Με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την άμεση λειτουργία του Αγροδιατροφικού Πάρκου Ηπείρου με έδρα την Άρτα συνεδρίασε το Δ.Σ Αρταίων το απόγευμα της Δευτέρας 27 Ιουλίου.
Μία συνεδρίαση – συνέχεια της προηγούμενης με στόχο να υπάρξει πλήρης ενημέρωση από τους εμπλεκόμενους με την λειτουργία του Πάρκου που θεσμοθετήθηκε πριν από δύο χρόνια, όμως δεν προχώρησε η λειτουργία του. Ωστόσο, αν και αναμενόταν να λυθούν απορίες και να μπει ένα χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου, τα ερωτήματα παραμένουν μαζί με τις επιφυλάξεις για “δεύτερες σκέψεις” πίσω από την καθυστέρηση υλοποίησης του Πάρκου που σε συνδυασμό με την πλήρη λειτουργία της Γεωπονικής Σχολής μπορεί να αποτελέσει μία σημαντική δομή έρευνας, καινοτομίας, εκπαίδευσης και ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα. Τέσσερα σημεία αυτής της συνεδρίασης ενδεχομένως να είναι ουσιαστικά. Πρώτον, όλοι συμφωνούν ότι το Αγροδιατροφικό Πάρκο δεν αποτελεί τοπικιστική απαίτηση των αρτινών αλλά μία δομή που υποδεικνύει η επιστημονική κοινότητα ως αναγκαία δίπλα στη Γεωπονική Σχολή. Δεύτερον, όπως παραδέχθηκε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου τα αντικείμενα του ΠΑΤΕΠΗ και των Κέντρων που ανακοίνωσε η Περιφέρεια αλληλοεπικαλύπτονται και σε αυτά θα συμμετέχουν οι ίδιοι άνθρωποι. Τρίτον “ένας Νόμος μπορεί να καταργήσει έναν προηγούμενο Νόμο”, όπως είπαν ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας και η Κοσμήτορας της Γεωπονικής Σχολής. Τέταρτον, η ανύπαρκτη χρηματοδότηση για ένα έργο που αποτελεί εδώ και δύο χρόνια Νόμο του Κράτους. Και τα τέσσερα αυτά σημεία προκαλούν εύλογα ερωτήματα για το μέλλον όχι μόνο του ΠΑΤΕΠΗ αλλά και της Γεωπονικής Σχολής. Και όλα αυτά κινητοποιούν τον Δ. Αρταίων που θέλει να προλάβει αρνητικές ενδεχομένως εξελίξεις.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης ο Βουλευτής Άρτας του ΚΙΝΑΛ Χρίστος Γκόκας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης του Πανεπιστημίου Αναστάσιος Τσίνας, Στην αίθουσα του Δ.Σ παρέστησαν η Κοσμήτορας της Γεωπονικής Σχολής Αθηνά Τζώρα, ο Καθηγητής Γιάννης Σκούφος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Παράταξης “Κοινό Ηπειρωτών” Ράνια Γκίζα και Δημήτρης Τρομπούκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Γιάννης Γκολομάζος και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας Μιχάλης Νικολάου.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ανάγνωση από τον Πρόεδρο του Δ.Σ Κώστα Τράμπα, των επιστολών που έστειλαν όσοι δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν. Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης παρέπεμψε το σώμα στην επιστολή που είχε στείλει στις 14 Ιουλίου και σε αυτή αναφέρει τις απόψεις του για θέμα.Τονίζει ότι τα Κέντρα που ανακοινώθηκαν από την Περιφέρεια και θα ιδρυθούν σε Κατσικά και Κόνιτσα αφορούν σε απόφαση που λήφθηκε πριν τη νομοθέτηση του Αγροδιατροφικού Πάρκου και θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό “μακριά από τοπικιστικές αντιλήψεις. Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία ανάπτυξης του Πάρκου ενώ για την Άρτα ανακοινώθηκε η λειτουργία Κέντρου Καινοτομίας Κρέατος” τόνισε ο κ. Καχριμάνης για να σημειώσει ότι η απόφαση για το Αγροδιατροφικό Πάρκο ανήκει στο Πανεπιστήμιο.
Ο Βουλευτής Άρτας Ν.Δ Γιώργος Στύλιος δεν μπόρεσε να συμμετέχει ούτε μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στη Βουλή.
Η Βουλευτής Άρτας ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη στην επιστολή της υπογραμμίζει την προσήλωσή της στην δημιουργία του Αγροδιατροφικού Πάρκου και την συμπόρευση της σε όποια πρωτοβουλία αναληφθεί προς αυτή τη κατεύθυνση.
Επιστολή έστειλε και ο επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης “Κοινό των Ηπειρωτών” Γιώργος Ζάψας για να τονίσει ότι η ομάδα του καταψήφισε την ίδρυση των Κέντρων που ανακοίνωσε η Περιφέρεια καθώς αυτά, παρά τις διαβεβαιώσεις του Περιφερειάρχη περί του αντιθέτου, θα ακυρώσουν το Αγροδιατροφικό Πάρκο και κατ’ επέκταση τη Γεωπονική Σχολή.
Αρωγός σε όποια απόφαση του Δ.Σ που θα διασφαλίσει τη λειτουργία του Π.Α.ΤΕ.Π.Η στα όρια του Ν. Άρτας δήλωσε με επιστολή του και ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης “Ορίζοντες Ηπείρου” Στάθης Νάνος.
“Διεκδικούμε το αυτονόητο και για να σοβαρευτούμε, αν δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, να στηρίξουν επί της ουσίας την Άρτα” τόνισε στην αρχική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.
Την αναγκαιότητα και την σημασία του Αγροδιατροφικού Πάρκου τόνισαν στη συνέχεια ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Τ. Αλμπάνης και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Α. Τσίνας. Όμως, δεν υπάρχει χρηματοδότηση για την λειτουργία του.
“Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι αυτό το θέμα θα κατέληγε σε τέτοια δυστοκία” σημείωσε ο κ. Αλμπάνης για να προσθέσει ότι τα δύο πρώτα βήματα είναι η εκχώρηση της έκτασης και ο ορισμός μελών της διοίκησης. Όμως υπολείπονται τα 2,5 εκ. ευρώ που αφορούν στην χρηματοδότησή του. Ο Πρύτανης αναφέρθηκε και στην γενικότερη οικονομική κατάσταση του Πανεπιστημίου το οποίο εδώ και 8 χρόνια λειτουργεί με ελλειμματική χρηματοδότηση. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Τσίνας σημείωσε ότι τρεις είναι οι πυλώνες λειτουργίας του ΠΑΤΕΠΗ. Έρευνα – Επιστημονική και Εκπαιδευτική Επιμόρφωση – Άνοιγμα στη κοινωνία. Έγιναν τρεις προσπάθειες εύρεσης χρηματοδότησης του Πάρκου για το οποίο ο στόχος είναι μεσομακροχρόνια, να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο.
Η Κοσμήτορας της Γεωπονικής Σχολής Αθηνά Τζώρα εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς το μέλλον του ΠΑΤΕΠΗ εάν δεν υπάρξει επανακαθορισμός της κατάστασης και ουσιαστική ενίσχυση της Γεωπονικής Σχολής για να διασφαλιστεί το μέλλον της. Τόσο η κα Τζώρα όσο και ο κ. Σκούφος επιμένουν ότι τα Κέντρα Καινοτομίας Κρέατος και Γενετικής Βελτίωσης πρέπει να ενταχθούν στο Αγροδιατροφικό Πάρκο. “Είναι μία ομπρέλα με συμπαίκτες όλους μας και δεν πρέπει να υπάρξει άλλο Κέντρο Καινοτομίας στην ίδια Περιφέρεια” τόνισε η Κοσμήτορας για να προσθέσει ότι ένας Νόμος μπορεί να καταργήσει έναν άλλο Νόμο. “Όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε. Επομένως, ένας Νόμος μπορεί να καταργήσει το Νόμο του Πάρκου. Θα λειτουργήσουν δύο Πάρκα στην περιοχή ή το ένα από τα δύο θα καταργηθεί; Πρέπει να απαντηθεί αυτό το ερώτημα για να προχωρήσει απρόσκοπτα το Αγροδιατροφικό Πάρκο. Θα παίζουμε κλεφτοπόλεμο σε μια τόσο μικρή Περιφέρεια;” ήταν τα ερωτήματα που έθεσε η κα Τζώρα.
Ο Βουλευτής Χρίστος Γκόκας τόνισε ότι σωστά κινητοποιείται ο Δήμος και πρέπει να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με το τι δομές θα λειτουργήσουν, με τι αντικείμενο και με ποια χρηματοδότηση για να υπάρχει προοπτική.
“Φοβάμαι ότι θα μείνουμε ουραγοί” τόνισε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μ. Νικολάου ενώ ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ. Γκολομάζος σημείωσε ότι όλοι πρέπει να παλέψουμε για το ΠΑΤΕΠΗ.
Οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων
“Κάναμε 45 χρόνια για να δούμε τη Γεωπονική Σχολή και την πήραμε κουτσουρεμένη. Δεν θέλουμε να περάσουν άλλα 45 χρόνια για να δούμε το Αγροδιατροφικό Πάρκο” τόνισε η Τζένη Ταπραντζή – Κοίλια η οποία προτείνει τη σύσταση μιας επιτροπής που θα επισκεφθεί τα αρμόδια Υπουργεία και θα διεκδικήσει χρηματοδότηση ” κάνοντας φασαρία” όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο Γιάννης Παπαλέξης σημείωσε ότι εκτός από το επιστημονικό κομμάτι που αναλύθηκε διεξοδικά υπάρχει και το πολιτικό και σε αυτό “φοβάμαι ότι θα μείνει στα χαρτιά. Πρέπει να κινητοποιηθούμε και να πάμε με γρήγορα βήματα”. Ο κ. Παπαλέξης, όπως και ο Δήμαρχος νωρίτερα σημείωσε ότι μόλις κινητοποιήθηκε ο Δήμαρχος Αρταίων βγήκαν να πουν ότι τα δύο Κέντρα στο Ν. Ιωαννίνων είχαν προηγηθεί χρονικά.
Ο Γιώργος Μπαλάγκας έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα. Ποιος είναι εκείνος που αντιδρά στις θέσεις των ειδικών και αντί να βοηθήσει στην ανάπτυξη, προσπαθεί να υποβαθμίσει την περιοχή; Υπάρχουν συγκεκριμένα συμφέροντα; Κι αν υπάρχουν, να αποκαλυφθούν. Ποιοι είναι εκείνοι που αυθαίρετα το εμποδίζουν να συμβεί ενώ το υποδεικνύουν οι ειδικοί;
Ο Στράτος Καλλώνης χαρακτήρισε “πραγματικό σκάνδαλο” την υποχρηματοδότηση της Παιδείας. Έθεσε και ζητήματα λειτουργίας των Πανεπιστημίων και της δημόσιας δωρεάν Παιδείας αλλά και τους κινδύνους από τη λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Επίσης, διαφωνεί με την κατεύθυνση που φαίνεται ότι θα έχει, όπως είπε, η λειτουργία του ΠΑΤΕΠΗ. “Δεν θέλουμε ένα Πάρκο που θα διενεργεί κατά παραγγελία έρευνες από ιδιώτες που θα καρπώνονται τα οφέλη για το κέρδος τους”.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο Δήμαρχος Αρταίων κάλεσε τον Πρύτανη και την Κοσμήτορα να προχωρήσουν το Σχέδιο ώστε μέχρι τη συνεδρίαση της Συγκλήτου στις 25 Αυγούστου να έχουν προχωρήσει κάποια βήματα.”Αν το Πανεπιστήμιο είναι αυτοδιοίκητο, δεν πρέπει να ακούσει κανέναν και να προχωρήσει το σχέδιο λειτουργίας του ΠΑΤΕΠΗ προς όφελος της επιστημονικής κοινότητας. Ο Πρύτανης να προχωρήσει στη λειτουργία του Πάρκου με τα Κέντρα Καινοτομίας Κρέατος και Γενετικής Βελτίωσης κι αν θέλει κάποιος Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης να λειτουργήσει δικά του Κέντρα, είναι στην διακριτική του ευχέρεια να το κάνει”.
Όσο για την χρηματοδότηση, ο κ. Τσιρογιάννης σημείωσε ότι θα αναζητηθεί χρηματοδότηση στα αρμόδια Υπουργεία κι αν χρειαστεί ο Δ. Αρταίων θα διαθέσει και περισσότερα χρήματα από το αρχικό ποσό των 100.000 ευρώ. “Είμαι αισιόδοξος ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο μας”.
Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις