ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίαση προγράμματος και υποψηφίων “ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ”

Ώρα ευθύνης με δεσμεύσεις  για την αλλαγή στην Ήπειρο

Η παράταξη Κοινό των Ηπειρωτών και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιάννης Στέφος παρουσίασαν το πρόγραμμα για την Ήπειρο και τους υποψήφιους,
σε μία εκδήλωση με παλμό και πολύ μεγάλη συμμετοχή

Η ζωντάνια, τα χαμόγελα και η αισιοδοξία ήταν τα βασικά στοιχεία της ατμόσφαιρας που δημιούργησε η μεγάλη εκδήλωση της περιφερειακής παράταξης Κοινό των Ηπειρωτών το βράδυ της Δευτέρας στην αίθουσα του ξενοδοχείου DuLac στα Ιωάννινα.
Το κύριο χαρακτηριστικό της εκδήλωσης ήταν η πολύ μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, με εκατοντάδες φίλους και φίλες της παράταξης να υποστηρίζουν τον Γιάννη Στέφο και τους υποψηφίους από όλη την Ήπειρο στην πορεία για την νίκη στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.
Κι αυτό που ξεχώρισε στην εκδήλωση ήταν η παρουσίαση του προγράμματος του Κοινού των Ηπειρωτών, ένα πλήρες και ολοκληρωμένο πρόγραμμα, ένα σχέδιο για την Ήπειρο που δικαιούται να αλλάξει, που έχει όλες τις δυνατότητες και προοπτικές να αλλάξει.
Τα χειροκροτήματα στο τέλος της εκδήλωσης ήταν όλα αφιερωμένα στους υποψήφιους και υποψήφιες του ψηφοδελτίου που παρουσιάστηκαν από τον Γιάννη Στέφο στέλνοντας το μήνυμα ότι υπάρχουν τα πρόσωπα, καταξιωμένα στις τοπικές κοινωνίες, με γνώσεις και ικανότητες, που θα σηκώσουν το βάρος για τη διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου τα επόμενα πέντε χρόνια.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την Ήπειρο, Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Μπάρκας και Μερόπη Τζούφη, οι πρώην βουλευτές Μάριος Κάτσης, Βασίλης Τσίρκας, Χρήστος Μαντάς ο πρώην πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης και ο πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, στελέχη της αυτοδιοίκησης κ.α.

Ο Γιώργος Ζάψας, επικεφαλής της παράταξης σήμερα στο περιφερειακό συμβούλιο, μίλησε με θερμά λόγια για τη συνέχεια της παράταξης και τη δυναμική που έχει ώστε νέος περιφερειάρχης να είναι ο Γιάννης Στέφος.
Την παρουσίαση του προγράμματος ανέλαβαν σε ενότητες οι υποψήφιοι της παράταξης Ηλιάνα Τσολιού, Νίκος Βράνος, Σάββας Δημητριάδης, Σπύρος Ντάνης και Δημήτρης Τζιάλλας.

Το στίγμα του προεκλογικού αγώνα του Κοινού των Ηπειρωτών έδωσε στην ομιλία του ο επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος περιφερειάρχης Γιάννης Στέφος.
«Το πρόγραμμά μας, οι υποψήφιες και υποψήφιοι που κοσμούν τα ψηφοδέλτιά μας και η παρουσία όλων σας εδώ σήμερα είναι η υπόσχεση ότι θα προχωρήσουμε με δύναμη και αισιοδοξία για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος μας.
Γιατί αξίζουμε μια άλλη Ήπειρο από αυτή που συνηθίσαμε τα τελευταία χρόνια, απ’ αυτή που έκτισε η πολυετής περιφερειακή αρχή του κ. Καχριμάνη» ανέφερε εισαγωγικά, τονίζοντας ότι ο Αλ. Καχριμάνης παρουσίασε πρόσφατα ως έργο της περιφερειακής αρχής έργα των οποίων οι μελέτες, τα κονδύλια και η ολοκλήρωσή τους έγιναν επί της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (ολοκλήρωση Ιόνιας Οδού, αναβάθμιση αεροδρομίου, αναστήλωση Γεφυριού Πλάκας κ.α)

«Δεν μηδενίζουμε το έργο κανενός, αλλά θέλουμε πολύ να καταλάβουμε πώς και γιατί, παρά τις θριαμβολογίες, η Ήπειρος της υπανάπτυξης είναι εδώ, η Ήπειρος της εγκατάλειψης και της ερημοποίησης είναι εδώ, η Ήπειρος των ανισοτήτων, της φτώχειας και της ανεργίας είναι εδώ, η Ήπειρος των ανεξέλεγκτων ανεμογεννητριών και των εξορύξεων είναι εδώ», είπε δίνοντας στοιχεία για την οπισθοδρόμηση της Ηπείρου κατά τη διάρκεια της θητείας Καχριμάνη. «Εμείς δε θέλουμε μια τέτοια Ήπειρο. Και θέλουμε να ρωτήσουμε τι θα αλλάξει, τι θα πετύχει τα επόμενα πέντε χρόνια, εάν εκλεγεί ξανά ο κ. Καχριμάνης, που δεν έκανε τα προηγούμενα 30 και πλέον χρόνια;», αναρωτήθηκε.

«Έχουμε ισχυρή πολιτική βούληση, αλλά έχουμε το σχέδιο και επιζητούμε την αποφασιστική συμμετοχή, στήριξη και κινητοποίηση των πολιτών. Έχουμε το σχέδιο ώστε μαζί με την κοινωνία να αλλάξουμε το δρόμο που θα πάρει η περιφέρεια. Αντιλαμβανόμαστε ταυτόχρονα ότι τα μοναδικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου μας μπορούν να αποτελούν τη βάση για ένα διαφορετικό παράδειγμα άσκησης περιφερειακής πολιτικής με Δημοκρατία, Δικαιοσύνη και κοινωνική αποτελεσματικότητα, για ένα διαφορετικό παραγωγικό και κοινωνικό πρότυπο», ανέφερε ο κ. Στέφος.
«Με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα, ήρθε η ώρα της αλλαγής στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Ξέρω τα προβλήματα
Ξέρω την κεντρική εξουσία
Ξέρω πώς μπορώ να διεκδικήσω από την κεντρική εξουσία
Ξέρουμε πώς μπορούμε να φέρουμε αποτελέσματα με την Κεντρική διοίκηση, όπως μπορέσαμε από το 2015-2019να συμβάλλουμε στην ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού μέχρι τα Γιάννενα, να χρηματοδοτήσουμε με δεκάδες εκατομμύρια τα αντιπλημμυρικά έργα στην Άρτα και τον Βιολογικό καθαρισμό των Ιωαννίνων, να αναβαθμίσουμε το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων σε διεθνές, να παραχωρήσουμε δημοσίους χώρους όπως το Γιαννιώτικο Σαλόνι και 30 περίπου στρέμματα στην παραλίμνιο περιοχή στο δήμο Ιωαννιτών, να εξασφαλίζουμε διαρκώς οικονομικές ενισχύσεις στην περιφέρεια και τους δήμους από το πρόγραμμα Φιλόδημος, τέτοιου ύψους, που όπως παραδέχτηκαν- προς τιμήν τους -τόσο ο περιφερειάρχης όσο και οι δήμαρχοι της Ηπείρου δεν είχαν ξαναδεί ποτέ», πρόσθεσε ο κ. Στέφος.

Ο Γιάννης Στέφος προχώρησε σε 10 δεσμεύσεις για τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης στην Περιφέρεια:
1. Αναβαθμίζουμε άμεσα τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου ως το βασικό κέντρο αποφάσεων για διαφάνεια και λογοδοσία.
2. Χαράζουμε νέα στρατηγική για τις βασικές υποδομές ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο (δρόμοι, άρδευση κλπ) σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς για αύξηση του τοπικού ΑΕΠ με την ενίσχυση της γεωργίας, της μεταποίησης και του τουρισμού.
3. Οργανώνουμε δίκτυο προστασίας και στήριξης της οικογένειας με Κέντρα Δραστηριοτήτων Νέων και Συμβουλευτικούς Σταθμούς που θα λειτουργούν το απόγευμα σε σχολικά συγκροτήματα σε συνεννόηση με τους δήμους. Δίνουμε έμφαση στις περιοχές εκτός πόλεων, όπου τα παιδιά είναι αποκλεισμένα από όλες εκείνες τις εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες που προσφέρονται στις πόλεις.
4. Σχεδιάζουμε και οργανώνουμε τη λειτουργία ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών για μείωση του ενεργειακού κόστους, του κόστους λιπασμάτων και ζωοτροφών στον πρωτογενή τομέα.
5. Διαμορφώνουμε και υλοποιούμε εξειδικευμένα τοπικά προγράμματα επιμόρφωσης για τους μακροχρόνια ανέργους και ευάλωτες ομάδες, για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
6. Εξυγιαίνουμε το καθεστώς των απευθείας αναθέσεων και των προμηθειών έτσι ώστε όλοι οι επαγγελματίες να μπορούν ισότιμα να συμμετέχουν στα έργα και τις προμήθειες που αποφασίζονται.
7. Εξυγιαίνουμε τη λειτουργία των ΤΟΕΒ και σχεδιάζουμε εναλλακτικές, οικονομικές πηγές ύδρευσης.
8. Ενισχύουμε άμεσα τη δασοπροστασία και την προστασία των οικισμών από τις δασικές πυρκαγιές με αντιπυρικές ζώνες και προωθούμε την δενδροφύτευση. Σχεδιάζουμε και ενισχύουμε την αντιπλημμυρική προστασία του τόπου μας.
9. Δημιουργούμε νέα, εξειδικευμένη καμπάνια για τον τουρισμό από την Ελλάδα και άλλες χώρες για το τουριστικό προϊόν κάθε Περιφερειακής Ενότητας ξεχωριστά. Στοχεύουμε στον τουρισμό των τεσσάρων εποχών.
10.Προωθούμε άμεσα την Ήπειρο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Βαλκανίων ως ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιάννης Στέφος κατέληξε στην ομιλία του:
«Με βασικές μας αρχές, όπως αυτές αναλύθηκαν στο πρόγραμμά μας και εύγλωττα μας τις παρουσίασαν οι εισηγητές, την έμφαση στην ανάπτυξη, το σεβασμό και την προστασία του φυσικού πλούτου, τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών σε μια δίκαιη κοινωνία, την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τη δημοκρατία και τη διαφάνεια στη διαχείριση, τη λογοδοσία στους πολίτες θα πορευτούμε σ’ αυτές τις εκλογές .
Δεν είμαστε εδώ, τόσοι πολλοί και τόσο άξιοι για να καταγράψουμε ένα αξιοπρεπές ποσοστό. Είμαστε εδώ τόσοι πολλοί και τόσο άξιοι για να ανατρέψουμε την κατάσταση. Είμαστε εδώ γιατί είναι ώρα ευθύνης.
Ή αλλάζουμε την Ήπειρο τώρα ή συνεχίζουμε μια τυφλή πορεία σε ένα αβέβαιο ιλουστρασιόν, εικονικό μέλλον. Το οφείλουμε στους ταξιδευτές προγόνους μας, στον εαυτό μας αλλά κυρίως στα παιδιά μας».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των υποψηφίων και των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ»ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΦΟΥ
Φίλες και φίλοι
Συνυποψήφιες και συνυποψήφιοι
Συντρόφισσες και σύντροφοι και σ’ αυτόν τον αγώνα

Είμαστε εδώ σήμερα γιατί είναι ώρα ευθύνης!
Το πρόγραμμά μας, οι υποψήφιες/ οι που κοσμούν τα ψηφοδέλτιά μας και η παρουσία όλων σας εδώ σήμερα είναι η υπόσχεση ότι θα προχωρήσουμε με δύναμη και αισιοδοξίαγια τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος μας!
Γιατί αξίζουμε μια άλλη Ήπειρο από αυτή που συνηθίσαμε τα τελευταία χρόνια , απ’ αυτή που έκτισε η πολυετής περιφερειακή αρχή του κου Καχριμάνη. Με ενδιαφέρον διάβασα – όλοι πιστεύω διαβάσαμε- τι παρουσίασε σαν έργο της περιφερειακής του αρχής ο κος Καχριμάνης . Ενέταξε σ’ αυτό την ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού, την αναβάθμιση του αεροδρομίου , την αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας, τα αντιπλημμυρικά έργα για την Άρτα κα , αλλά ξέχασε να πει ότι οι μελέτες, τα κονδύλια και εν πολλοίς η ολοκλήρωση αυτών των έργων έγινε την 4ετία διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ…….

Και ξέχασε να πει ότι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας ξεπουλήθηκε, όπως και η Γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη το 2012 όταν ήταν περιφερειάρχης ,το δάσος της Βαλανιδόραχης ιδιωτικοποιήθηκε, ότι τα νοσοκομεία των πόλεών μας έμειναν χωρίς γιατρούς, ότι η Ήπειρος είναι στις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στις περιφέρειες της Ευρώπης ως προς την ανάπτυξη αλλά στις πρώτες στους δείκτες διαφθοράς!
Δεν μηδενίζουμε το έργο κανενός αλλά θέλουμε πολύ να καταλάβουμε πώς και γιατί, παρά τις θριαμβολογίες, η Ήπειρος της υπανάπτυξης είναι εδώ, η Ήπειρος της εγκατάλειψης και της ερημοποίησης είναι εδώ , η Ήπειρος των ανισοτήτων , της φτώχειας και της ανεργίας είναι εδώ , η ‘Ήπειρος των ανεξέλεγκτων ανεμογεννητριών και των εξορύξεων είναι εδώ.
Πόσα χρόνια χρειάζεται άραγε κάποιος πολιτικός για να δείξει στο λαό που απευθύνεται τις προθέσεις του, την πολιτική του στόχευση και το έργο του;
Ο κ.ΑλέκοςΚαχριμάνης είναι στο δημόσιο βίο της περιοχής μας πάνω από τρεις δεκαετίες. 13 χρόνια από αυτά Περιφερειάρχης. Χωρίς καμιά απολύτως διάθεση μηδενισμού για την πολιτική παρουσία του εν γένει, ό,τι έργο είχε να δείξει, όποιο συνολικό όραμα για την περιοχή τυχόν είχε στο ξεκίνημά του, όποιο πρότυπο φιλοδοξούσε να προωθήσει, έχουν συντελεσθεί. Έχουν αποτυπωθεί.
Παρόλα τα μεγάλα λόγια και τον επικοινωνιακό εντυπωσιασμό που συνεχώς επιχειρεί, με απαρίθμηση έργων και μεγάλων αριθμών (που αν δεν ξέρεις τι στ’ αλήθεια συμβαίνει και σε ποιους και πόσο λίγους τελικά απευθύνονται, λες μπράβο ο Περιφερειάρχης, εδώ μάλλον μιλάμε για αναπτυξιακό Παράδεισο των κατοίκων της Ηπείρου) :
α) Είμαστε στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των 290 Περιφερειών της ΕΕ στον δείκτη ανταγωνιστικότητας
β) Από το 2010 που πρωτοεκλέχθηκε ο κ. Καχριμάνης, το συνολικό ΑΕΠ της Περιφέρειας Ηπείρου (μέχρι το 2020) μειώθηκε κατά 1 δισεκατομμύριο 261 εκατομμύρια ευρώ.
Περίπου 1,3 δις!!!
Κοντά στα 5 δις (4.946.000.000 ευρώ) ήταν το ΑΕΠ της περιοχής μας το 2010, στα 3.685.000.000 έπεσε το 2020.
γ) Το 50% του παραγόμενου ΑΕΠ αντιστοιχούσε το 2010 στα Γιάννενα, το 50% αντιστοιχεί και σήμερα. Καμιά απολύτως μείωση ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων ανάμεσα στο κέντρο και τις άλλες τρεις περιφερειακές ενότητες της Ηπείρου. Και δεν φτάνει αυτό, καμία απολύτως αύξηση αγοραστικής δύναμης και βιοτικού επιπέδου και στις τέσσερις ΠΕ, ακριβώς το αντίθετο.
Και αυτά δεν τα ισχυριζόμαστε εμείς, τα αναμφισβήτητα στοιχεία του μακροοικονομικού δείκτη τα λένε, περιγράφοντας την πραγματική οικονομική πραγματικότητα της Ηπείρου με Περιφερειάρχη τον κ. Καχριμάνη.
Γι αυτό στις επισκέψεις μας στους άλλους τρεις Νομούς της Ηπείρου αυτές τις μέρες υπήρχε από το σύνολο σχεδόν των ανθρώπων που συνάντησα και συνομίλησα ένας κοινός τόπος.
Ότι η Ήπειρος τα χρόνια του κ. Καχριμάνη είναι υδροκέφαλη, με τα Γιάννενα να έχουν τη μερίδα του λέοντος σε χρηματοδοτήσεις και λειτουργίες και τις άλλες τρεις περιοχές να υποβαθμίζονται όλο και περισσότερο και να υποτιμώνται. Πέρα από το ότι με την ισχύουσα περιφερειακή αντίληψη, η εμπέδωση μιας κοινής ταυτότητας και η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της Περιφέρειάς μας δυναμιτίζονται με το συγκεντρωτικό μοντέλο, εις βάρος της ανάπτυξης της Ηπείρου και της ευημερίας όλων των κατοίκων της, τους απάντησα πως αυτό δεν είναι ολόκληρη η αλήθεια.
Όχι επειδή δεν ισχύει το μοντέλο του ισχυρού κέντρου και των δορυφόρων του. Αλλά επειδή η αναπτυξιακή και οικονομική ψαλίδα δεν ανοίγει -όσο περνά ο καιρός- μόνο μεταξύ των Ιωαννίνων και των άλλων τριών Περιφερειακών Ενοτήτων.
Αλλά επειδή υπάρχει και εντός της ΠΕ Ιωαννίνων και μια άλλη ψαλίδα, ανάλογη.
Μεταξύ όσων, ολιγάριθμων, βρίσκονται σε ένα στενό κύκλο κοντά στον Περιφερειάρχη και την Περιφερειακή Αρχή και απολαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος διαφόρων ειδών προνομίων και των πολύ περισσότερων, των υπολοίπων, που κατά περίπτωση διεκδικούν το δικαίωμα τους στην επαγγελματική και οικονομική ανάπτυξη σε συνθήκες ισοτιμίας, ισονομίας, διαφάνειας, σε συνθήκες διαφύλαξης της αξιοπρέπειάς τους.
Και αυτό θέλω από σήμερα να κάνω καθαρό προς όλες τις κατευθύνσεις. Προς όλους τους Ηπειρώτες και όλες τις Ηπειρώτισσες, πως αποτελεί τη δική μου προσωπική δέσμευση, τη δέσμευση όλων των ανθρώπων του συνδυασμού μας, απέναντί τους πως αυτή η σχέση θα τελειώσει.
Εμείς δε θέλουμε μια τέτοια Ήπειρο!
Και θέλουμε να ρωτήσουμε τι θα αλλάξει , τι θα πετύχει τα επόμενα πέντε χρόνια , εάν εκλεγεί ξανά ο κος Καχριμάνης, που δεν έκανε τα προηγούμενα 30 και πλέον χρόνια;
Από την άλλη θέλουμε πολύ να καταλάβουμε πώς γίνεται μια Περιφερειακή αρχή να διοικείται καθεστωτικά, με αδιαφάνεια και ανισότητα στην κατανομή των κονδυλίων και χωρίς δημόσιο απολογισμό για τίποτε και να επαίρεται γ’ αυτό!
Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο αγώνας μας γίνεται σε ένα περιβάλλον σκληρό με πολλαπλές κρίσεις ,δυστοπικόπολλές φορές. Σε πολιτικό επίπεδο, μπροστά στην πρόκληση των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου, η νίκη της ΝΔ και η συνέχιση της πολιτικής της, τόσο κεντρικά όσο και περιφερειακά , είναι εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουμε. Ούτε περιμένουμε ούτε θέλουμε η κεντρική διοίκηση να καθορίζει τις προτεραιότητές μας .Έχουμε ισχυρή πολιτική βούληση αλλά έχουμε το σχέδιο και επιζητούμε την αποφασιστική συμμετοχή,στήριξη και κινητοποίηση των πολιτών. Έχουμε το σχέδιο ώστε μαζί με την κοινωνία να αλλάξουμε το δρόμο που θα πάρει η περιφέρεια. Αντιλαμβανόμαστε ταυτόχρονα ότι τα μοναδικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τουτόπου μας μπορούν να αποτελούν τη βάση για ένα διαφορετικό παράδειγμαάσκησης Περιφερειακής πολιτικής με Δημοκρατία , Δικαιοσύνη και κοινωνική αποτελεσματικότητα, για ένα διαφορετικό παραγωγικό και κοινωνικό πρότυπο.
Και θα παλέψουμε γι’αυτά που ποτέ δεν ήταν σίγουρα ,αλλά σήμερα, δεν είναι καν αυτονόητα.
Έχουμε στελέχη που φέρουν την εμπειρία των προηγούμενων αυτοδιοικητικών παρατάξεων «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ» , «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ» και «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ, στελέχη που έδωσαν και δίνουν αγώνες . Αλλά έχουμε μαζί μας και νέους ανθρώπους, υποψήφιες και υποψηφίους που για πρώτη φορά αγωνίζονται στον αυτοδιοικητικό στίβο, και με τη φρεσκάδα των ιδεών τους και τη γνώση μας σπρώχνουν να αλλάξουμε την Ήπειρο.
Και αυτή είναι η απάντησή μας σε όσους ελάχιστους, τούτες τις μέρες και πιθανόν και τις επόμενες, με τις αήθεις επιθέσεις τους νομίζουν ότι μπορούν να ανακόψουν την ορμή μας.
Μη δίνετε σημασία, καταλήγουν να γίνονται γραφικοί.
Με ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ, ήρθε η ώρα της ΑΛΛΑΓΉΣ στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Ξέρω τα προβλήματα
Ξέρω την κεντρική εξουσία
Ξέρω πως μπορώ να διεκδικήσω από την κεντρική εξουσία
Ξέρουμε πως μπορούμε να φέρουμε αποτελέσματα με την Κεντρική διοίκηση, όπως μπορέσαμε από το 2015-2019 με την Μερόπη, την Όλγα, τον Κώστα, τον Χρήστο, τον Βασίλη , τον Μάριο και τον Γιάννη να συμβάλλουμε στην ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού μέχρι τα Γιάννενα , να χρηματοδοτήσουμε με δεκάδες εκατομμύρια τα αντιπλημμυρικά έργα στην Άρτα και τον βιολογικό καθαρισμό των Ιωαννίνων, να αναβαθμίσουμε το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων σε διεθνές, να παραχωρήσουμε δημοσίους χώρους όπως το Γιαννιώτικο Σαλόνι και 30 περίπου στρέμματα στην παραλίμνιο περιοχή στο δήμο Ιωαννιτών , να εξασφαλίζουμε διαρκώς οικονομικές ενισχύσεις στην περιφέρεια και τους δήμους από το πρόγραμμα Φιλόδημος, τέτοιου ύψους, που όπως παραδέχτηκαν- προς τιμήν τους-τόσο ο περιφερειάρχης όσο και οι δήμαρχοι της Ηπείρου δεν είχαν ξαναδεί ποτέ.
Και δε θα παραλείψω βέβαια την ίδρυση Γεωπονικής σχολής στην Άρτα , την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στα Ιωάννινα ,την στήριξη των νοσοκομείων της Ηπείρου και την αναστήλωση του ιστορικού Γεφυριού της Πλάκας.
Το πρόγραμμά μας είναι η απάντηση που οφείλουμε στους Ηπειρώτες και θέλω να σας υπενθυμίσω τις πρώτες δεσμεύσεις μας, ήδη από τον ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ στην περιφέρεια . Έτσι λοιπόν, δεσμευόμαστε σε δέκα σημεία για όλες τις περιφερειακές ενότητες της Ηπείρου:
1. Αναβαθμίζουμε άμεσα τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου ως το βασικό κέντρο αποφάσεων για διαφάνεια και λογοδοσία.
2. Χαράζουμε νέα στρατηγική για τις βασικές υποδομές ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο (δρόμοι, άρδευση κλπ) σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς για αύξηση του τοπικού ΑΕΠ με την ενίσχυση της γεωργίας, της μεταποίησης και του τουρισμού .
3. Οργανώνουμε δίκτυο προστασίας και στήριξης της οικογένειας με Κέντρα Δραστηριοτήτων Νέων και Συμβουλευτικούς Σταθμούς που θα λειτουργούν το απόγευμα σε σχολικά συγκροτήματα σε συνεννόηση με τους δήμους. Δίνουμε έμφαση στις περιοχές εκτός πόλεων, όπου τα παιδιά είναι αποκλεισμένα από όλες εκείνες τις εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες που προσφέρονται στις πόλεις.
4. Σχεδιάζουμε και οργανώνουμε τη λειτουργία ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών για μείωση του ενεργειακού κόστους, του κόστους λιπασμάτων και ζωοτροφών στον πρωτογενή τομέα.
5. Διαμορφώνουμε και υλοποιούμε εξειδικευμένα τοπικά προγράμματα επιμόρφωσης για τους μακροχρόνια ανέργους και ευάλωτες ομάδες, για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
6. Εξυγιαίνουμε το καθεστώς των απευθείας αναθέσεων και των προμηθειών έτσι ώστε όλοι οι επαγγελματίες να μπορούν ισότιμα να συμμετέχουν στα έργα και τις προμήθειες που αποφασίζονται.
7. Εξυγιαίνουμε τη λειτουργία των ΤΟΕΒ και σχεδιάζουμε εναλλακτικές, οικονομικές πηγές ύδρευσης.
8. Ενισχύουμε άμεσα τη δασοπροστασία και την προστασία των οικισμών από τις δασικές πυρκαγιές με αντιπυρικές ζώνες και προωθούμε την δενδροφύτευση. Σχεδιάζουμε και ενισχύουμε την αντιπλημμυρική προστασία του τόπου μας.
9. Δημιουργούμε νέα, εξειδικευμένη καμπάνια για τον τουρισμό από την Ελλάδα και άλλες χώρες για το τουριστικό προϊόν κάθε Περιφερειακής Ενότητας ξεχωριστά. Στοχεύουμε στον τουρισμό των τεσσάρων εποχών.
10.Προωθούμε άμεσα την Ήπειρο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Βαλκανίων ως ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις.
Με βασικές μας αρχές – όπως αυτές αναλύθηκαν στο πρόγραμμά μας και εύγλωττα μας τις παρουσίασαν οι εισηγητές- την έμφαση στην ανάπτυξη, το σεβασμό και την προστασία του φυσικού πλούτου, τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών σε μια δίκαιη κοινωνία, την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τη δημοκρατία και τη διαφάνεια στη διαχείριση, τη λογοδοσία στους πολίτες θα πορευτούμε σ’ αυτές τις εκλογές .
Δεν είμαστε εδώ, τόσοι πολλοί και τόσο άξιοι για να καταγράψουμε ένα αξιοπρεπές ποσοστό. Είμαστε εδώ τόσοι πολλοί και τόσο άξιοι για να ανατρέψουμε την κατάσταση .
Είμαστε εδώ γιατί είναι ώρα ευθύνης!
Ή αλλάζουμε την Ήπειρο τώρα ή συνεχίζουμε μια τυφλή πορεία σε ένα αβέβαιο ιλουστρασιόν, εικονικό μέλλον. Το οφείλουμε στους ταξιδευτές προγόνους μας, στον εαυτό μας αλλά κυρίως στα παιδιά μας.
Σας ευχαριστώ

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Άναψαν τα πρώτα τζάκια στην Ήπειρο: Που καταγράφηκαν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες

Κώστας Παππάς

Κορονοϊός: Πού βρέθηκαν τα 715 νέα κρούσματα – 60 στην Ήπειρο στο ρυθμό των κρουσμάτων και η Άρτα

Κώστας Παππάς

Επανήλθαν οι δια ζώσης συνεδριάσεις στον Δήμο Αρταίων.

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..