Τα περισσότερα φρούτα τα καταναλώνουμε τώρα το καλοκαίρι. Μεταξύ αυτών είναι και τα βερίκοκα, ροδάκινα, κεράσια, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, κορόμηλα, αχλάδια κλπ. Όλα τα απομεινάρια τους (κυρίως τα κουκούτσια) τα πετάμε στα σκουπίδια. Αυτή η πράξη ισοδυναμεί με μια από τις μεγαλύτερες «ανοησίες» της «έξυπνης» εποχής μας.
«Το κουκούτσι είναι ο σπόρος για να μεγαλώσει ένα δένδρο. Είναι γενετικό υλικό που, αν εκτεθεί στα στοιχεία της φύσης, είναι πιθανόν να φυτρώσει, να μεγαλώσει, να καρπίσει και να δώσει όλα τα οφέλη που μπορούμε να πάρουμε από την παρουσία ενός οπωροφόρου δένδρου ή θάμνου. Μπορεί με τα φρούτα του να δώσει τροφή σε ανθρώπους και άγρια ζώα. Μπορεί να δώσει περισσότερο οξυγόνο από ότι η ποώδης βλάστηση», αναφέρει το ΓΕΩΤΕΕ παράρτημα Θράκης σε σχετική ανακοίνωση.
Επίσης η παρουσία δένδρων μπορεί να αντιστρέψει την κλιματική αλλαγή που βλέπουμε να συμβαίνει γύρω μας, όπως έχει επισημανθεί από πολλούς επιστήμονες. Για αυτό λοιπόν στην υπόλοιπη ζωή μας καλό είναι να το βάλουμε ως στόχο.
Όπως έχουμε βάλει στην ζωή μας τον διαχωρισμό των σκουπιδιών σε ανακυκλώσιμα και μη, έτσι πρέπει να κάνουμε και ένα κουτάκι όπου θα μαζεύουμε τους σπόρους (κουκούτσια) των φρούτων που καταναλώνουμε.
Στην συνέχεια όπως θα πηγαίνουμε κάπου με το αυτοκίνητό μας ή το ποδήλατο, τα διασκορπίζουμε σε μέρη ακαλλιέργητα όπου παρατηρούμε την απουσία δένδρων.
Για τα υπόλοιπα αφήστε την φύση να φροντίσει. Τα πιο υγιή, δυνατά και ευπροσάρμοστα θα μεγαλώσουν. Γι αυτό λοιπόν: «Σκορπίστε τα κουκούτσια σε ακαλλιέργητες εκτάσεις».
Σίγουρα δεν θα φυτρώσουν όλα, αλλά και το 1% αυτών να φυτρώσει είναι πολύ καλύτερο από το να τα πετάμε στα σκουπίδια και να καταστρέφουμε γενετικό υλικό, που η βλάστησή του θα μπορούσε να κάνει τον πλανήτη μας καλύτερο.
previous post