Ένας ακόμη ύποπτος φάκελος, από τους δεκάδες που έχουν φθάσει τις τελευταίες ώρες σε Πανεπιστήμια της χώρας έφθασε και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σήμερα το πρωί.
Με αποστολή από Ινδία , ο φάκελος εντοπίστηκε από τους υπαλλήλους του ταχυδρομείου του εκπαιδευτικού ιδρύματος και ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπει το σχετικό πρωτοκόλλο με την επέμβαση της ΕΜΑΚ και τη μεταφορά του φακέλου στο Γενικό Χημείο του Κράτους για να ελεγχθεί το περιεχόμενό του.
Στο Γενικό Χημείο του Κράτους βρίσκεται και ο ύποπτος φάκελος που έφθασε στο ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα.
Η αποστολή του φακέλου έγινε από την Ινδία, και από τη θυρίδα του ΤΕΙ έφθασε στο γραφείο του Προέδρου, δεν ανοίχθηκε όμως από κανέναν καθώς κρίθηκε ύποπτος.
Αργά το μεσημέρι της Πέμπτης ειδοποιήθηκε η ΕΜΑΚ, για να φθάσει λίγο αργότερα στην Άρτα η ομάδα αντιμετώπισης χημικών, βιολογικών και ραδιολογικών απειλών και να παραλάβει το φάκελο ακολουθώντας όλες τις διαδικασίες που προβλέπει το σχετικό πρωτόκολλο.. Οι εγκαταστάσεις ελέγχθηκαν και για πιθανή διαρροή υλικού, αλλά δεν διαπιστώθηκε κάτι τέτοιο.Επτά υπάλληλοι οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τον ύποπτο φάκελο μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο Νοσοκομείο Άρτας.
Ο φάκελος τοποθετήθηκε σε πλαστικό δοχείο με διπλή σφράγιση ώστε να μεταφερθεί και να παραδοθεί στην υπηρεσία του Γενικού Χημείου του Κράτους, στα Γιάννινα.
Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η ΕΜΑΚ καλείται να διαχειριστεί ένα τέτοιο περιστατικό στην Ήπειρο.
Σε ανακοίνωση του το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ενημερώνει τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας για τη διαχείριση ύποπτων φακέλων τονίζοντας:
«Μετά από τα συνεχή κρούσματα αποστολής φακέλων με ύποπτη σκόνη σε πανεπιστημιακά Ιδρύματα και με αποστολέα, κυρίως, από την Ινδία, παρακαλούνται όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με τη λήψη και το άνοιγμα φακέλων που φέρουν ύποπτο περιεχόμενο.
Συγκεκριμένα, συνιστάται να μην ανοίγουν τους φακέλους αυτούς και να ενημερώνουν άμεσα το γραφείο του Πρύτανη για την ασφαλή διαχείριση αυτών».
Όπως μας ενημέρωσε ο Πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου Αναστάσιος Τσίνας, οι επτά υπάλληλοι που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους, επέστρεψαν στα σπίτια τους καθώς δεν παρουσίασαν καμία συμπτωματολογία ενώ το γραφείο στο πρωτόκολλο του ΤΕΙ που εντοπίστηκε ο φάκελος, σήμερα παρέμεινε κλειστό.
Σε ότι αφορά το χρονικό της όλης υπόθεσης που έχει κινητοποιήσει πανελλαδικά όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και την αντιτρομοκρατική, ο πρώτος φάκελος με ύποπτη σκόνη στάλθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη για να ακολουθήσει η αποστολή τέτοιων φακέλων και σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας όπως το ΤΕΙ Ηπείρου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο, Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στη Σπάρτη, η Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου, στο Πανεπιστήμιο Κοζάνης, στο Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ.α
Οι αναλύσεις στο φάκελο της Μυτιλήνης έδειξαν ότι φάκελος περιείχε «βιομηχανικές ερεθιστικές ουσίες» που χρησιμοποιούνται στη παραγωγή και βελτίωση συγκολητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης.
Η ΓΓΠΠ συνιστά, σε περίπτωση που εντοπιστεί φάκελος με αντίστοιχα ή παρόμοια χαρακτηριστικά, να μην ανοιχθεί, αλλά να ενημερώνεται άμεσα η Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα.
«Εάν έχει ανοιχτεί, να παραμείνετε στον χώρο που έχει ανοιχτεί ο φάκελος και να ενημερώσετε άμεσα την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες» συμβουλεύει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις