Χρήστος Μέγας*
Το φετινό φθινόπωρο δεν μοιάζει με κανένα.
Δεν θεωρείται δεδομένο-στοιχειώδες αγαθό η θέρμανση εν όψει χειμώνα (δεν αποκλείονται διακοπές ρεύματος). Δεν υπάρχει επάρκεια χρημάτων στα κρατικά ταμεία και αναζητείται μια σχετική πολιτική σταθερότητα. (Το πιστοποιητικό «θανάτου» της δημόσιας Υγείας έχει εκδοθεί προ διετίας με αφορμή τον covid).
-Η χώρα είναι εκτός αγορών και σίγουρα αδυνατεί να (συνεχίζει) δίνει 2 ή 2,5 δις κάθε μήνα στους παρόχους ώστε να λειτουργεί υπό (κάποια) τάση το δίκτυο του ρεύματος (ενώ οι λογαριασμοί είναι απλησίαστοι).
-Μετά και τη νέα αύξηση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα από Fed και ΕΚΤ η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να καταθέσει το φθινόπωρο αίτημα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περί ενεργοποίησης του μηχανισμού παρέμβασης. Ώστε να επανέλθουν τα επιτόκια κρατικού δανεισμού σε κάπως αποδεκτά, πλην ακριβά, επίπεδα. Και τέτοιε αιτήματα γίνονται δεκτά μόνο μετά από μέτρα…
Κατάλυση και κατάληψη εξουσίας
-Ο κ.Μητσοτάκης δείχνει να μην αναγνωρίζει το πρόβλημα. Νομίζει ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου και ο φθινοπωρινός εκλογικός αιφνιδιασμός(;) θα ολοκληρώσει την απόπειρα κατάλυσης (δια της… κατάληψης) της εξουσίας που ξεκίνησε με τις υποκλοπές των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη.
Αναμφίβολα δεν υπάρχει χειρότερη συγκυρία για τη χώρα.
Όχι μόνο μας παρακολουθούν μέσα από ένα συγκεντρωτικό πρωθυπουργικό μηχανισμό με έναν/μια ενσωματωμένο/η στην ΕΥΠ εισαγγελέα, και όταν αποκαλυφθούν δηλώνουν άγνοια, αλλά έχουν χάσει και κάθε έλεγχο επί της οικονομίας. Ενώ, την ίδια στιγμή, στο πρωθυπουργικό γραφείο/«επιτελείο παρακράτους» του Μαξίμου, έχει διαρραγεί η συνοχή (παραίτηση Δημητριάδη).
Η κατάσταση μοιάζει με κινούμενη πολιτική άμμο.
1.Οι ψηφοφόροι αναμένουν σοβαρές ενισχύσεις (επιταγή ακρίβειας, οικονομική στήριξη κ.α.) κάτι που δεν «βγαίνει» λόγω της αλόγιστης επιδότησης των παρόχων σαν αποτέλεσμα ενός παλαβού συστήματος τιμολόγησης του ρεύματος.
2.Αν δεν «δώσει» στη ΔΕΘ, δεν μπορεί να «ρεφάρει» από τις υποκλοπές…
3.Αν ενδώσει και… «δώσει» τον περιμένουν οι αγορές και οι Βρυξέλλες. Άρα θα πρέπει ευθύς αμέσως να πάει σε εκλογές (και μετά γαία πυρὶ μιχθήτω λόγω μέτρων λιτότητας…)
4.Αν «δώσει» και δεν πάει σε εκλογές έχει ετοιμαστεί το τέλειο κοκτέιλ της έκρηξης φέτος το χειμώνα. Και όχι μόνο δεν θα μπορεί να ξαναβρεί (πόρους) για να… ξαναδώσει την άνοιξη (για να πάει σε εκλογές), αλλά θα έχουμε δραματικές εξελίξεις (επιτόκια, ελλείψεις σε βασικά αγαθά…) Χώρια που μπορεί να διαμορφωθεί αξιόπιστη εναλλακτική (κυβερνητική) λύση και ο κ.Μητσοτάκης να περάσει δεύτερος…
Άρα, με τις οικογένειες σε αδιέξοδο, τα δημόσια οικονομικά υπό κατάρρευση και τα διεθνή σινιάλα (NYT, Politico, Reuters) να αποδομούν την κυβέρνηση, εισερχόμαστε σε μια παρατεταμένη αβεβαιότητα: Οικονομική και πολιτική.
Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά το παραδέχεται… ψευδόμενος: Δεν ήξερα για τις παρακολουθήσεις (Ανδρουλάκη), δεν ευθύνομαι για τους (εξωγενείς) παράγοντες που επηρεάζουν την Οικονομία.
Άρα, για να πάρουμε την ήπια εκδοχή, ως ανεύθυνος («δεν γνώριζα-δεν ευθύνομαι») δηλώνει ασυνείδητα επικίνδυνος, άρα περιττός εξ αβελτηρίας και αδράνειας…
Η πολιτική επιβαρύνει την Οικονομία…
Το πρόβλημα δεν είναι ότι η οικονομική αστάθεια απαιτεί στιβαρή εξουσία, όπως λέει ο κ.Μητσοτάκης. Αποδείχτηκε ότι για την γιγάντωση του οικονομικού προβλήματος ευθύνεται η πολιτική διαχείριση της δεξιάς.
Αναμφίβολα χρειάζεται ένα πρόγραμμα στήριξης των οικογενειών, ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων και συνταξιούχων, κινήτρων στους αγρότες, κτηνοτρόφους και μικρούς επιχειρηματίες και ένα σχέδιο με ευκαιρίες για τους νέους. Τα κονδύλια που θα προέλθουν από την φορολόγηση των υπερκερδών (εταιρείες ενέργειας, Σουπερ Μάρκετ κ.α.) και ευρωπαϊκών πόρων.
Ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, έχοντας σαν προτεραιότητα την παραγωγή και τις επενδύσεις.
Αυτό το σχέδιο ετοίμασε το ΠΑΣΟΚ και θα παρουσιάσει την επόμενη Τετάρτη 14/9 στη ΔΕΘ ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Εκλογές λοιπόν επί τη βάσει προγραμμάτων ώστε οι πολίτες να επιλέξουν το σχήμα που θα τους προσφέρει «κάλυψη» στις ανάγκης τους και όραμα στις ελπίδες τους.
*Ο Χρήστος Μέγας είναι Δημοσιογράφος, Γραμματέας του Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής
previous post