• Home
  • ΗΠΕΙΡΟΣ
  • Αρνητική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου για την καύση απορριμμάτων
ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρνητική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου για την καύση απορριμμάτων

17 περιφερειακοί σύμβουλοι περιφέρειας Ηπείρου με κοινό αίτημα ζήτησαν την άμεση σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου με αποκλειστικό θέμα τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την καύση απορριμμάτων. Η συζήτηση έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου 2025 όπου ακούστηκαν τοποθετήσεις περιφερειακών συμβούλων και τό Περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε για το θέμα ΟΜΌΦΩΝΑ αρνητικά.
Η δική μου τοποθέτηση πού έκανα στο Περιφερειακό συμβούλιο είναι η εξής:
Είναι γεγονός ότι σήμερα γίνεται μια σοβαρή συζήτηση για την καύση τών απορριμμάτων , δεν θα αποκλείσουμε το γεγονός ότι οι επιπτώσεις της μονάδας καύσης απορριμάτων επιβαρύνει την υγεία του ανθρώπου ,το περιβάλλον και επίσης θα υπάρξει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, ενώ απεναντίας κέρδη θα έχουν μόνο οι μεγάλες εταιρείες πού θά λειτουργούν τά εργοστάσια.
Η μόλυνση του αέρα του εδάφους και το νερού θα είναι μεγάλη και εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ψέμα όσον αφορά την καύση πού το παρουσιάζουν σαν φιλικό στο περιβάλλον.
Δεν είναι έτσι όμως τα πράγματα
Η κυβέρνηση εν μέσω καλοκαιριού χωρίς διάλογο έφερε μια προσχηματική διαβούλευση για κατασκευή έξι εργοστασίων καύσης απορριμάτων σέ διαφορετικές περιοχές που δεν συζητήθηκαν οι σοβαρές καταστροφικές επιπτώσεις προς το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.
Ενώ είναι ήδη γνωστό ότι η ευρωπαϊκή ένωση αρνείται να προωθήσει και να χρωματοδοτήσει τέτοια είδους σχέδια λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης η κυβέρνηση προχώρησε στη δημιουργία των εργοστασίων.
Επίσης η κυβέρνηση απαξιώνει την ανακύκλωση που είναι ένα πολύ σοβαρό εργαλείο και φτιάχνει εργοστάσια καύσης απορριμάτων.
Ξέρουμε ότι σε όλο τον κόσμο η μεγαλύτερη καμπάνια που γίνεται προβλέπεται για την ανακύκλωση, επίσης για την επαναχρησιμοποίηση και την κομποστοποίηση.
Οσα σκουπίδια δεν δύναται να ανακυκλωθούν τότε μόνο μπορούν να γίνει καύση κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και αυστηρές προδιαγραφές .
Ανακύκλωση και καύση σκουπιδιών σε καμμία περίπτωση δεν πάνε μαζί, όπου γίνεται ανακύκλωση δεν υπάρχει καύσιμη ύλη, οπου γίνονται εργοστάσια καύσης σκουπιδιών δεν θα υπάρχει ανακύκλωση.
Εμείς λέμε όχι στην καρκινογόνο καύση και ναι στην ανακύκλωση.
Επίσης ένα πράγμα που θα ακολουθήσει, θα εκτοξευτούν τα κόστη διαχείρισης προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και οι πολίτες θα πληρώσουν ακριβά για μια ακόμη φορά τό μάρμαρο.
Αρα δηλώνουμε καθαρά ή καύση απορριμμάτων είναι ένα έγκλημα προς την κοινωνία και δεν θα επιτρέψουμε να γίνουμε πειραματόζωα σε αυτό το έγκλημα.
Επίσης θέλω να αναφερθώ κύριε καχριμάνη σέ ένα πολύ σημαντικό θέμα και αφορά την μεταφορά σκουπιδιών από την Κέρκυρα.
Χωρίς να ξέρει κανένας ούτε καν οι δήμαρχοι καταφθάνουν σκουπίδια από την κέρκυρα στο ΧΥΤΥ βλαχέρνας κάτι που είναι παράνομο.
Ο ΧΥΤΥ δέχεται μόνο επεξεργασμένα υπολείμματα σκουπιδιών που επιστρέφουν από το εργοστάσιο επεξεργασίας στα Γιάννενα.
Ποιος έδωσε την εντολή της μεταφοράς, γιατί έγινε εν κρυπτώ όλο αυτο.
Έμαθα για κάποιον κύριο Γραφάκο ο οποίος παρέκαμψε τους πάντες .
Τα σκουπίδια έρχονται στο ΧΥΤΥ βλαχέρνας, προσέξτε σκουπίδια όχι υπολείμματα , δεν πηγαίνουν στο εργοστάσιο να γίνει διαλογή αλλά έρχονται τα σκουπίδια.
Και ενώ ο πολίτης της Άρτας χρεώνεται νά πάνε τα σκουπίδια στον σταθμό μεταφόρτωσης, από εκεί στο εργοστάσιο στα Γιάννενα και νά επιστρέψουν πίσω τα υπολείμματα για ταφή αυξάνοντας το κόστος.
Θα μου πείτε τώρα εσείς ότι δεν έχετε καμία ευθύνη, δεν είστε υπεύθυνος γιατί αφαιρέθηκε από την Περιφέρεια όλη αυτή η διαδικασία.
Ναι αλλά είσαι ο περιφερειάρχης Ηπείρου έχεις υποχρέωση να προστατεύσεις τους πολίτες όταν υπάρχει μία παρανομία , εφόσον οι δήμαρχοι δεν αντιλήφθηκαν το μέγεθος της παρανομίας ωφειλες να πάρεις την πρωτοβουλία και να σταματήσεις αυτό που γίνεται.
Και μην πεις και εσύ ότι δεν ήξερες;
Σέ τέτοιες περιπτώσεις σηκώνεις το ανάστημα σου και λες ως εδώ.
Δεν είναι η άρτα η χαβούζα των σκουπιδιών γιατί στην βλαχέρνα πηγαίνουν τα υπολείμματα δεν πηγαίνουν τα σκουπίδια ,άρα εδώ γίνεται περιβαλλοντολογική καταστροφή.
Διπλα είναι το ποτάμι είναι η λίμνη πουρναρίου, ποιος μας λέει ότι ο υδροφόρος ορίζοντας τις περιοχής δεν θα μολυνθεί.
Ακούγεται στο μέλλον να πάρει νερό για ύδρευση και για άρδευση η Άρτα και ο κάμπος από τη λίμνη πουρναρίου.
Τι να πάρει μολυσμένο νερό;
Θα πάρετε την πρωτοβουλία να σταματήσει αυτό το έγκλημα που γίνεται από άνωθεν.
Στην Άρτα μας τά περνουν όλα, τι μας δίνουν; Σκουπίδια.

Παπαχρηστάκης Άλκης
Περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου συνδιασμού Ήπειρος Όλον- Τόπος να ζεις
Αντιπρόεδρος της επιτροπής κοινωνικών θεμάτων.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Με μεγάλη επιτυχία και την συμμετοχή της Εταιρείας Βυζαντινών Μελετών Νομού Πρεβέζης πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για τον Ήρωα Θεόδωρο Κολοκοτρώνη

Κώστας Παππάς

Δήλωση Κώστα Μπάρκα για τη συμπλήρωση πενήντα τριών ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967

Κώστας Παππάς

Μήνυμα Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη, για την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..