Χωρίς αυτός να αποτελεί στοιχείο αναφοράς, προβολής και ανάπτυξης.
Η ιστορική πόλης της Άρτας, προερχόμενη από την αρχαία Αμβρακία με την πλούσια ιστορία , έχει τον Άραχθο ποταμό στις παρυφές της. Κάνοντας αναδρομή στα αρχαία χρόνια αναφέρεται ότι η Αμβρακία είχε στόλο, με έξοδο μέσω του Αράχθου στον Αμβρακικό κόλπο. Στον Πελοποννησιακό πόλεμο στάθηκε στο πλευρό των Σπαρτιατών με συμμετοχή 5 πλοίων. Στον Αμβρακικό κόλπο είχε διεξαχθεί ναυμαχία και τότε οι Αθηναίοι νικήθηκαν.
Ο ποταμός Άραχθος που κυριολεκτικά περιβάλλει την πόλη της Άρτας, δεν αποτελεί το κεντρικό, αλλά ούτε ένα από τα εμβληματικά σημεία αναφοράς της πόλης, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες πόλεις, ιδίως του εξωτερικού.
Αυτό που μαθαίνουμε εμείς, ακόμα, στην Άρτα, είναι απλώς, ότι ΄΄ εκεί υπάρχει το ποτάμι΄΄ , που πολλές φορές (μετά την δεκαετία του ΄70) , είναι τελείως στεγνό και δεν δίνει τον αέρα της πόλης που το υγρό στοιχείο θα κυριαρχεί και θα αποτελεί πόλο έλξης και δημιουργίας δραστηριοτήτων, που θα δώσουν στην πόλη την εξωστρέφεια που απαιτείται στο σύγχρονο περιβάλλον , το οποίο διαμορφώνεται και αφορά την αλματώδη ανάπτυξη όλων στην ευρύτερη περιοχή μας.
Ο νομός Άρτας έχει τον Άραχθο ποταμό, χωρίς αυτό να αποτελεί το βασικό σημείο άρδευσης του εύφορου κάμπου, παρά τα δύο φράγματα που έχουν κατασκευαστεί στο ποτάμι . Δεν γίνεται επαρκής άρδευση όλου του κάμπου και παρατηρείται το φαινόμενο σε παράκτιες περιοχές να δημιουργούνται προβλήματα στις καλλιέργειες καθόσον υπάρχει υπεράντληση υδάτων από γεωτρήσεις που έγιναν για να καλύψουν την έλλειψη του πολύτιμου νερού του ποταμιού που δεν έρχεται στα χωράφια με κατάλληλα κανάλια. Επιπλέον τα επιφανειακά ύδατα του Αμβρακικού εισχωρούν όλο και περισσότερο στον υδροφόρο ορίζοντα . Αναχώματα εμπόδισης των θαλάσσιων υδάτων κατά την περίοδο πλημμυρίδας δεν υφίστανται στα παράκτια χωριά με αποτέλεσμα να επέρχεται ξήρανση των καλλιεργειών και απαξίωση των χωραφιών.
Μια λύση η οποία θα βοηθούσε πολύ, αποτελεί η δημιουργία κατάλληλων αναβαθμών συγκράτησης ικανών ποσοτήτων ύδατος (τύπου ΄΄μικρών υδροηλεκτρικών φραγμάτων΄΄ ) μέσω των οποίων ο ποταμός σε όλο του το μήκος, θα είναι πάντα γεμάτος νερό. Μ ε αυτό τον τρόπο θα εμπλουτίζεται συνεχώς ο υδροφόρος ορίζοντας ενώ παράλληλα με κατάλληλα κανάλια θα οδηγείται το νερό σε κάθε σπιθαμή του εύφορου κάμπου μέχρι και τις παράκτιες περιοχές.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, το ποτάμι από το ύψος του μικρού φράγματος στην περιοχή των ΚΤΕΛ (όπου έχει δημιουργηθεί η μικρή τεχνητή λίμνη) και μέχρι το ύψος του Αρχαιολογικού Μουσείου θα καταστεί πλωτό για μικρά πλεούμενα . Η ύπαρξη του νερού επιπλέον των παραπάνω, θα έχει τα εξής πολλαπλά οφέλη:
Α. Ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων σχετικών με το υγρό στοιχείο από τα σωματεία . (κωπηλασία, καγιάκ, τζετ σκι, αγωνιστικό ψάρεμα, θαλάσσιο ποδήλατο, καταδύσεις, σαμπρέλα και μπανάνα boat ride κλπ)
Β. Αλλαγή του μικροκλίματος της περιοχής και βιοκλιματικά οφέλη όπως , πτώση των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού που ταλανίζουν την πόλη και την αποφυγή χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα.
Γ. Δημιουργία προϋποθέσεων για πολλαπλή αξιοποίηση των οχθών του ποταμού με τουριστικά καφέ και καταστήματα εστίασης καθώς και κατάλληλες αποβάθρες.
Δ. Δημιουργία προϋποθέσεων για πλεύση τουριστικών σκαφών, καϊκιών με περιήγηση στο ιστορικό γεφύρι , το κάστρο της πόλης και την τεχνητή λίμνη στα ΚΤΕΛ.
Ε. Δημιουργία περιπατητικών διαδρομών με πεζόδρομους και ποδηλατοδρόμους.
Στ. Αξιοποίηση των εγγύς περιοχών κατά μήκος των οχθών.
Ζ. Βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων, πόλος έλξης επισκεπτών και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Η. Ανταποδοτικά οφέλη από τα μικρά υδροηλεκτρικά φράγματα.
Θ. Ορθή διαχείριση της ποσότητας του νερού, ανάλογα, είτε σε περίοδο ανομβρίας είτε σε περίοδο βροχοπτώσεων προς αποφυγή προκυπτουσών καταστάσεων.
Ευχαριστώ
Ευστρατίου Ν. Κλέαρχος
Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις