυτική και ζωική παραγωγή. Έτσι οι κτηνοτρόφοι όχι μόνο δεν είδαν να μπαίνει στην τσέπη τους η αύξηση κατά 20% της τιμής του γάλατος αλλά έχουν «μπει μέσα» περίπου 20 ευρώ την προβατίνα αφού οι τιμές των ζωοτροφών έχουν εκτοξευθεί μέχρι και 50%.
Παράλληλα έχουμε το κράτος και διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις για να στηρίξουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων μας έχουν επιβάλλει υψηλή φορολογία, υπέρογκές ασφαλιστικές εισφορές ακόμα και για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χαράτσια για τον ΕΛΓΑ, το νερό, τη σήμανση των ζώων, τα βοσκοτόπια, τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ, τη δακοκτονία κ.ά.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της διαχρονικά εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, της ΚΑΠ της ΕΕ που στόχο έχει την συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε όλο και λιγότερα χέρια μεγαλοαγροτών-καπιταλιστών.
Αυτό το στόχο εξυπηρετούν τα περί στήριξης του “λευκού χρυσού”, της “εξωστρέφειας”, της ”ανταγωνιστικότητας” που προβάλει η κυβέρνηση και η Περιφέρεια τα υιοθετεί, αφού προϋπόθεση έχουν τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων αγροτοκαπιταλιστών και μεταποιητικών βιομηχανιών και επιχειρήσεων του αγροτοδιατροφικού τομέα. Όσο για την πολιτική προϊόντων “Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης” (ΠΟΠ), που θεσπίστηκε στο πλαίσιο της ΚΑΠ ισχυροποιεί και πλουτίζει τους εμποροβιομηχάνους, που βελτιώνουν τη θέση τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Η προσπάθειά της Περιφέρειας Ηπείρου επικεντρώνεται στην αύξηση των κερδών των βιομηχανιών του κλάδου γάλακτος και τροφίμων. Όχι στην επιβίωση των αγροτοκτηνοτρόφων της Ηπείρου.
Τελικά το εμπόδιο είναι η εφαρμοζόμενη διαχρονικά αντιλαϊκή πολιτική που στηρίζει τα κέρδη των μεγαλεμπόρων και των επιχειρηματικών ομίλων, η ΚΑΠ της ΕΕ γενικότερα η ανάπτυξη της φυτικής και ζωικής παραγωγής που γίνεται με κίνητρο όχι για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών της εργατικής λαϊκής οικογένειας αλλά για τα κέρδη των μεγαλεμπόρων, μεταποιητικών βιομηχανιών και των επιχειρηματικών ομίλων.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να βλέπουμε όλο και μεγαλώνουν τα καθημερινά μας αδιέξοδα με το εισόδημά μας να συρρικνώνεται και τα χρέη να μεγαλώνουν τα χρέη και ορισμένοι από εμάς να φτάνουν στο σημείο να εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες και τα κοπάδια τους.
Πιο συγκεκριμένα:
Οι παραγωγοί των εσπεριδοειδών (μανταρινιών, πορτοκαλιών) της περιοχής μας -ενώ τελείωσε και η φετινή συγκομιδή- ακόμα περιμένουν να αποζημιωθούν από την ζημιά του 2020, ζημιά που για τους μανταρινοπαραγωγούς εκτιμάται περίπου στα 300€/στρέμμα και για τους πορτοκαλοπαραγωγούς στα 250€/στρέμμα. Την ίδια στιγμή κυβερνητικά στελέχη κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων και για να τους εφησυχάσουν βγαίνουν στα κανάλια και μιλούν για κάτι «ψίχουλα» 70€/στρέμμα που με τίποτα δεν αναπληρώνουν το χαμένο εισόδημα τους.
Οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι είναι απελπισμένοι γιατί βλέπουν το κόστος παραγωγής συνεχώς να αυξάνεται και τα χρέη να τους πνίγουν. Η τιμή του πετρελαίου ξεπερνά το 1,5 ευρώ το λίτρο. Το κόστος του ρεύματος για το πότισμα των χωραφιών, μετά την εκτόξευση από τα 14€/στρέμμα στα 65€/στρέμμα μέσα σε μια πενταετία, τώρα αυξάνεται ακόμα περισσότερο.
Η ζημιά που προκλήθηκε από τους ανοιξιάτικους παγετούς (τρίτο δεκαήμερο Μαρτίου και πρώτου δεκαήμερου Απριλίου), είχε σαν αποτέλεσμα η ακαρπία στην ελιά να φτάνει στο 90%, στα εσπεριδοειδή 70% με 80%, στα ακτινίδια το 45%. Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει την ακαρπία και η κυβέρνηση δεν έχει δρομολογήσει καμία διαδικασία για αποζημίωση αυτών των καλλιεργειών που επλήγησαν από τις μεταβολές του καιρού, που οδήγησε σε μειωμένη παραγωγή.
Ταυτόχρονα η ανυπαρξία ενός συνολικού πλαισίου προστασίας και εξασφάλισης των υποδομών με την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, αντιχαλαζική προστασίας έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκονται σε συνεχή κίνδυνο οι καλλιέργειες από διάφορα καιρικά φαινόμενα.
Οι κτηνοτρόφοι βλέπουν τις τιμές των ζωοτροφών να έχουν εκτοξευθεί μέχρι και 50%. Όχι μόνο δεν είδαν να μπαίνει στην τσέπη τους η αύξηση κατά 20% της τιμής του γάλατος αλλά έχουν «μπει μέσα» περίπου 20 ευρώ την προβατίνα. Η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές δεν αναπληρώνει τις απώλειες από την αύξηση των τιμών
Γενικότερα, οι συγκυριακές φετινές καλύτερες τιμές σε σχέση με πέρσι που είχαν τα μανταρίνια, τα πορτοκάλια, το γάλα, οι ελιές δεν καλύπτουν το κόστος. Ταυτόχρονα οι τιμές που καθορίζουν οι εμποροβιομήχανοι, και οι μεταποιητικές βιομηχανίες και ο υψηλός ΦΠΑ που καθορίζει το ίδιο το κράτος οδηγούν τον αγρότη όχι μόνο να μην έχει ικανοποιητικό εισόδημα αλλά πολλές φορές να μην μπορεί να καλύψει τα έξοδά του.
Μαζί με αυτά ήρθε και η ανάρτηση των δασικών χαρτών, όπου αρκετές χορτολειβαδικές εκτάσεις έχουν χαρακτηριστεί δασικές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενεργοποιηθούν τα δικαιώματα τους και να μειώνονται -ξανά- οι επιδοτήσεις τους.
Από τα λίγα βοσκοτόπια της Ηπείρου, ένα τμήμα δίνεται για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Για παράδειγμα στην Καμπή δρομολογείται να δοθούν παραγωγικές εκτάσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.
Παράλληλα βιώνουμε τις συνέπειες από τις συμφωνίες στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της ΚΑΠ για την ελεύθερη εισαγωγή αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας ακόμη και από τρίτες χώρες με μηδενικό δασμό, ώστε να έρχονται σε χαμηλότερες τιμές και να κερδοσκοπούν οι μεγαλοεισαγωγείς, τα σούπερ μάρκετ. Αλλά και τουε εμπορικούς πολέμους όπως το εμπάργκο στη Ρωσία που τόχουμε πληρώσει ακριβά.
. Αντί για την προεκλογική δέσμευση για επιστροφή φόρου στα καύσιμα, η κυβέρνηση πετάει ψίχουλα 50 εκατομμυρίων σε μια μερίδα αγροτών (νεοεισερχόμενοι και συνεταιρισμένοι) και μόνο για μια χρονιά. Την ίδια ώρα όμως επικαλείται τις «δημοσιονομικές συνθήκες», όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις για να δώσει 370 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για επιστροφή φόρου καυσίμων και αφορολόγητο πετρέλαιο σε εφοπλιστές, ξενοδόχους, κλινικάρχες.
Για τους παραπάνω λόγους οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι αποθαρρύνουν τα παιδιά τους να μείνουν στις καλλιέργειες και τα κοπάδια. Η πραγματικότητα αυτή δεν μπορεί να κρυφτεί ούτε με τις υπερκαλύψεις στο πρόγραμμα των νέων αγροτών των υπολοίπων περιφερειών αλλά ούτε φυσικά και με την τραγική εικόνα της περιφέρειας Ηπείρου. Οι συνολικές θέσεις που επιδοτεί το πρόγραμμα των νέων αγροτών είναι κατά πολύ λιγότερες των αποχωρήσεων και συνταξιοδοτήσεων με αποτέλεσμα την υπερκάλυψη στο προϋπολογισμό πολλών περιφερειών.

Ιεραρχήσεις για το επόμενο διάστημα

Πρώτον, Δεν κλείνουμε τα μάτια μας και δεν εφησυχάσουμε με τα θετικά βήματα που μετρούμε. Μας απασχολεί ότι αρκετοί βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι παραμένουν εκτός αγροτικών συλλόγων και υπάρχουν περιοχές που δεν υπάρχει αγροτικός σύλλογος. Τους τρώει το σαράκι της μοιρολατρίας και του ότι «δεν γίνεται τίποτα». Χρειάζεται να συγκρουστούμε με τέτοιες αντιλήψεις. Πατώντας στη θετική πείρα από την συγκρότηση των δυο νέων αγροτικών συλλόγων και ότι τα πράγματα δεν μένουν αναλλοίωτα χρειάζεται το επόμενο διάστημα να σχεδιάσουμε πως θα δημιουργήσουμε, με βάση τις ανάγκες των καιρών, όρους και προϋποθέσεις για την συγκρότηση νέων αγροτικών συλλόγων και για την ενίσχυση των υπαρκτών. Στόχος μας είναι να συσπειρώσουμε πολύ περισσότερους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους να ενισχυθεί το αγροτικό κίνημα.
Δεύτερον, οι Αγροτικοί Σύλλογοι που αποτελούν τα «ποδάρια» του αγροτικού κινήματος, χρειάζεται να λειτουργήσουν ουσιαστικά αναδεικνύοντας τα προβλήματα της παραγωγής αλλά και της ζωής των αγροκτηνοτρόφων στην ύπαιθρο και στην πόλη. Για παράδειγμα τώρα με την πανδημία είναι καθοριστικό το ζήτημα της ανύπαρκτης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τα αποδυναμωμένα Κέντρα υγείας αλλά και άλλα ζητήματα όπως σχολεία, πολιτισμός, αθλητισμός. Που σημαίνει ότι τα ΔΣ χρειάζεται να συνεδριάζουν τακτικά να ενημερώνουν με συγκεντρώσεις και περιοδείες τους αγροτοκτηνοτρόφους ώστε να αναδεικνύουν ζητήματα που απασχολούν την συγκεκριμένη περιοχή, να οργανώνουν τον αγώνα διεκδίκησης αιτημάτων με οποιονδήποτε τρόπο μάζεμα υπογραφών, υπόμνημα, παράσταση διαμαρτυρίας, κινητοποίηση μέχρι και κατέβασμα τρακτέρ στο δρόμο.
Τρίτον, γνωρίσουμε πολύ καλά την ιδιαίτερη συμβολή που έχουν οι γυναίκες αγρότισσες όμως είναι λίγες εκείνες που συμμετέχουν στους αγροτικούς συλλόγους και γενικότερα στο κίνημα. Η συμμετοχή των γυναικών αγροτισσών θα δώσει μια πραγματική ώθηση στον αγώνα μας.
Τέταρτο, είναι βασικό με τους αγώνες μας να κτίζουμε και την κοινή συμμαχία με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους με όλους αυτού που υποφέρουν από την αντιλαϊκή πολιτική και έχουν κατά καιρούς συμπαρασταθεί ουσιαστικά στους αγώνες μας, έχουν βρεθεί στο πλευρό μας. Το Εργατικό Κέντρο της Άρτας έχει στηρίξει με όλους τους τρόπους τις κινητοποιήσεις μας. Μια τέτοια συμμαχία θα κρίνει και το αποτέλεσμα των αγώνων μας. Δεν ξεχνάμε την καθοριστική συμβολή που είχε η συμμετοχή των εργατικών σωματείων στην μεγάλη μας κινητοποίηση που κάναμε στη Αθήνα και κερδίσαμε το αφορολόγητο. Σημαντικό ήταν και το πρόσφατο ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ συλλαλητήριο που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και συμμετείχαμε και εμείς. Μια τέτοια συμμαχία εργατών – αγροτών – αυτοαπασχολούμενων μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω, να ανακόψει την επίθεση, να έχουμε νέες κατακτήσεις που θα δίνουν ανάσες, να ανοίξει το δρόμο ώστε να παράγουμε σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχουμε σα χώρα και για να καλύπτουμε τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας και όχι τα κέρδη των μεγαλεμπόρων των μεταποιητικών βιομηχανιών και των επιχειρηματικών ομίλων.

Στο τέλος επικεντρώνουμε και τονίζουμε ότι

Με βάση τα παραπάνω προετοιμάζουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την καλύτερη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζουμε σύμφωνα και με τις αποφάσεις που πάρθηκαν στην σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στις 19 Δεκέμβρη όπου και συμμετείχαμε σε πανελλαδικό συντονισμό με τους αγροτικούς συλλόγους και Ομοσπονδίες.
Πρώτος σταθμός η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/1/20222 στις 11πμ με παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το γραφείο του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γ. Στύλιου
Συνεχίζουμε με συνεδριάσεις των αγροτικών συλλόγων, γενικές συνελεύσεις για το κατέβασμα των τρακτέρ στο δρόμο την Παρασκευή 4 Φλεβάρη στη Γέφυρα της Άρτας.

ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

• Αναπλήρωση του εισοδήματος των καλλιεργητών εσπεριδοειδών για την διαπιστωμένη ζημιά που έπαθαν το 2020 με προτεραιότητα στους βιοπαλαιστές που αντιμετωπίζουν τις περισσότερες δυσκολίες.
• Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια και στα εσπεριδοειδή
• Άμεση και αντικειμενική καταγραφή των ζημιών όπου υπάρχουν στην Ήπειρο και αποζημίωση τους από τον ΕΛΓΑ στο 100%.
• Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις. Να είναι ακατάσχετες.

• Να σταματήσει το όργιο παραβιάσεων και εξαπάτησης που γίνεται από τις «πύλες της κολάσεως» του ΟΣΔΕ σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων, με αποτέλεσμα κάποιοι επιτήδειοι να στήνουν χορό εκατομμυρίων ευρώ στις πλάτες τους, παίζοντας με το εθνικό απόθεμα, τις εκτάσεις, τους βοσκότοπους. Οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν και με έλεγχο με την ευθύνη των δομών του υπουργείου. Να αποσυνδεθούν οι ενισχύσεις στην κτηνοτροφία από τα βοσκοτόπια. Να μην έχει αναδρομική ισχύ η σχετική ΚΥΑ.

• Μείωση κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα-εφόδια, ζωοτροφές και στα βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Επιδότηση ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Δωρεάν νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων. Στήριξη της εγχώριας παραγωγής.
• Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση
• Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ. Αύξηση των συντάξεων σε 600Ε τον μήνα, για τους αγροτοκτηνοτρόφους, με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση των εισφορών για την Υγεία, σύνταξη στα 60 χρόνια για τον αγρότη και στα 55 για την αγρότισσα. Κάλυψη από το κράτος ασφαλιστικών εισφορών όσο διαρκεί η πανδημία.
• Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ. Να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες στους λογιστές με επιπλέον χρεώσεις για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια. Να μην επιστραφούν τα ψίχουλα της επιστρεπτέας προκαταβολής, που τα πήραν πολύ λίγοι αγρότες. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ. Κατάργηση των κάθε είδους χαρατσιών, π.χ. ΕΝΦΙΑ.
• Να διασφαλιστεί ο κρατικός και δημόσιος χαρακτήρας του ΕΛΓΑ, η κρατική ενίσχυσή του από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να ασφαλίζει την παραγωγή και κεφάλαιο φυτικό και ζωικό. Να αποζημιώνει χωρίς καθυστερήσεις στο 100% όλες τις ζημιές, με ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους βιοπαλαιστές αγρότες. Στελέχωση του οργανισμού με όλο το απαραίτητο επιστημονικό δυναμικό.
• Ριζική αναθεώρηση του πλαισίου, των κριτηρίων και των στόχων των δασικών χαρτών στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Λύσεις προς όφελος των αγροτοκτηνοτρόφων και των μικροϊδιοκτητών γης στο ζήτημα των δασικών χαρτών.
• Πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των υπηρεσιών Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, αποτελεσματικό πρόγραμμα δακοκτονίας με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση χωρίς εμπλοκή ιδιωτών.
• Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα. Κανένα αρδευτικό έργο με ΣΔΙΤ, που μετακυλούν ένα υπερδιογκωμένο κόστος στους αγρότες και στα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, για τα υπερκέρδη κατασκευαστικών ομίλων και τραπεζών.
• Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής των αγροτών.
• Να απαγορευτεί κάθε δραστηριότητα των επιχειρηματικών ομίλων σε βοσκήσιμες εκτάσεις, δάση, δασικές εκτάσεις.
• Να στελεχωθούν με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό τα Κέντρα Υγείας, τα Σχολεία και οι Προνοιακές δομές. Να μην προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Τραγωδία:45χρονος αυτοκτόνησε μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα Μουζακίου

Κώστας Παππάς

ΣτΕ: Ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο εκπαιδευτικών από τα ιδιωτικά στα δημόσια σχολεία

Κώστας Παππάς

Τέσσερις οι νεκροί από το θανατηφόρο τροχαίο στη Νέα Μπάφρα – Δικογραφία σε βάρος του οδηγού

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..