• Home
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Δήμος Νικολάου Σκουφά – Συζήτηση για την αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής του φράγματος Πουρναρίου»
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δήμος Νικολάου Σκουφά – Συζήτηση για την αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής του φράγματος Πουρναρίου»

Συζήτηση για την αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής του φράγματος Πουρναρίου»
Με τη συμμετοχή και του Δήμου Νικολάου Σκουφά ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τη Δήμαρχο κα Ροζίνα Βαβέτση, πραγματοποιήθηκε σήμερα διαδικτυακά, μια εποικοδομητική συζήτηση με πρωτοβουλία της «Ομάδας πολιτών για την αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής του φράγματος Πουρναρίου».
Με αφορμή το γεγονός, και με γραπτή της δήλωση η κ. Βαβέτση τονίζει πως:
“Είχαμε την ευκαιρία να εκφράσουμε τις απόψεις αλλά και το όραμά μας για την αξιοποίηση αυτής της πανέμορφης περιοχής και τις προοπτικές για την ανάδειξή της.
Τέτοιες πρωτοβουλίες από ανθρώπους που ενδιαφέρονται και οραματίζονται το μέλλον του τόπου μας θα μας βρίσκουν πάντα δίπλα τους”.
Η τεχνητή λίμνη Πουρναρίου αποτελεί ένα στολίδι για το νομό της Άρτας.
Τα νερά από τον ποταμό Άραχθο και των παραπόταμων του που ξεκινούν από τα όρη Λάκμος, Μιτσικέλι, Μαυροβούνι και βέβαια από την οροσειρά των Τζουμέρκων, «ποτίζουν» αυτή την υπέροχη λίμνη που δημιουργήθηκε το 1981 με την κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος Πουρναρίου Πέτα, που αποτελεί το μεγαλύτερο φράγμα στην Ελλάδα (μετά από αυτό του Μόρνου) και το δεύτερο στα Βαλκάνια σε όγκο.
Το συγκεκριμένο φράγμα συγκρατεί τα νερά του Άραχθου ελέγχοντας τη ροή του ποταμού, ο οποίος και περνά μέσα από την πόλη της Άρτας.
Η λίμνη Πουρναρίου βρίσκετε σε υψόμετρο 140 μέτρων, έχει συνολική έκταση 18,233 χλμ2, μέγιστο μήκος 17,730 χλμ. και μέγιστο πλάτος 7,360 χλμ.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, με αφορμή την κατασκευή του φράγματος και φυσικά της λίμνης, ο τοπικός οικισμός εγκαταλείφθηκε και τα νερά σκέπασαν ένα μέρος του.
Μεγάλο κομμάτι της Δ.Ε Πέτα καλύφθηκε κάτω από τα νερά της λίμνης.
Η πτώση της στάθμης της που γίνεται ανά περιόδους, αποκαλύπτει κάποια παλιά κτίρια δημιουργώντας ένα απόκοσμο σκηνικό που εξιτάρει τη φαντασία των επισκεπτών.
H ιχθυοπανίδα είναι αξιοσημείωτη καθώς στα νερά της λίμνης φιλοξενούνται κυπρίνοι, στρωσίδια, πινδοβίνοι , μπριάνες, λιάρες, μουστακάτοι, τυλιανοί, άγριες πέστροφες, χέλια και ψευδοφοξίνοι (Pseudophoxinus stymphalicus), είδος που δεν εμφανίζεται σε άλλο ταμιευτήρα στην Ελλάδα.
Καταφύγιο στην περιοχή βρίσκει επίσης ένα πλήθος πτηνών όπως νυχτοκόρακες, πρασινοκέφαλες πάπιες, αλκυόνες, φαλαρίδες, καστανοκέφαλοι γλάροι και ποταμοσφυριχτές που σχηματίζουν την πλούσια σε ορνιθοπανίδα λίστα της λίμνης Πουρναρίου.
Όσο πλησιάζει κανείς προς τη λίμνη, από το ύψος της γέφυρας Μελατών και μετά, το Μεσογειακό τοπίο αρχίζει να διανθίζεται με υδρόφιλα είδη φυτών και δέντρων όπως τα πλατάνια, ενώ οι κουτσουπιές δεσπόζουν σε όλη τη διαδρομή.
Αν επισκεφθεί κάποιος την περιοχή χειμώνα προς άνοιξη, θα έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει στα απέναντι κάθετα πρανή της λίμνης, μικρούς καταρράκτες, οι οποίοι σε συνδυασμό με την πυκνή βλάστηση, δημιουργούν ένα τοπίο μοναδικής σύνθεσης και ξεχωριστής ομορφιάς.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Παραδόθηκε ο νέος Δημοτικός Βρεφονηπιακός Σταθμός στους Κωστακιούς

Κώστας Παππάς

Παραμονή Χριστουγέννων: Ποιες ώρες λειτουργούν τα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα

Κώστας Παππάς

Κορονοϊός: 1534 νέα κρούσματα σήμερα 10/12 στην Ελλάδα

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..