• Home
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Καίριες παρεμβάσεις για δύο φλέγοντα θέματα της Δημόσιας Διοίκησης λίγο πριν τη συζήτηση του Ν/Σ στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καίριες παρεμβάσεις για δύο φλέγοντα θέματα της Δημόσιας Διοίκησης λίγο πριν τη συζήτηση του Ν/Σ στη Βουλή

Γράφει ο Θεόδωρος Γόγαλης

Στη συνεδρίαση του Τομέα Δημόσιας Διοίκησης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής συζητήσαμε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για το ΑΣΕΠ και τη βελτίωση λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο και ψηφίστηκε χθες, Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024, τα ξημερώματα, στη Βουλή.
Στην ολομέλεια του Τομέα τοποθετήθηκα και κατέθεσα τα σχόλιά μου εγγράφως επί του κριτηρίου της εντοπιότητας, επί του κωλύματος συμμετοχής στις διαδικασίες πλήρωσης θέσεων και επί της διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής της συνυπηρέτησης, σημεία τα οποία αφενός συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση που έλαβαν οι βουλευτές του Κόμματος από τον Τομέα, αφετέρου χρησιμοποιήθηκαν στις ομιλίες τους. Πρόκειται για σημεία και παρεμβάσεις καταλυτικές, που θα διευκολύνουν τη ζωή χιλιάδων συμπολιτών και συναδέλφων.
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής καταψήφισε επί της αρχής το εν λόγω νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ, καθώς, όπως επισημαίνεται και από την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής, “με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ενδεχομένως να βάλλονται η αρχή της αξιοκρατίας και της ίσης πρόσβασης στη δημόσια υπηρεσία”.
Να επισημάνω στο σημείο αυτό ότι σήμερα το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δέχεται έντονη κριτική από το Μαξίμου επί της στάσης αυτής, μιας και οι προσδοκίες για ψήφιση του νομοσχεδίου έπεσαν στο κενό. Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε ορισμένα πολύ συγκεκριμένα άρθρα, που αφορούν στις βελτιωτικές διατάξεις για τους αναπήρους και τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της συνυπηρέτησης.
Γενικότερα επί του συνόλου των διατάξεων, πρέπει να τονίσω, πως αφού σκοπός του νομοσχεδίου είναι να καταστήσει το Δημόσιο “αποτελεσματικότερο και σύγχρονο”, όπως αναφέρεται στο Ν/Σ, τότε απαιτείται η υιοθέτηση λογικών αυστηρής τεκμηρίωσης με χρήση τόσο ποσοτικών όσο και ποιοτικών αναλύσεων και δεδομένων, κάτι που στην υφιστάμενη περίπτωση γίνεται πολύ περιορισμένα. Η απουσία επακριβών και τεκμηριωμένων αριθμητικών και ποιοτικών στοιχείων συνιστά μείζον έλλειμμα της όλης προσπάθειας.
Επιπλέον, για να λειτουργεί ορθά και ποιοτικά η Δημόσια Διοίκηση, θα πρέπει να είναι επαρκώς οργανωμένη και οριοθετημένη, να λειτουργεί στρατηγικά, δηλαδή σε μία λογική σχεδίασης σκοπών και στόχων, να διασφαλίζει την αξιοκρατία και να δημιουργεί αίσθημα εμπιστοσύνης στους συμμετέχοντες.
Δυστυχώς, μετά και το νέο Ν/Σ/, καμία από τις ανωτέρω παραμέτρους δεν υφίστανται σήμερα στην ελληνική πραγματικότητα!

Γόγαλης Θεόδωρος

Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Πολιτικής MBA-Διοίκηση Επιχειρήσεων
Μέλος Τομέα Δημόσιας Διοίκησης & Μεταναστευτικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής
Υπεύθυνος Τομέων Δημόσιας Διοίκησης, Υγείας, Τύπου, Νεανικότητας και Οικονομικού ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Άρτας

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Προμήθεια Ειδ. Επιχειρησιακού Εξοπλισμού Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου

Κώστας Παππάς

Επίσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πραγματοποίησε ο βουλευτής Ν. Πρέβεζας κος Σπυρίδων Κυριάκης

Κώστας Παππάς

Γιώργος Στύλιος: Πλήγμα για τους ελαιοπαραγωγούς – Φέτος οι τιμές αγοράς της ελιάς είναι κάτω του κόστους.

Κώστας Παππάς

Leave a Comment

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..