• Home
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • Γιορτάζοντας την Ελληνική Ημέρα Ανεξαρτησίας στο Βανκούβερ της Βρετανικής Κολομβίας
ΚΟΣΜΟΣ

Γιορτάζοντας την Ελληνική Ημέρα Ανεξαρτησίας στο Βανκούβερ της Βρετανικής Κολομβίας

Όσοι περνούν από το Δημαρχείο του Βανκούβερ αυτόν τον μήνα μπορεί να παρατηρήσουν τις μπλε και λευκές ελληνικές σημαίες να πετούν περήφανα δίπλα στις καναδικές γιορτές για τον εορτασμό της Ελληνικής Ημέρας Ανεξαρτησίας.
Η Ελληνική Ημέρα Ανεξαρτησίας γιορτάζεται κάθε χρόνο από Έλληνες σε όλο τον κόσμο για να τιμήσει τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821, του ξεσπάσματος του Ελληνικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας κατά της Οθωμανικής κυριαρχίας. Φέτος σηματοδοτεί την 200η επέτειο.
Οι Ελληνο-Καναδοί του Βανκούβερ είναι μόνο μερικές χιλιάδες, αλλά οι πρόγονοί τους ήταν μεταξύ των πρώτων πρωτοπόρων: Ψαράδες, υλοτόμοι, εργάτες μύλων και σιδηροδρόμων και μικροί επιχειρηματίες.

Οι Έλληνες του Βανκούβερ έχουν συμβάλει στην κοινωνική ζωή και τον πολιτισμό της πόλης από το κολύμπι της Πολικής Αρκούδας του Βανκούβερ – που ξεκίνησε το 1920 από έναν Έλληνα μετανάστη – στα θέατρα του vaudeville που χτίστηκε από τον Alexander Pantages, σε αξιοθέατα της πόλης όπως το άγαλμα της Νίκης στο κέντρο της πόλης. και από τις αγαπημένες ετήσιες Ελληνικές Ημέρες που διοργανώνει το Ελληνικό Καναδικό Συνέδριο του BC στο Ίδρυμα Ελληνικών Σπουδών Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser

Εορτασμός της Ελληνικής Ημέρας Ανεξαρτησίας στην αίθουσα χορού Commodore, 1929. Η επτάχρονη Λίλη Σπήλου στέκεται στην πρώτη σειρά, πέμπτο παιδί από τα αριστερά. Ο μικρότερος αδερφός της Γιώργος είναι στα δεξιά της.

Η Ελληνική Κοινότητα του Βανκούβερ ιδρύθηκε το 1927 και λίγα χρόνια αργότερα, ο Άγιος Γεώργιος, η πρώτη ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, ανεγέρθηκε στο Vine και το W. 7th. Αυτό το εκκλησιαστικό κτίριο, που τώρα ανήκει στο Kitsilano Neighborhood House, πωλήθηκε τη δεκαετία του 1970 όταν η ταχέως αναπτυσσόμενη Ελληνική Κοινότητα έχτισε τον σημερινό Ελληνικό Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και το Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο στην οδό Arbutus 4500.
Είναι αυτονόητο ότι η Ελληνική Ημέρα Ανεξαρτησίας υπήρξε από τις πιο σημαντικές γιορτές στην Ελληνική Κοινότητα του Βανκούβερ από την αρχή.
Μόλις χτίστηκε η παλιά εκκλησία του Αγίου Γεωργίου το 1930, οι εορτασμοί της Ελληνικής Ημέρας Ανεξαρτησίας πραγματοποιήθηκαν κυρίως στην αίθουσα της εκκλησίας.

Ελληνική Κοινότητα του Βανκούβερ, 1953. Το κοριτσάκι θα μπορούσε να είναι είτε η κόρη είτε η εγγονή του Clarence Hagapoulos-Driscos.

Η κυρία Τούλα Κούτλας θυμάται: «Φτάσαμε στην εκκλησία νωρίς και συγκεντρωθήκαμε στο φουαγιέ. Όλα τα παιδιά του ελληνικού σχολείου που φορούσαν κοστούμια τα φορούσαν περήφανα. Ήμουν τυχερός που έχω μια φορεσιά Amalia και μου άρεσε να το φοράω όποτε μπορούσα. Πολύ αργότερα είχα μια αγροτική φορεσιά. Αυτό εξυπηρετούσε πολλούς σκοπούς καθώς οι νέοι της εποχής μας χόρευαν σε διεθνή φεστιβάλ και ταξιδέψαμε σε διάφορες αγροτικές κοινότητες για να παίξουμε.
Οι εορτασμοί της Ελληνικής Ημέρας Ανεξαρτησίας είχαν ιδιαίτερη σημασία κατά τα χρόνια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Ελλάδα βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή και υπήρχε μεγάλη αίσθηση ενότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των Ελλήνων παντού. Κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, οι Ελληνο-Καναδοί του Βανκούβερ ξεκίνησαν το Ταμείο Ανακούφισης του Πολέμου με τη συμμετοχή πολλών τοπικών φιλέλληνων, όπως θυμάται ο κ. Άγγελος Παππάς.


Στις 24 Μαρτίου 1944, η καθημερινή επαρχία του Βανκούβερ ανέφερε ότι τότε ο δήμαρχος JW Cornett και ο IHThorlaksson, Πρόεδρος του Καναδικού Συνδέσμου Λαϊκού Φεστιβάλ, παρευρέθηκαν στη δοξολογία με αφορμή την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στο St. George’s και ότι «μια φρουρά τιμής αποτελούμενη από Παρευρέθηκαν επίσης ελληνοκαναδικά μέλη των τριών μαχητικών δυνάμεων.
Μετά το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, η μετανάστευση αυξήθηκε απότομα και πάνω από 100.000 Έλληνες εισήλθαν στον Καναδά μεταξύ του 1945 και του 1971, με τη μετανάστευση από την Ελλάδα να φτάνει στο αποκορύφωμά του το 1967.
Το 1978, η εκκλησία των Αγίων Νικολάου και Δημητρίου και η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα του Ανατολικού Βανκούβερ ιδρύθηκαν στην οδό Boundary 4541 και στη δεκαετία του 1980 ιδρύθηκε η Ελληνική Κοινότητα Surrey και η κοιλάδα Fraser και η εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Ο Nick Panos και ο Peter Capadouca έχουν πολλές αναμνήσεις από προηγούμενες εορταστικές εκδηλώσεις της Ημέρας της Ανεξαρτησίας από τη δεκαετία του 1970 και του 1980:
«Την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας μέλη της κοινότητας με παιδιά σχολικής ηλικίας που φορούσαν ελληνικές εθνικές φορεσιές θα πήγαιναν στο κενοτάφιο του Πολεμικού Μνημείου στους δρόμους του Χέιστινγκς και του Κάμπι για να στεφθούν στεφάνια και να τραγουδούν τον ελληνικό εθνικό ύμνο στη μνήμη εκείνων των γενναίων Ελλήνων που πέθαναν, έτσι η Ελλάδα θα ήταν ελεύθερη “
«Για ένα φινάλε σε αυτήν την τελετή, θα τραγουδούσαν επίσης τον καναδικό εθνικό ύμνο. Το 1993 χτίστηκε η Ελληνική Κενοτάφια του Βανκούβερ και έκτοτε η τελετή τοποθέτησης στεφανιών για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Κέντρο HCV
«Επιστολές πρόσκλησης εστάλησαν εκ των προτέρων στον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Βανκούβερ, τον πρωθυπουργό του Καναδά, τον πρωθυπουργό του BC, σε τοπικά MLA, τον δήμαρχο του Βανκούβερ και άλλους εθνοτικούς και εκπροσώπους προσκεκλημένους που τους προσκάλεσαν σε ένα συμπόσιο που γιορτάζει την ελληνική ανεξαρτησία Ημέρα στο Κέντρο Ελληνικής Κοινότητας του Βανκούβερ. “
«Στο συμπόσιο, υπήρχαν οι συνηθισμένες ομιλίες που σχετίζονται με την ελληνική ιστορία, συνοδευόμενες από βίντεο κλιπ και αφίσες Ελλήνων ηρώων. Επίσης, υπήρχαν ελληνικά παιδιά σχολείου και χορευτές από τις ελληνικές κοινωνίες ντυμένες με τοπικές φορεσιές που έπαιζαν παραδοσιακούς χορούς. “
«Φυσικά, το βράδυ σερβίρεται νόστιμο ελληνικό φαγητό σε όλους. Και, ως συνήθως, η ελληνική μουσική και ο χορός απολάμβαναν όλοι μέχρι τις «πρωινές ώρες» του πρωινού. “

Χορός δείπνου της Ελληνικής Ημέρας Ανεξαρτησίας στο Κέντρο Ελληνικής Κοινότητας, 1980.

Οι εορτασμοί της Ελληνικής Ημέρας Ανεξαρτησίας παρέμειναν στο επίκεντρο της Ελληνικής Κοινότητας του Βανκούβερ μέχρι σήμερα. Τα περισσότερα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας του Βανκούβερ αυτές τις μέρες είναι δεύτερης ή τρίτης γενιάς Ελληνο-Καναδοί. Ωστόσο, εξακολουθούν να είναι πολύ περήφανοι για την ελληνική κληρονομιά τους και παραμένουν συνδεδεμένοι με το ιστορικό τους παρελθόν.
Στις 25 Μαρτίου, λόγω του COVID-19, οι Ελληνο-Καναδοί του Βανκούβερ δεν θα μπορέσουν να γιορτάσουν φυσικά την 200ή επέτειο της Ελληνικής Ημέρας Ανεξαρτησίας. Ωστόσο, μπορούν ακόμα να μοιραστούν αναμνήσεις από παλιές γιορτές και να προσβλέπουν στο μέλλον.

πηγή:pappaspost.com

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Ο ιπτάμενος άνθρωπος έπεσε στην Μάγχη

Κώστας Παππάς

Ελπιδοφόρα νέα και από το εμβόλιο της AstraZeneca: Προσφέρει σημαντική ανοσία σε ηλικιωμένους

Κώστας Παππάς

Ολλανδία: Νεκρός Έλληνας επιχειρηματίας – Μαχαιρώθηκε σε οικογενειακό καυγά

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..