• Home
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Δήμος Αρταίων: Με μεγάλη επισημότητα οι εκδηλώσεις Μνήμης για τους Εβραίους της Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτας
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δήμος Αρταίων: Με μεγάλη επισημότητα οι εκδηλώσεις Μνήμης για τους Εβραίους της Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτας

Η Άρτα θυμάται
Με κάθε επισημότητα ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για την ιστορική πορεία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτας, που πραγματοποιήθηκαν στις 22 και 23 Μαρτίου 2024 από το Δήμο Αρταίων, με τη συνδιοργάνωση του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτας “Ο ΣΚΟΥΦΑΣ”.

Το μεσημέρι του Σαββάτου 23 Μαρτίου 2024 έγινε ξενάγηση στην παλιά Εβραϊκή συνοικία της Άρτας και το βράδυ στην αίθουσα του Συλλόγου “Ο ΣΚΟΥΦΑΣ”, σε ειδική εκδήλωση, παρουσιάστηκε η ιστορική διαδρομή της Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτας.

Εκ μέρους του Δημάρχου Αρταίων κ. Χριστόφορου Σιαφάκα, υπό την παρουσία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αρταίων κ. Κώστα Πατήλα, των Αντιδημάρχων του Δήμου, κ. Αγγέλας Τσώλα, κ. Χαράς Σφαλτού, κ. Μαίρης Λυγούρα, κ. Κώστα Χαρακλιά, κ. Λάμπρου Καρατζά, κ. Δημήτρη Τζιομάκη , της Δημοτικής Συμβούλου κ. Παναγιώτας Μπέη και της σύμβουλου Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, κ. Μαρίας Μπίμπα, πραγματοποιήθηκε επίσημη υποδοχή των επίτιμων καλεσμένων στο Δημαρχείο της πόλης, το απόγευμα του Σαββάτου.

Τη συνάντηση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Noam Katz, ο Γερμανός Πρόξενος κ. Mark Strohmenger, o Γεν. Γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου της Ελλάδος κ. Victor Eliezer, ο Αντιπρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών κ. Μonis Halegoua, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας κ. Moses Manouach, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων κ. Μάρκος Μπατινος, η Γεν. Γραμματέας της Ισραηλίτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης κα Annita Pinto, η Αρτινής καταγωγής κα Souzana Franses, εκπρόσωπος του Ελληνο- Ισραηλινού Επιμελητηρίου καθώς και μέλη της Εβραϊκής κοινότητας Άρτας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πλευρές συζήτησαν τις δράσεις που μπορούν να αναληφθούν για τη διατήρηση της μνήμης και της ιστορίας του Ολοκαυτώματος στην τοπική κοινότητα. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή δώρων σε ένδειξη ενίσχυσης των δεσμών και της συνεργασίας.
Οι παρόντες συμφώνησαν ότι οι τέτοιου είδους συναντήσεις και δράσεις είναι ουσιώδεις για τη διατήρηση της μνήμης και της ιστορίας του Ολοκαυτώματος και την προαγωγή της αλληλεγγύης.

Ακολούθησε η Επιμνημόσυνη Δέηση από τον θρησκευτικό λειτουργό κ.Χαϊμ Ισχακή, η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Εβραίων Μαρτύρων, μπροστά από την πύλη του Κάστρου της Άρτας και η καθιερωμένη πορεία Μνήμης μέσα από την Εβραϊκή Συνοικία προς το σημείο συγκέντρωσης των Αρτινών Εβραίων πριν τον εκτοπισμό τους.

Ο Δήμος Αρταίων τιμά τη Μνήμη των Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος,το οποίο σημάδεψε την εβραϊκή κοινότητα της Άρτας και όλους τους Αρτινούς!
Κοινή συνιστώσα, η καταδίκη αυτού του ακραίου διωγμού που οδήγησε στην εξολόθρευση των Εβραίων και συγκλόνισε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ποτέ ξανά.

 

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Εθελοντική αιμοδοσία στο ΓΝ Άρτας και στο Κ.Υ. Άνω Καλεντίνης

Κώστας Παππάς

Μεγαλειώδη συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Άρτας

Κώστας Παππάς

Ο Σύλλογος “Οι φίλοι του βιβλίου” διοργανώνει συναντήσεις δημιουργικής ανάγνωσης για παιδιά

Κώστας Παππάς

Leave a Comment

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..