ΗΠΕΙΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοφία Τσώλα – Η ανάγκη ύπαρξης της ΟΓΕ

Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχει πληθώρα γυναικείων οργανώσεων, οι οποίες έχουν ως κύρια κατεύθυνσή τους τη διαιώνιση της γυναικείας εκμετάλλευσης του “νεοφιλελευθερισμού-καπιταλοσμού” και της πατριαρχίας. Παραμερίζουν στις αναλύσεις τους την ταξική εκμετάλλευση της γυναίκας, αρνούμενες την ταξική ρίζα του γυναικείου ζητήματος και τα πραγματικά αίτια της γυναικείας ανισοτιμίας. Στην πλειοψηφία τους, οι οργανώσεις αυτές, στερούνται κινηματικής αλλά και μαζικής βάσης, με τη δραστηριότητά τους να περιορίζεται μόνο σε ζητήματα όπως π.χ. αυτό της βίας κατά των γυναικών ή τη συμμετοχή τους σε κέντρα λήψης αποφάσεων, με αποτέλεσμα να αποπροσανατολίζουν τις γυναίκες και να αποτελούν εργαλείο προώθησης της πολιτικής της Ε.Ε. για τις γυναίκες.
Όμως, ο καπιταλισμός κάνει ολοένα και πιο σαφή τον ταξικό χαρακτήρα της ανισοτιμίας των γυναικών, με την ανεργία να χτυπάει κόκκινο, να ντύνεται με τον μανδύα του εθελοντισμού , να υποβιβάζει το επίπεδο της ζωής των γυναικών σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Στο έδαφος αυτό, γεννήθηκε η ανάγκη ενός ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, το οποίο και συνδέθηκε με το ταξικά προσανατολισμένο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και το κίνημα των αυτοαπασχολούμενων.
Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος έχοντας μεγάλη παρακαταθήκη τους πολύμορφους αγώνες και τη δυναμική της παρουσία στο λαϊκό κίνημα, έχει καθαρούς στόχους, εστιάζοντας σε γυναίκες που θα απεγκλωβιστούν από τα δόκανα της κυρίαρχης τάξης, που τις εγκλωβίζουν σε ξένα προς τα πραγματικά τους συμφέροντα. Εδώ εξάλλου, βρίσκεται και η ειδοποιός διαφορά της ΟΓΕ με τις κοινές γυναικείες οργανώσεις που αναλύσαμε ανωτέρω.
Στην ΟΓΕ συμμετέχουν γυναίκες της εργατικής τάξης, αγρότισσες, αυτοαπασχολούμενες, μανάδες, γυναίκες νέες που έρχονται με ορμή. Απέκτησε δύναμη και αποκτά από ιδρύσεώς της, όλο και περισσότερο, μέσα από τη δράση της, τη συγκρότηση ομάδων σε περιοχές και πόλεις, πανελλαδικά, οι οποίες και αποτελούν πυρήνες δράσης ανάμεσα στις γυναίκες της εργατικής, λαϊκής οικογένειας.
Η ΟΓΕ έχει τη δική της αυτοτελή προσφορά, σε κάθε αγώνα που δίνει στο χώρο δουλειάς, στη γειτονιά, μέσα στην ίδια την οικογένεια. Βασικός της στόχος όπως ήδη αναφέρθηκε, δεν είναι παρά ο αγώνας για την επιβίωση και την ισοτιμία της γυναίκας της εργατικής, της λαϊκής οικογένειας. Παλεύει για την ισότητα των γυναικών, με τέτοιο όμως τρόπο, ώστε να φτάσουμε να μιλάμε για παραμερισμό και κατάργηση κάθε φυλετικής ανισότητας, παλεύει να ανοίξει τον δρόμο για την πραγματική χειραφέτηση της γυναίκας από κάθε μορφή εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Να έρθει η στιγμή να μιλάμε για πραγματικό αλληλοσεβασμό και εκτίμηση μεταξύ των δύο φύλων, για δημιουργική συμμετοχή της γυναίκας σε όλα τα επίπεδα.
Φυσικά, για να θέσει η ΟΓΕ τους παραπάνω στόχους και σκοπούς , εστίασε από την αρχή στο πραγματικό πρόβλημα και στη ρίζα του κακού για το γυναικείο ζήτημα, κάτι που εξάλλου θα την οδηγήσει μια μέρα στην πραγματική υλοποίηση των στόχων αυτών.
Εστίασε λοιπόν, στο πραγματικό γυναικείο ζήτημα, στο φαινόμενο αυτό που αποτελεί ένα σύμπλεγμα οικονομικών, πολιτικών, πολιτιστικών ανισοτιμιών και διακρίσεων. Διακήρυξε, κάτι που όπως είπαμε τη διαφοροποιεί από τις λοιπές οργανώσεις, ότι η ανισοτιμία θα εξακολουθήσει να υπάρχει όσο κυριαρχεί η εξουσία του κεφαλαίου και όσο τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής μένουν στην εξουσία των κεφαλαιοκρατών. Ανέδειξε τα πραγματικά προβλήματα κάθε Ελληνίδας γυναίκας, όπως η ίση αμοιβή στην εργασία, η κοινωνική ασφάλιση, η συνταξιοδότηση, η αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου προς την κοινωνική ισοτιμία, την προστασία της μητρότητας κ.α.
Η ΟΓΕ, με την πολύμορφη δράση της πανελλαδικά, διεκδίκησε και καλλιέργησε τη συμμετοχή της γυναίκας σε όλες τις πλευρές της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Με την πρωτοπόρα δράση της και σε άλλες μαζικές οργανώσεις όπως επιτροπές ειρήνης, πολιτιστικούς συλλόγους, συμμετοχή των μελών της σε λαϊκά, αγωνιστικά ψηφοδέλτια.
Μιλώντας λοιπόν κανείς για τον ρόλο και τον σκοπό της ΟΓΕ, δεν μπορεί να αναφερθεί παρά στον λόγο και την ανάγκη ίδρυσής της, στα μέλη που την απαρτίζουν, αλλά και τέλος στις δράσεις και τον ταξικό τους σκοπό και στόχο.
Είναι λοιπόν σπουδαία η ύπαρξη και η συμβολή της. Όσο θα υπάρχει η αντιλαϊκή επίθεση, η ΟΓΕ με τις Ομάδες και τους Συλλόγους της, θα συμβάλλει στην οργάνωση της πάλης των γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, ώστε να εκλέιψει κάθε φόβος, κάθε απειλή, της εκάστοτε κυβέρνησης και των εργοδοτών, που επιχειρούν να τρομοκρατούν γυναίκες.
“Με πυξίδα τις ανάγκες μας, δυναμώνουμε τον αγώνα για την ισοτιμία και χειραφέτηση ενάντια στους εκμεταλλευτές μας.”

Σοφία Τσώλα
Άρτα, 18/12/2023

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Η Όλγα Γεροβασίλη στον χορό της Ομοσπονδίας Ραδοβυζινών

Κώστας Παππάς

Θρίλερ στην Αρτέμιδα: Άνδρας αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει σε live μετάδοση στο Facebook

Κώστας Παππάς

Γλυκά Νερά: «Καταρρίπτονται» οι φήμες – Δεν υπάρχει στα τηλέφωνα του 32χρονου πιλότου ο Σταύρος Δογιάκης

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..