• Home
  • ΗΠΕΙΡΟΣ
  • 69 Νέοι Ελληνόφωνοι Τιμούν τον Αριστουργηματικό Απαισιόδοξο Κώστα Καρυωτάκη
ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

69 Νέοι Ελληνόφωνοι Τιμούν τον Αριστουργηματικό Απαισιόδοξο Κώστα Καρυωτάκη

Με ισχυρή συμμετοχή ολοκληρώθηκε επιτυχώς η ανοιχτή πρόσκληση υποβολής ποιημάτων / πεζόμορφων κειμένων ποιητικού στοχασμού, νέων 17 έως 39 χρόνων, στην Ελληνική Γλώσσα, από Ελλάδα, Κύπρο, Ομογένεια, για τον μεγάλο ποιητή του Ελληνισμού Κώστα Καρυωτάκη, στο πλαίσιο του 6ου Διαγωνισμού Ποίησης και Πεζόμορφου Στοχασμού με τίτλο: “Για τον Κώστα Καρυωτάκη”, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αρχύτας. Ο Διαγωνισμός άρχισε στις 11/02/2023 και έληξε στις 31/03/2023.
Η Κριτική Επιτροπή του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, έλαβα περί των 100 έργων / συμμετοχών. Βάσει κριτηρίων που διέπουν τις αρχές της λογοτεχνίας, της ποίησης και της γλώσσας, αλλά και σύμφωνα με πρόσθετα κοινωνικά και πολιτισμικά κριτήρια, μελέτησε τις συμμετοχές που κατατέθηκαν και επέλεξε τις 69 που ξεχώρισαν. Τα έργα που διακρίθηκαν θα ενταχθούν σε ειδική ανθολογία με τίτλο “Για τον Κώστα Καρυωτάκη”, η οποία θα κυκλοφορήσει από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου σε συνεργασία με την Αρχύτας εκδοτική.
Οι 69 διακριθέντες του διαγωνισμού θα τιμηθούν στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που θα λάβει χώρα 2 Ιουνίου 2023, 16:00-21:00, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κυπριακής Πρεσβείας, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων. Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ), κα Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, εκ μέρους της Επιτροπής Αξιολόγησης, ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες, συγχαίροντάς τους για την ποιοτική προσπάθεια και παράλληλα εκφράζει ειδικές ευχαριστίες σε όσους στήριξαν τον θεσμό του συγκεκριμένου διαγωνισμού και συνέβαλαν στην ευρύτερη επικοινωνία του.
ΕΔΩ ακολουθεί ο πίνακας των 69 διακριθέντων.
ΕΔΩ βλέπουμε τους τρεις πρώτους αριστεύσαντες που κερδίζουν τρία μεγάλα έπαθλα.
Οι Διαγωνισμοί του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου ενθαρρύνουν τους συνανθρώπους μας να εκφραστούν λογοτεχνικά, παρουσιάζουν και προβάλλουν το έργο τους διεθνώς, τους επιβραβεύουν με ποιότητα και επαγγελματισμό.
1. Τα κείμενα των συμμετοχών που διακρίθηκαν εκδίδονται σε ειδική Ανθολογία. Οι έντυπες ανθολογίες του ΣΠΕΚ εκδίδονται από τις συνεργαζόμενες εκδόσεις Αρχύτας και είναι διαθέσιμες σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία και e-Shops. Παράλληλα διατίθενται και για απευθείας παραγγελίες διεθνώς από το φυσικό κατάστημα των εκδόσεων Αρχύτας στην Αθήνα  
και το ηλεκτρονικό κατάστημα Books and Gifts Gallery. Οι συμμετέχοντες των διαγωνισμών, εφόσον το επιθυμούν, δύνανται να προμηθεύονται την εκάστοτε ανθολογία (στην οποία συμμετέχουν με έργο τους) σε ειδική τιμή από την Αρχύτας εκδοτική, κατόπιν συνεννόησης.
2. Δελτία τύπου σε ΜΜΕ, ενημερωτικά δελτία και δημοσιεύσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πλαισιώσουν την κάθε ανθολογία.
3. Οι διακριθέντες του διαγωνισμού θα τιμηθούν στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που θα λάβει χώρα 2 Ιουνίου 2023, 16:00-21:00, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κυπριακής Πρεσβείας, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.
4. Βεβαιώσεις Επιτυχούς Συμμετοχής και Διάκρισης θα απονεμηθούν στους διακριθέντες.
5. Οι 69 διακριθέντες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν μέσα στo 2023 σε ραδιοτηλεοπτική εκπομπή στο SOLOMOS Web Radio TV του ΣΠΕΚ, αφιερωμένη στην ανθολογία “Για τον Κώστα Καρυωτάκη”, που θα αναμεταδοθεί – προβληθεί διεθνώς.
6. Η ανθολογία με τίτλο “Για τον Κώστα Καρυωτάκη” θα παρουσιαστεί στην Ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης Δ.Α.Δ.Α. του ΣΠΕΚ, παρουσία των μελών της λέσχης ανάγνωσης και επίτιμων προσκεκλημένων.

Ὁ Καρυωτάκης δὲνἀντιγράφεται. Καλὸς ἢ κακός, μικρὸς ἢ μεγάλος, ἀποτελεῖμιὰὁλοκληρωμένη προσωπικότητα, μοναδικὴστὴ λογοτεχνία μας. Ἡ γοητεία τοῦ στίχου του εἶναιμιὰνοσηρὴκαὶὀδυνηρὴ γοητεία, ποὺ διατηρεῖ ἀκατάκτητη τὴν ἰδιοτυπία της.(Ἰ. Μ. Παναγιωτόπουλος)
[…] «Μόνο, λοιπόν, καταφύγιο μένει ὁ θάνατος, καὶ μόνο ὅπλοκατὰτῆςζωῆς, ὅσοζοῦμε, καὶ μόνη ἀνακούφιση, ἡ εἰρωνεία. Ὁ Καρυωτάκης εἰρωνεύεται τύπους, πράγματα, καταστάσεις, ὅ,τιξυπνᾷτὴνὀργή, τὸνοἶκτο του, τὴνἀηδία του. […] Κάτω ἀπὸτὸ γέλιο του μαντεύει κανεὶςτὴ σύσπαση τοῦ πόνου, ἡ εἰρωνεία του δὲνεἶναιπαρὰἕνας πνιγμένος λυγμός.»(Κλέων Παράσχος, «ΚυριακὴτοῦἘλευθέρου Βήματος», 15 Ἰανουαρίου 1928)
Τέλος, το Δ.Σ. του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου απευθύνει εγκάρδιες ευχαριστίες στα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης για το φωτισμένο και υψηλό έργο τους, την προσφορά τους στον Πολιτισμό και την αγαστή συνεργασία. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται στους εκλεκτούς αξιωματούχους, καθηγητές και επιστήμονες που τίμησαν την υπό έκδοση ανθολογία με τον χαιρετισμό τους.

Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά
Πρόεδρος του ΣΠΕΚ
Φιλόλογος Γαλλικής Α.Π.Θ. , Uni. Avignon FR|English Literature, DEI GR
MA Digital Media CULCOM Sussex Uni. UK – Λογοτέχνις

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Βίγλα: “Η μνήμη δεν αλώνεται” – 100 χρόνια από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Κώστας Παππάς

Θετικές οι εντυπώσεις από τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στη Διεθνή Έκθεση ANUGA

Κώστας Παππάς

Το 1 Ημερήσιο Επάλ Άρτας θα πραγματοποιήσει πρόγραμμα Εράσμους + ΚΑ122.

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..