«Είχε δηλητηριάσει το παιδί της», είπε η εισαγγελική λειτουργός στην αγόρευση της, θέλοντας να δηλώσει ότι η κατηγορούμενη είχε κάνει «πλύση» εγκεφάλου στην 9χρονη κόρη της εναντίον του πατέρα της, Μάνου Δασκαλάκη.
Όπως ανέφερε η κ. Σπυριδωνίδου, η Ρούλα Πισπιρίγκου δεν προστάτευσε το παιδί της, κάνοντάς την “κοινωνό” της ιδιαιτέρως προβληματικής οικογενειακής σχέσης.
«Το είχε δηλητηριάσει το παιδί, γ’ αυτό δεν θέλει τον πατέρα του, και ρωτάμε γιατί η μικρή Τζωρτζίνα είναι σε αυτή την κατάσταση; Έχει δει τους γονείς της να τσακώνονται, έχει δει τον πατέρα του να φεύγει από το σπίτι, έχει δει τα αδέρφια της να πεθαίνουν. Εκείνη την περίοδο υπάρχουν μηνύματα που στέλνει στον κ. Δασκαλάκη που τον κατηγορεί και εκτοξεύει απειλές. Η Τζωρτζίνα ήταν γνώστης όλης αυτής της κατάστασης. Ναι, γιατί της τα έλεγε όλα η κ. κατηγορουμένη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η εισαγγελέας στάθηκε στο μήνυμα του Μάνου Δασκαλάκη προς τη Ρούλα Πισπιρίγκου, στο οποίο του λέει “Κάθε φορά που θα χωρίζουμε, θα φεύγει και ένα παιδί”, το οποίο όπως υποστήριξε την ανατρίχιασε. “Τι εννοούσε ο κ. Δασκαλάκης εκείνη τη στιγμή; Γιατί δεν αντιδρά σε αυτό το μήνυμα; Εγώ όταν το διάβασα ανατρίχιασα, της λέει στο μήνυμα “κάθε φορά που θα χωρίζουμε θα έχουμε μια απώλεια”; Δεν αντέδρασε στο μήνυμα , δε λέει τίποτα. Το άφησε να περάσει”, ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός και συνέχισε να αναλύει το προβληματικό περιβάλλον, στο οποίο μεγάλωνε η άτυχη Τζωρτζίνα, με την μητέρα της να ενδιαφέρεται κυρίως για τη δραστηριότητα και τις πιθανές εξωσυζυγικές σχέσεις του Μάνου Δασκαλάκη.
«Ενώ έχει χάσει ήδη δύο παιδιά, η κατηγορουμένη κάνει αναρτήσεις στα σόσιαλ μίντια, ενδιαφέρεται αν φορά τη βέρα του, αν δηλώνει παντρεμένος ή διαζευγμένος και η αγωνία της είναι τι κάνει ο Δασκαλάκης έξω, ενώ αυτή είναι με τη Τζωρτζινα μέσα. Το μυαλό της είναι έξω στον κ. Δασκαλάκη», είπε η κ. Σπυριδωνίδου, με την κατηγορουμένη να αποδοκιμάζει σιωπηλά τα όσα ακούει, κουνώντας το κεφάλι της.
Σε αυστηρό τόνο, η εισαγγελέας στην προσπάθεια “χαρτογράφησης” του ψυχικού κόσμου της άτυχης 9χρονης, επισημαίνει:
«Έχει βάλει το παιδί της σε θέση να απολογείται γιατί ζητά να δει το μπαμπά της στο νοσοκομείο; Μαγνητοφωνεί το παιδί της, για ποιο λόγο; Και αναρωτιόμαστε γιατί το παιδάκι ήταν στην κατάσταση που ήταν; Και αναρωτιόμαστε και λέμε γιατί σηκώθηκε τη νύχτα; Και αναρωτιόμαστε την ώρα που το παιδί είναι στα ΤΕΠ του νοσοκομείου, να της λέει η κ. Κατηγορουμένη, “γιατί με φέρνεις σε δύσκολη θέση με το μπαμπά σου»; σταχυολόγησε η εισαγγελέας και συμπλήρωσε ότι οι ενέργειες της κατηγορουμένης “έδειχναν” ότι προτεραιότητά της δεν ήταν το παιδί της, ακόμα κι όταν αυτό έμπαινε στο νοσοκομείο με πρόβλημα υγείας.
«Στις 8 το πρωί που πάνε στο Καραμανδάνειο, το πρώτο τηλέφωνο που κάνει είναι στο δικηγόρο. Είναι δυνατόν να μπαίνει το παιδί στο νοσοκομείο και να σκέφτεσαι να παίρνεις το δικηγόρο τηλέφωνο και όχι τον πατέρα του; Τόσο πολύ τρομάξανε, δεν πήρε τίποτα μαζί της. Και παίρνει το δικηγόρο; Φεύγει και αφήνει την αδερφή της με το παιδί, είναι δυνατόν να αφήνει τη θεία και όχι τον πατέρα; Σε ποια ζυγαριά μπαίνουν αυτά; Δεν αφήνει τον πατέρα και αφήνει τη θεία; Αν πάθαινε κάτι, ποιος θα υπέγραφε, ο πατέρας ή η θεία»; σημειώνει για τις επιλογές της Ρούλας Πισπιρίγκου.
“Γιατρός με Γ κεφαλαίο ο κ. Χασαπόπουλος”
Με τα θερμότερα λόγια μίλησε η κ. Σπυριδωνίδου στην αγόρευσή της για τον κ. Ιωάννη Χασαπόπουλο, αναισθησιολόγο του Καρμανδανείου νοσοκομείου της Πάτρας, για τους χειρισμούς του, στην εργώδη προσπάθειά του να επαναφέρει τη Τζωρτζινάκη, μετά από ανακοπή.
«Ο κ Χασαπόπουλος δεν υπερέβη τον εαυτό του κατά την επιστήμη του, έκανε το καθήκον του μπροστά στην ανθρώπινη ζωή. Όπως είπε στην κατάθεσή του, όταν έμαθε για ποιο παιδί, ποιας οικογένειας επρόκειτο, είπε ότι “έγινε μια έκρηξη στο κεφάλι μου». Αλίμονο για την κοινωνία μας να ζητούμε από γιατρούς να σταματούν την κάρπα, γιατί θέλουμε τον τέλειο άνθρωπο και ποιος έχει πει ότι οι ΑΜΕΑ δεν είναι κανονικοί άνθρωποι. Ο κ. Χασαπόπουλος στην κατάθεση του στο δικαστήριο, ήταν ένας ευπρεπής άνθρωπος. Είπε ότι δεν κοιτούσε ρολόι, έκανε συμπιέσεις και αδρεναλίνη για 55 λεπτά, πώς κρίνουμε και πετάμε λάσπη στον άνθρωπο και λέμε κακώς συνέχισε να κάνει κάρπα”, ανέφερε η εισαγγελέας Σπυριδωνίδου και χαρακτήρισε τη Τζωρτζίνα ηρωίδα.
«Η Τζωρτζίνα ήταν ένα πολύ δυνατό παιδί, ήταν πραγματική ηρωίδα και μαζί και ο κ. Χασαπόπουλος που ένα αναζωογόνηση επί πενήντα λεπτά. Και πού ήξερε ο κ Χασαπόπουλος αν μετά θα έχει εγκεφαλικά προβλήματα το παιδί; Τον συγχαίρω γι αυτό που έκανε, αν δεν είχε επιμείνει, η Τζωρτζίνα θα είχε φύγει. Με την αξιοθαύμαστη αναζωογόνηση του κ. Χασαπόπουλου, η Τζωρτζινα βγήκε ζωντανή και μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του Ρίο», σημείωσε εμφατικά η εισαγγελική λειτουργός.
Στην πρότασή της προς τους δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, η εισαγγελέας της έδρας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη «χλιαρή» για το μέγεθος του κινδύνου, αντίδραση της Ρούλας Πισπιρίγκου όταν ενημέρωσε τους γιατρούς του Καραμανδανείου για το επεισόδιο κατά το οποίο υπέστη ανακοπή καρδιάς.
«Αν είχε αντιδράσει έντονη εκείνη τη στιγμή, είμαι σίγουρη ότι όλοι οι γιατροί θα θυμούνταν εκείνη τη στιγμή, την κυρία κατηγορούμενη, δεν την άκουσε κανείς. Ιατρικές πράξεις δεν έκανε, αλλά ούτε φώναξε, ούτε ούρλιαξε, βλέπει ότι παθαίνει το παιδί της ό,τι έπαθε και το άλλο της παιδί, η Μιλένα και δεν πανικοβάλλεται, αντιδρά με ηρεμία», επεσήμανε η κ. Σπυριδωνίδου.
Η αγόρευση της εισαγγελέα συνεχίζεται με την περιγραφή των γεγονότων που μεσολάβησαν από τη στιγμή που η 9χρονη μεταφέρθηκε στη μεθ του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ρίο.