Στις 28 Μαρτίου 1881, ανακοινώνεται έπειτα από τη Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης, η ενσωμάτωση της Θεσσαλίας και λωρίδας της Ηπείρου μέχρι και την Άρτα στο ελληνικό κράτος. Οι Τούρκοι αποχωρούν από την Άρτα προς την τουρκοκρατούμενη Ήπειρο. Το ιστορικό γεφύρι της Άρτας καθορίζει τα σύνορα των δύο πλευρών. Η πόλη γίνεται ελληνική, όμως ο κάμπος της Άρτας παραμένει υπό τους Οθωμανούς μέχρι το 1912, οπότε απελευθερώνεται χάρη στην προέλαση του ελληνικού στρατού. Τότε, ενσωματώνεται στην Ελλάδα όλη η Ήπειρος.
Σύμφωνα με τη Συμφωνία αυτή παραχωρήθηκαν de facto στο Ελληνικό Βασίλειο οι πρώην Οθωμανικές περιοχές της Θεσσαλίας και ένα τμήμα της Ηπείρου. Το Ελληνικό Βασίλειο υποχρεώθηκε στην αποζημίωση όλων των τουρκικών περιουσιών των κατοίκων που υπήρχαν στις περιοχές αυτές, με όποιες δυσκολίες αυτό συνεπάγεται. Όλες τις επιμέρους συμφωνίες, κατά περιοχή, της Συμφωνίας αυτής υπέγραψαν τελικά και οι Πρέσβεις των Μεγάλων Δυνάμεων κατά τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που ακολούθησε δύο μήνες μετά (Μάϊος 1881). Τέλος, η Συμφωνία αυτή επικυρώθηκε με ιδιαίτερη Σύμβαση στις 2 Ιουλίου 1881.
Στο ιστορικό γεφύρι της Άρτας υπάρχει ακόμα το παλιό συνοριακό φυλάκιο και σήμερα λειτουργεί ως Λαογραφικό Μουσείο.
Η Άρτα απελευθερώθηκε από την Οθωμανική κατοχή στις 24 Ιουνίου 1881.
Στις 2.30 το μεσημέρι εισήλθε στην πόλη το πρώτο ελληνικό στρατιωτικό τμήμα, που έγινε δεκτό με ενθουσιώδεις εκδηλώσεις και μεγάλη συγκίνηση. Η υποδοχή έγινε στο εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων.
Το γεγονός της ένωσης της Άρτας γιορτάστηκε και στην Αθήνα με φωταγωγήσεις και παρελάσεις. Στις 16 Αυγούστου 1881 ορκίστηκαν οι κάτοικοι της Άρτας τον όρκο του Έλληνα πολίτη.
Χρόνια Πολλά και Ελεύθερα Άρτα!
Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις