• Home
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • 74 χρόνια από τη “Νίκη των Λαών” – Οι εκδηλώσεις μνήμης στην Άρτα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

74 χρόνια από τη “Νίκη των Λαών” – Οι εκδηλώσεις μνήμης στην Άρτα

Η 9η Μαϊου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Λήξης του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και ως η Ημέρα Νίκης των Λαών κατά του Φασισμού και του Ναζισμού που αιματοκύλισαν την Ευρώπη.
Στην Άρτα, η επίσημη δοξολογία τελέσθει στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου χωροστατούντος του Μητροπολίτη Άρτας κ.κ Καλλινίκου και ελάχιστων εκπροσώπων των αρχών και φορέων.

Στον πανηγυρικό της ημέρας η εκπαιδευτικός Κατερίνα Ντάση αναφέρθηκε στα γεγονότα της εποχής και στη σημασία της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων.
Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν ο φοβερότερος απ’ όσους γνώρισε η ανθρωπότητα. Οι μάχες του ήταν μεγάλης κλίμακας και φονικότατες και η καταστροφή των υλικών αγαθών από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς τεράστιες. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν από την πείνα και πολλές άλλες χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους στα φοβερά στρατόπεδα συγκέντρωσης των χιτλερικών. Το σύνολο των νεκρών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπολογίζεται σε 60 εκατομμύρια, ενώ οι ζημιές ξεπερνούν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια εκείνης της εποχής.


Ο επίλογος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου γράφτηκε στις 2 Σεπτεμβρίου1945, με την επίσημη τελετή παράδοσης της Ιαπωνίας επί του αμερικανικού πολεμικού «Μιζούρι», που ναυλοχούσε στον κόλπο του Τόκιο.
Η 9η Μάη είναι η ημερομηνία που έχει επικρατήσει να ονομάζεται ως “η ημέρα των λαών”. Εναλλακτικά ως η ημέρα της “αντιφασιστικής νίκης των λαών”.
Στην αίθουσα της στρατιωτικής σχολής μηχανικού, στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου, υπογράφεται η άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας. Οι συζητήσεις είχαν εκκινήσει από το βράδυ της 8ης Μαίου.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 30 Απριλίου 1945 και ενώ οι Σοβιετικοί είχαν φτάσει σε απόσταση αναπνοής από την Καγκελαρία ως αποτέλεσμα της Μάχης του Βερολίνου, ο Χίτλερ αυτοκτονεί και οι επιζώντες διάδοχοί του υπογράφουν την άνευ όρων συνθηκολόγηση. Ήταν το τέλος της ναζιστικής απειλής.


Η υπογραφή της συνθηκολόγησης έγινε στις 9 Μαΐου 1945, ώρα 0.43 π.μ. Την ανώτατη γερμανική στρατιωτική διοίκηση εκπροσώπησαν ο στρατάρχης Κάιτελ, ο ναύαρχος Φρίντερμπουργκ και ο στρατηγός της αεροπορίας Στουμπφ.
Την αντιπροσωπεία της συμμαχίας των νικητών αποτελούσαν εκ μέρους της ΕΣΣΔ ο στρατάρχης Γ. Κ. Ζούκωφ, εκ μέρους της Αγγλίας ο στρατάρχης της αεροπορίας Α. Τέντερ, εκ μέρους των ΗΠΑ ο στρατηγός Κ. Σπάατς και από τη Γαλλία ο στρατηγός Ντε Λατρ ντε Τασινύ.
Με την υπογραφή της συνθηκολόγησης η γερμανική κυβέρνηση παρέδωσε όλες τις ένοπλες δυνάμεις σε ξηρά, θάλασσα και αέρα που είχε στη κατοχή της. Το κείμενο συντάχθηκε στα ρωσικά, γερμανικά και αγγλικά και περιείχε 14 άρθρα.

Η συνθηκολόγηση αποτέλεσε και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με την Ευρώπη να θέτει τους πρώτους στόχους για να μην έχουμε ποτέ ξανά παρόμοιο αιματοκύλισμα.

Related posts

Κώστας Μπάρκας: Η Πρέβεζα χρειάζεται νέο Νοσοκομείο

Κώστας Παππάς

“Έφυγε” ο Βασίλης Καρατσιώλης – Την Δευτέρα το “αντίο” της Άρτας στον Αγ. Δημήτριο

Κώστας Παππάς

Να σώσουμε την προσέγγιση της παλιάς αρχιτεκτονικής του “Ξενία”

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..