Το Πάσχα αποτελεί μία από τις αγαπημένες οικογενειακές εορτές. Η διατροφή το Πάσχα διαφέρει συχνά από τη διατροφή των προηγούμενων ημερών, λόγω της νηστείας. Οι γιορτινές ημέρες του Πάσχα είναι καλό να αποτελούν μία πολύ καλή ευκαιρία να δούμε φίλους, συγγενείς και φυσικά να ζήσουμε τα έθιμα και να απολαύσουμε τις πασχαλινές διατροφικές προτάσεις, χωρίς όμως αυτό να χαρακτηρίζεται από υπερφαγία και πιθανά γαστρεντερικά προβλήματα.
Πως μπορώ να προσέξω τη διατροφή μου τις μέρες του Πάσχα;
Για να μην παρασυρθούμε στο γιορτινό τραπέζι, θα πρέπει να έχουμε έλεγχο της ποσότητας που καταναλώνουμε αλλά και του είδους των τροφών που επιλέγουμε. Σίγουρα δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε όλους τους πειρασμούς ή να κάνουμε υπερβολές. Το κλειδί βρίσκεται πάντα στην ισορροπία και το μέτρο μεταξύ των τροφών και θρεπτικών συστατικών που προσλαμβάνουμε. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δώσουμε στα παρακάτω:
• Μην παραλείπετε τα βασικά γεύματα της ημέρας.
Συνήθως, προκειμένου να εξοικονομήσουμε θερμίδες για τα πλούσιο πασχαλινό τραπέζι, δεν ακολουθούμε το συνηθισμένο μας πρόγραμμα διατροφής, αλλά αντιθέτως μειώνουμε τη συχνότητα των γευμάτων μας παραλείποντας κάποια από αυτά. Αυτό, όμως, μπορεί να αυξήσει την πείνα και να οδηγήσει τελικά στην υπερκατανάλωση τροφής. Προσπαθήστε να μην παραλείπετε γεύματα μέσα στην ημέρα. Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό αίσθημα πείνας και στην κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων φαγητού. Καταναλώστε κανονικά πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και θρεπτικά ενδιάμεσα σνακ. Τις ημέρες με τα μεγάλα τραπέζια όπως π.χ. το Πάσχα, τραφείτε κανονικά έως εκείνη τη στιγμή, αποφεύγοντας να παρευρεθείτε στο τραπέζι νηστικοί.
• Καταναλώστε πασχαλινά εδέσματα με μέτρο.
Από τη διατροφή το Πάσχα δε λείπουν τα πασχαλινά κουλούρια και τα τσουρέκια σε διάφορες εκδοχές. Μπορείτε να τα καταναλώσετε στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής στο πρωινό ή σε ενδιάμεσα γεύματα. Προγραμματίστε την κατανάλωση τέτοιων τροφίμων μέσα στην ημέρα αντί να προσπαθήσετε να τα στερηθείτε, κάτι που συνήθως αποτυγχάνει και οδηγεί στην κατανάλωση τροφής επιπλέον των κανονικών γευμάτων.
• Δημιουργήστε ένα ισορροπημένο πιάτο.
Γεμίσετε το μισό σας πιάτο με λαχανικά (ωμά ή μαγειρεμένα), το ένα τέταρτο με τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνη (π.χ. κρέας) και το υπόλοιπο με τροφές που περιέχουν άμυλο (π.χ., πατάτες, ψωμί, ζυμαρικά).
• Ενισχύστε τα λαχανικά και φρούτα.
Οι συγκεκριμένες τροφές όχι μόνο έχουν πολλές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, αλλά περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, οι οποίες σας βοηθούν να νιώσετε χορτάτοι και επομένως να αποφύγετε άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιγότερα θρεπτικά συστατικά.
• Δώστε προσοχή στις υγρές θερμίδες.
Τα αλκοολούχα ποτά (κρασί, κοκτέιλ, μπύρα, ποτά όπως ουίσκι, ούζο, τσίπουρο κ.ά.) συνήθως περιέχουν αρκετές θερμίδες. Ένα cocktail για παράδειγμα μπορεί εύκολα να περιέχει πάνω από 200 θερμίδες. Αντίστοιχα, θέλει προσοχή και στα αναψυκτικά με ζάχαρη καθώς περιέχουν θερμίδες χωρίς θρεπτικά συστατικά!
• Πιείτε άφθονο νερό.
Αντικαταστήστε το αλκοόλ και τα αναψυκτικά με ανθρακούχο νερό ή μεταλλικό νερό. Έτσι θα διατηρείτε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο!
• Παραμείνετε δραστήριοι καθ’ όλη την διάρκεια των διακοπών.
Αναζητήστε ευκαιρίες να ασκηθείτε, για έντονο περπάτημα ή χαλαρό τρέξιμο – ό,τι ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες και στις επιθυμίες σας.
Διατροφή για μετά το Πάσχα
Μετά το Πάσχα, είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε ένα υγιεινό πλάνο διατροφής για να ενισχύσουμε τη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης του οργανισμού μας και για να επιστρέψουμε σταδιακά στις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες. Μια σωστή διατροφή περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, τρόφιμα και προϊόντα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και σπόρους, πρωτεΐνη φυτικής και ζωικής προέλευσης, καλά λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα), άφθονο νερό, λιγότερα επεξεργασμένα και τυποποιημένα τρόφιμα, λιγότερο αλάτι και λιγότερη πρόσθετη ζάχαρη.
Στόχος μας αυτό το Πάσχα, θα πρέπει να είναι να προσέξουμε τα γεύματά μας, ώστε να μπορέσουμε εύκολα να ακολουθήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Τηρώντας την ποικιλία των τροφίμων, την ισορροπία μεταξύ των γευμάτων και το μέτρο στην ποσότητα, μπορούμε να έχουμε απόλαυση και υγεία! Προσπαθήστε να καταναλώνετε τα γεύματα με ενσυνειδητότητα, χωρίς υπερβολές αλλά ούτε και στερήσεις. Το φαγητό δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στο να ευχαριστηθούμε τις γιορτές, αλλά τον συνδετικό κρίκο που θα μας φέρει όλους πιο κοντά.
Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με Υγεία!
Αναστασία Μουλαροκώστα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
-Master Practitioner στις Διατροφικές Διαταραχές & την Παχυσαρκία
-Master Nutritionist στην Παιδική Διατροφή
-Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων
τηλ. επικοιν. : 2642300658, 6978365132
Β.Καραπάνου (πλησίον Δημαρχείου Αμφιλοχίας)